Muguri de bambus, o părticică din bucătăria asiatică

Bambusul este un lemn de foarte bună calitate, ar spune unii, însă când spunem muguri de bambus gândul ne duce la bucătăria asiatică și la minunatele mâncăruri chinezești. Acești muguri de bambus nu sunt doar foarte gustoși, ci și foarte sănătoși, e adevărat, mai ales dacă sunt consumați proaspeţi. Din nefericire la noi în țară mugurii de bambus se comercializează în general la conservă, lucru ce afectează într-o oarecare măsură proprietățile nutritive ale acestui aliment.

Ce substanțe nutritive conțin mugurii de bambus și ce beneficii aduc organismului?

Mugurii de bambus sunt hrănitori, adică bogați în proteine și fibre, dar au puține calorii. Acest lucru este îmbucurător mai ales dacă suntem la un regim de slăbire sau dacă vrem să introducem mugurii de bambus în alimentația unui copil supraponderal. Pe lângă proteinele care se compun din 8 aminoacizi esențiali, mugurii de bambus conțin vitamine și minerale precum: vitamina A, vitamina B6, vitamina E, niacin, folat, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu și fier. Cantitatea de celuloză stimulează apetitul. Tot în compoziția mugurilor de bambus se regăsesc și cantități mici de zahăr și grăsimi. Predomină însă grăsimile Omega-6 și Omega-3, grăsimi sănătoase ce mențin sănătatea organismului.

Consumul de muguri de bambus ajută la menținerea sănătății inimii prin îndepărtarea colesterolului rău ce îngreunează circulația sângelui. De asemenea acidul fenolic are proprietăți antioxidante alături de niacin, devenind astfel  un scut împotriva cancerului.

Preparați într-un mod special, mugurii de bambus reprezintă un remediu pentru problemele respiratorii. Datorită fibrelor ajută la vindecarea problemelor de stomac sau chiar la tratarea viermilor intestinali.

Extern, acești muguri de bambus, dacă sunt achiziționați cruzi, au efect antiseptic și sunt ideali pentru curățarea rănilor, chiar și a celor infectate.

Când pot introduce muguri de bambus în alimentația bebelușului?

Deși nu sunt înregistrate alergii cauzate de mugurii de bambus, este indicat ca aceștia să fie introduși în alimentația copilului după împlinirea vârstei de 1 an, din cauza unor toxine care în mod normal dispar în urma procesului de fierbere. Ținând cont de faptul că mugurii se găsesc mai ales la conservă, ar fi indicat să se introducă în alimentație chiar de la 2 ani. Nu uitați să cereți și sfatul medicului pediatru în legătură cu alimentele noi introduse și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer muguri de bambus copilului?

Mugurii de bambus se găsesc fie proaspeţi, uscați sau la conservă. La noi în țară principala formă sub care găsim muguri de bambus e cea la conservă. Este bine să alegem conservele ce conțin muguri de bambus în suc propriu și în apă, fără aditivi sau conservanți artificiali.

Dacă totuși se achiziționează muguri proapeți, aceștia trebuie să fie tari, cu o coajă fină și fermă ce trebuie îndepărtată. Mugurii se fierb apoi fără capac aproximativ 30 minute pentru a se elimina gustul amărui și toxinele.

Mugurii de bambus se potrivesc în mâncărurile cu orez, ciuperci, ghimbir, păstăi, castane de apă. De asemenea se pot adăuga în supe, salate, sau sosuri.

Surse(en):
http://www.asian-bamboo.com/bamboo-culture/bamboo-the-species/the-nutritional-benefits-of-eating-bamboo-shoots/
http://www.foodstandards.gov.au/consumer/chemicals/cassava/Pages/default.aspx
http://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-of-bamboo-shoots/
http://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-bamboo-shoots.html
Surse (ro):
http://www.asianhomegourmet-online.ro/retete-sosuri-si-ingrediente-asiatice-muguri-de-bambus-premium-540g-417.html
http://www.ronatura.ro/articole/165/ce-sunt-mugurii-de-bambus-si-de-ce-ar-trebui-sa-ii-mananci.html
Sursa foto: https://flic.kr/p/byNS5t