Ulei de cătină, remediu pentru iritațiile stomacale

Vechile civilizații ale Europei și Asiei apreciau în mod deosebit cătina pentru proprietățile sale terapeutice. Atleților greci le era recomandată pentru sporirea energiei, dar și pentru menținerea fermității pielii. O altă formă sub care ne putem bucura de bogăția nutrițională a acestor fructe este uleiul de cătină. Un adevărat medicament al naturii, uleiul de cătină este folosit de sute de ani peste tot în lume fie ca supliment alimentar fie în tratamentul unor afecțiuni.

Uleiul poate fi extras din semințe sau din pulpa fructului de cătină, deosebirea fundamentală între acestea ținând de aportul nutrițional pe care-l furnizează organismului. Uleiul de cătină este obținut prin presarea la rece a fructelor sau semințelor de cătină în condiții foarte stricte ce presupun uscarea în prealabil a componentelor până la 8-9 % umiditate, iar apoi presarea acestora în  instalații speciale de mare performanță.

Ce substanțe nutritive conține uleiul de cătină și ce beneficii aduce?

Uleiul de cătină își păstrează proprietățile nutriționale ale fructelor de cătină, în speță conținutul ridicat de vitamina C (mai mare ca cel al portocalei sau al oricărui alt fruct) și de vitaminele Avitamine din complexul B, E, K, celuloză și minerale ca: fosfor, calciu, magneziu, potasiufier.

Uleiul extras din semințele de cătină diferă în mod semnificativ de cel extras din pulpa fructului în special prin conținutul de acizi grași. În vreme ce uleiul din semințele sale conține în mod predominant acid linoleic și α-linolenic, cel extras din fruct conține până la 65% acizi grași mononesaturați, acid palmitoleic și acid palmitic (acid saturat). Puține uleiuri vegetale au o asemenea bogăție nutrițională. Pe lângă acestea, uleiul de cătină abundă în antioxidanți puternici (tocoferoli, tocotrienoli și steroli) ce dețin roluri vitale în metabolismul organismului. De asemenea, uleiul de cătină are și un conținut bogat de carotenoizi, în special betacaroten (fructele de cătină îl conțin într-un procent mult mai mare ca pulpa de morcov).

Uleiul de cătină nu este destinat exclusiv uzului extern ci este la fel de benefic ingerat prin aportul său nutrițional pe care-l aduce organismului – este eficient în refacerea oricărui tip de țesut și este recomandat în tratementul tulburărilor gastrointestinale. Cantitatea semnificativă de Omega-7 pe care o conține menține sănătatea aparatului digestiv, dar și tratează tulburările acestuia. Studii recente au arătat că uleiul de cătină este de un real ajutor ca supliment în tratarea ulcerelor de stomac și calmarea iritației cauzată de alcool sau medicamente.

Când pot introduce uleiul de cătină în alimentația copilului?

Uleiul de cătină poate fi introdus în alimentația copilului după vârsta de 3 ani. Recomandarea noastră este să consultați medicul pediatru înainte de a oferi acest aliment copilului. Totodată, ca orice aliment nou, este bine să urmăriți regula celor 4 zile pentru a vedea eventualele reacții alergice.

Cum aleg și cum folosesc uleiul de cătină?

Uleiul de cătină este folosit în principal ca supliment alimentar și se poate găsi la aproape orice magazin naturist. Este aproape nelipsit din unguentele ce tratează arsurile solare, dermatite, acnee, eczeme, escare, psoriazis, în creme din industria cosmetică sau în produsele de îngrijire orală.

În preparatele culinare, uleiul de catină se poate adăuga salatelor, prăjiturilor și delicateselor preparate la rece.

Surse (en):
http://www.seabuckthorninsider.com/education/sea-buckthorn-berry-oil/ http://blog.naturalhealthyconcepts.com/2013/05/28/top-10-uses-of-sea-buckthorn-seed-oil/ http://floraleads.com/seabuckthorn/

Sursă foto: http://flic.kr/p/7ho6YS

Comentarii