Pudra de roșcove, substituent de cacao în alimentația bebelușului

Roșcovele sunt fructele roșcovului, un copac ce crește până la 10m înălțime, în regiunile temperate și subtropicale. Roșcovele arată ca niște păstăi verzi înainte de a se usca, și maro închis după ce se usucă. Fructele roșcovului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, fiind consemnate și in biblie. Se spune că ar fi constituit principala hrană a Sfântului Ioan Botezătorul, în anii săi de pustnicie, de aceea roșcova mai este cunoscută sub numele de “pâinea Sfântului Ioan”. În Egiptul Antic, roșcovele erau folosite ca îndulcitor; siropul de roşcove este și acum o băutură tradițională în timpul Ramadanului; pe insulele mediteraneene siropul este un medicament tradiţional pentru tuse şi durere în gât. Cu toate acestea, păstăile de roşcovă au fost utilizate în principal ca nutreţ pentru animale, în afară de perioadele de foamete sau de război, atunci când făceau parte din dieta umană. Păstăile de roşcovă au fost o sursă importantă de zahăr înainte ca trestia de zahăr şi sfecla de zahăr să devină disponibile pe scară largă.

În zilele noastre, roșcovele sunt utilizate în stare uscată, uneori întregi, dar de cele mai multe ori sub formă de făină/pudră, sirop sau ceai. Păstaia de roșcovă prăjită și măcinată este utilizată ca substitut de cacao. Extractul de roșcovă este un aditiv alimentar (E 410) 100% natural, sănătos și netoxic, care este folosit ca și agent de îngroșare și stabilizator utilizat în diverse produse alimentare (băuturi alcoolice și non-alcoolice, produse lactate, înghețată, dulciuri, produse de panificație, budinci, produse din carne și altele).

Ce substanțe nutritive conține pudra de roșcove?

Pudra de roșcove reprezintă o sursă importantă de calciu. Pe lângă calciu, mai conține în cantități moderate de minerale ca fosfor, sodiu, potasiu, fier și mangan, vitamine ca E, B6 și folați. Dispune de zaharuri proprii, similare celor din fructe, având un gust discret dulceag şi plăcut. Pudra de roșcove are un nivel antioxidant enorm. Induce bazicitate în organism, fiind un aliment alcalin, care nu stimuleză aciditatea gastrică. Are şi proprietăţi expectorante. Nu conţine gluten şi nici lactoză.

Printre efectele benefice ale pudrei de roșcove menționăm:
– nu conține cofeină, deci nu are efect excitant şi nici iritant, ceea ce face din pudra de roșcove înlocuitorul perfect pentru cacao în alimentația bebelușilor și a copiilor
– acționează ca un antioxidant
– îmbunătățește digestia, se opune balonării și poate fi utilizată pentru tratarea diareei la bebeluși sau copii și adulți
– este utilizată pentru tratarea tusei, gripei și anemiei
– este bogată în calciu și fosfor, din acest motiv este folosită în lupta împotriva osteoporozei

Când se poate introduce în alimentația copilului?

Pudra de roșcove se poate introduce în alimentația diversificată a bebelușului după vârsta de 8 luni. Pentru că nu conține gluten sau lactoză, pudra de roșcove este foarte bine tolerată de bebeluși. Cu toate acestea recomandarea noastră este să vă consultați cu medicul pediatru al bebelușului înainte de a introduce pudra de roșcove în alimentația diversificată și să respectați regula celor 4 zile.

Cum se păstrează pudra de roșcove?

Când achiziționați pudră de roșcove asigurați-vă că ambalajul este etanș și că nu are urme ale depozitării într-un loc umed. Pudra de roșcove se păstrează pe parcursul mai multor luni (până la 1 an), în locuri răcoroase și uscate.

Sursă (ro): http://drcalinmarginean.blogspot.com/2011/06/paralela-intre-pudra-de-roscove-carob-k.html
Sursă (en): http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4324/2
                  http://www.carobfruit.com/uses.htm

                  http://www.herbsarespecial.com.au/free-herb-information/carob.html

Sursă foto: http://flic.kr/p/9wLxZS