Drojdia, substituent al prafului de copt în alimentația bebelușului

Ingredient esențial al oricărui aluat, drojdia nu e folosită doar la prepararea pâinii și a băuturilor alcoolice. Datorită proprietăților sale curative, ea are multiple utilizări în scop terapeutic. În plus, ca agent de creștere,  drojdia înlocuiește cu succes ouăle și praful de copt.

Câte tipuri de drojdie există?

În magazine, putem găsi diferite tipuri de drojdie: activă, inactivă, lichidă, deshidratată sub formă de granule sau de fulgi.
Drojdia de panificaţie este activă și reprezintă o specie de ciupercă vie de dimensiuni microscopice, aparținând familiei Saccharomyces Cerevisiae. În funcție de preferințele brutarilor, ea poate fi proaspătă, uscată sau lichidă. Ea determină creșterea în volum a aluatului de pâine, influențând totodată și gustul acesteia. 

Drojdia de bere (diferită de cea de pâine) este folosită în fabricarea berii, dar și ca un complement alimentar, fiind deshidratată la temperaturi nu foarte înalte. Ea dă berii o aromă deosebită, fiind considerat un ingredient secret de către berarii renumiți. Pe lângă aceasta, există și sortimente de drojdii inactive, deshidratate la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius. Ele își păstrează intact conținutul de vitamine, însă nu pot fi utilizate în panificație.

Ce nutrienți conține drojdia de bere?

Drojdia de bere conține vitaminele din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) în cantități ideale. De asemenea,  ea este o importantă sursă de minerale (crom, zinc, seleniu, potasiu, fier și acizi aminați), fiind recomandată în alimentația vegetariană pentru aportul de proteine ușor digerabile.

 Când pot introduce drojdia în alimentația copilului meu?

Pudra de drojdie poate fi introdusă în alimentația diversificată a bebelușului după vârsta de 6 luni. Deoarece drojdia de bere conține gluten, urmăriți îndeaproape reacția celui mic, în cazul unei intoleranțe la gluten. Cu toate acestea, recomandarea noastră este să vă consultați cu medicul pediatru al bebelușului înainte de a introduce pudra de drojdie în alimentația copilului și să respectați regula celor 4 zile.

 Beneficiile drojdiei de bere:

– are un rol important în stimularea proceselor de creștere, ajutând la consolidarea oaselor bebelușilor;
– datorită conținutului bogat în vitamine din grupul B, ea contribuie deopotrivă la dezvoltarea psihică și mentală a acestora;
– este recomandată cu precădere copiilor care suferă de anemie, cât și bebelușilor care se îmbolnăvesc ușor, întrucât le întărește sistemul imunitar;
– reprezintă un ajutor de nădejde pentru copiii sau adulții care doresc să își amelioreze capacitatea de concentrare sau să facă față stresului în condiții optime;
– asigură o piele sănătoasă și un bun tranzit intestinal.

Drojdia de bere poate fi procurată și sub formă de capsule, pudră sau tablete, pe care le găsim în farmacii și în magazinele de tip plafar. Acestea conțin extracte uscate ale speciei Saccharomyces Boulardii. Comprimatele obținute din culturi de drojdie selecționate au un conținut ridicat de seleniu și de vitamine din complexul B.

Cum păstrăm drojdia?

Înainte de utilizare, drojdia granulată, ambalată la pliculețe, ar trebui păstrată într-un loc uscat și răcoros. După desfacere, ea poate fi ținută în frigider ca atare, sau într-un vas uscat și acoperit. Pentru a o adăuga în aluat, ea trebuie dizolvată în prealabil în apă călduță, lăsând-o câteva minute, pentru a se activa.

Drojdia proaspătă poate fi depozitată chiar și în congelator, cu condiția de a o dezgheța înainte de utilizare. Astfel, ea va rămâne activă timp îndelungat, până la șase luni. Atunci când este lăsată în frigider, valabilitatea ei are o durată mai scurtă, de 2 până la 4 săptămâni.
Pentru a-și păstra efectul, drojdia trebuie să fie protejată de umiditate. Aceasta o activează, făcând-o să-și piardă proprietățile. De asemenea, drojdia își pierde efectul în contact cu aerul, sau dacă este ținută în apropierea unei surse de căldură. Din acest motiv, e recomandat să o păstrați într-un recipient cu pereți și capac de culoare opacă, al cărui conținut să fie ferit de lumină.

Surse (ro):
http://retete.acasa.ro/sfaturi-culinare-41/ce-ar-trebui-sa-stii-despre-drojdie-12253.html
http://www.formula-as.ro/2006/708/medicina-naturista-25/drojdia-de-bere-6809
http://www.bioterapi.ro/tratamente/actiunea_drojdii.html

Surse (en):
http://www.superbabyfood.com/moms-are-talking-about-brewers-yeast/

Surse (fr)
http://www.toutsurlalevure.fr/article/les-differentes-formes-de-levure
http://www.toutsurlalevure.fr/article/la-levure-le-vin-la-bi%C3%A8re
 

 Sursă foto: http://flic.kr/p/7J2u6U