Mărar, un calmant natural

Mărarul face parte din familia pătrunjelului și se aseamănă la gust și aspect cu frunzele de fenicul. Își are originile în sudul Rusiei, Africa de vest și zona mediteraneană. Mărarul a fost menționat în scrierile medicale egiptene cu 3000 ani î.C. Primele dovezi despre cultivarea mărarului datează din Neoliticul târziu, fiind identificat în zona lacurilor elvețiene. Urme de mărar au fost însă identificate și în ruinele romane din Marea Britanie.

Frunzele, florile și semințele sunt toate comestibile. Semințele sale sunt mai parfumate decât frunzele și sunt întâlnite cu precădere în bucătăria scandinavă sau germană. Frunzele sunt folosite cu precădere în Finlanda, Suedia, țările baltice, Rusia și Asia centrală.

Ce substanțe nutritive conține mărarul?

Mărarul este bogat în calciu (2 linguri asigură 6% din necesarul zilnic), mangan, fier, fibre și magneziu și uleiuri esențiale. Datorită conținutului său, mărarul are proprietăți antibacteriere, protejează împotriva radicalilor liberi. Poate fi util în combaterea constipației, stimulând activitatea gastrică și intestinală. Mărarul este totodată unul dintre ingredientele preparatelor folosite pentru combaterea colicilor la bebeluși, acesta conținând un agent (carvone) care are efecte calmante și ajută la eliminarea gazelor intenstinale.

Când pot introduce mărarul în alimentația copilului meu?

Mărarul nu este un aliment alergenic și nici nu conține cantități măsurabile de oxalați, fiind recomandat a fi introdus în alimentația copilului de la vârsta de 8 luni. Totuși, ca în cazul oricărui aliment nou pentru copil, este bine să consultați medicul pediatru și să urmăriți regula celor 4 zile pentru a vedea eventualele reacții alergice.

Cum alegem mărarul?

Mărarul este cel mai bun proaspăt, prin uscare pierzându-și aroma foarte repede. Frunzele de mărar trebuie să fie verzi și destul de ferme, semn că au fost culese de puțină vreme.

Mărarul proaspăt se păstrează în frigider, învelit într-un prosop de hârtie umed sau cu tulpina într-un recipient cu apă. Chiar dacă este proaspăt cules și păstrat în condiții optime, mărarul este foarte delicat și nu rezistă decât căteva zile. Puteți să congelați mărarul, întreg sau mărunțit, și să-l păstrați în recipiente închise etanș. Alternativ, puteți să-l congelați în tăvița de gheață în care să puneți apă sau supă de bază și să adăugați cuburile la supe sau tocănițe.

Semințele de mărar se păstrează în recipiente de sticlă închise etanș, într-un loc întunecos, răcoros și uscat. Astfel depozitat, acestea rezistă aproximativ 6 luni.

Cum se prepară?

Este bine ca mărarul să fie spălat chiar înainte de a fi folosit pentru a se păstra pentru mai mult timp. Frunzele de mărar sunt în general utilizate ca mirodenie în preparate diverse, salate, supe sau mâncăruri, fiind adăugate la final, după ce a fost stins focul. Puteți să combinați frunzele de mărar cu iaurt și castravete tocat mărunt pentru un minunat sos (care amintește de tzatziki).

Semințele de mărar sunt cele mai aromate. Întregi sau rânite, pot fi folosite în supe, pentru pregătirea peștelui sau cu legume diverse, precum și în prepararea dressing-ului pentru salate. Ceaiul din semințe de mărar poate ajuta la tratarea indigestiilor (inclusiv a colicilor) și a sughițului.

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Dill
http://theherbgardener.blogspot.com/2008/04/facts-about-dill.html
http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=71
http://blog.homemade-baby-food-recipes.com/dill-icious-homemade-baby-food/

Surse (ro):
http://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/7_verdeturi_care_nu_trebuie_sa_lipseasca_din_alimentatia_copilului
 
Sursa foto: http://flic.kr/p/6EAWmE