Echinacea, antibiotic natural

Despre echinacea se știe că este un remediu natural care ajută organismul să treacă mai ușor prin perioadele grele, datorate fie stresului, fie răcelilor din anotimpul rece. Subiect de studiu de multă vreme, această plantă are la origini flori sălbatice din familia margaretelor, crescute pe câmpiile din America de Nord și Canada, dar în prezent se cultivă și în Europa și unele părți din Asia.

Parte esențială a medicinei americane în secolul XIX, o dată cu descoperirea antibioticelor sintetice la jumătatea secolului XX, popularitatea echinaceei a scăzut. În ultimii ani, echinacea și-a recâștigat însă popularitatea, în mare parte și datorită ineficienței antibioticelor în tratarea anumitor boli.

Cei care au cultivat pentru prima dată această plantă, în loc să culeagă planta sălbatică, au fost medicii homeopați germani, cărora li se și datorează “relansarea” acestei plante.

În industria farmaceutică sunt utilizate 3 specii de echinacea. Echinacea Purpurea este cea mai des utilizată și mai poartă numele de “pălăria soarelui”. Este întâlnită și ca plantă ornamentală, fiind înaltă, cu petalele de un roșu viu și rămânând înflorită mult timp.

Ce substanțe nutritive conține echinacea și ce beneficii aduce?

Echinacea contine fenoli, cu puternice proprietăți antioxidante. În același timp polizaharidele, alkylamidele și acidul cichoric, au un rol important în stimularea imunității. Pe lângă acțiunea imunostimulatoare, mai are acțiune antiseptică și depurativă, este antifebrilă, antivirală și antibacteriană.

În prezent, echinacea este folosită:

  • pentru creșterea imunității (prin creșterea producției și activității leucocitelor, limfocitelor și macrofagelor)
  • în reducerea simptomelor și duratei infecțiilor respiratorii
  • în cazul sindromului de oboseală cronică
  • în cazul problemelor de piele (acnee, ulcerații, răni, eczema, psoriazis)
  • ca adjuvant în cazul mușcăturilor de șarpe

Reacțiile adverse sunt foarte rare și țin de greață, dureri abdominale, diaree, mâncărimi sau iritații ale pielii.

Când pot introduce echinacea în alimentația copilului meu?

Există foarte puține informații despre cum ar putea afecta consumul de echinacea fetusul, bebelușul sau copilul mic. De aceea, nu este, de regulă, recomandată în timpul sarcinii, în timpul alăptării sau copiilor sub 2 ani, precum și persoanelor alergice. În orice caz, se recomandă consultarea medicului pediatru înaintea administrării.

Cum aleg și ofer copilului meu echinacea?

Echinacea poate fi consumată sub formă de ceai, tinctură sau capsule. Doza zilnică recomandată pentru copiii cu vârsta între 6-14 ani este de 400mg/zi, pentru copiii mai mici fiind recomandat sa se consulte medicul pediatru. Se recomandă cure de 2-3 săptămâni, urmate de 1-2 săptămâni de pauză.

Atenție!
Tinctura de echinacea nu poate fi luată de oricine, fiind indicat ca persoanele care suferă de ulcer, gastrită acidă sau probleme hepatice să apeleze la capsule în loc de tinctură.

De asemenea, echinacea se întâlnește și sub formă de unguent, utilizat drept adjuvant în cazul problemelor de piele și  a înțepăturilor de țânțari.

Surse (ro):
http://www.eva.ro/sanatate/sistemul-imunitar/echinaceea-previne-si-inlatura-raceala-articol-21348.html
http://www.medicina-naturista.ro/plante/plante-medicinale-de-la-a-la-l/echinacea.html
http://www.formula-as.ro/2010/901/medicina-naturii-44/echinacea-11996

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Echinacea
http://www.medicalnewstoday.com/articles/252684.php

Sursă foto: http://flic.kr/p/8mjEuW