Cacao pentru o inimă ”veselă” şi sănătoasă

Arborele de cacao (Theobroma cacao) îşi are originea în America de Sud şi a fost cultivat pentru prima dată de olmeci acum 3500 de ani. Se pare că boabele de cacao erau una dintre cele mai preţuite mărfuri în America precolumbiană, ele erau folosite ca şi monede de schimb, dar şi pentru preparearea ”băuturii zeilor”.
Pentru fabricarea pudrei de cacao pe care o cunoaştem astăzi se foloseşte miezul boabelor de cacao, din care s-a extras în prealabil grăsimea (untul de cacao).

Ce substanțe nutritive conţine cacaua?

Boabele de cacao nu conţin zahăr, însă sunt o sursă excelentă de proteine, grăsimi, carbohidraţi, fibre, fier, calciu, magneziu, vitaminele B, C şi E.

Când pot introduce cacaua în dieta copilului?

Unii specialişti recomandă introducerea preparatelor care conţin cacao după vârsta de 1 an, alţii după 2 sau chiar 3 ani. Deşi alergiile la cacao sunt foarte rare, cel mai bine este, desigur, să vă consultaţi medicul pediatru înainte de a introduce acest aliment în dieta copilului dumneavoastră.

Ce beneficii aduce cacaua organismului?

-conţinutul foarte ridicat de magneziu stimulează muşchiul cardiac, descreşte coagularea sângelui, reglează tensiunea arterială, reduce formarea cheagurilor de sânge şi apariţia atacurilor cerebrale.
-magneziul ridică nivelul de alcalinitate din corp, ceea ce ajută la detoxifierea organismului;
-boabele de cacao conţin cea mai mare concentraţie de antioxidanţi, aceştia fiind foarte stabili şi uşor de asimilat de organismul uman, ei ajungând la celulele ţintă în maximum 30 de minute;
-cacaua este singura sursă naturală de anandamidă, substanţă numită şi ”hormonul fericirii”.

Cum alegem cacaua?

Calitatea pudrei de caco depinde de soiul boabelor din care a fost obţinută şi de felul în care a fost procesată. Este de preferat să consumăm o cacao procesată prin metode mai puţin violente, pentru ca aceasta să îşi păstreze proprietăţile. Dintre soiurile de cacao enumerăm: Bahia şi Para (Brazilia) care sunt soiuri ieftine şi printre cele mai răspândite, iar ca soiuri de bună calitate: Arriba (Ecuador), Maracaibo, Puerto Cabello şi Caracas (Venezuela), Trinidad (Insulele Antile), Ceylon şi Java. Soiurile Acera şi Thome (Africa) sunt soiuri de calitate inferioară.
Aspectul pudrei de cacao trebuie să fie acela de pulbere fină uniformă în toata masa produsului, fără aglomerări stabile, solubilă 100% în apă caldă. Culoarea trebuie să fie brun-închis, uniformă, iar gustul şi mirosul caracteristic, aromat, bine precizat, fără gust şi miros străin.

Cum se prepară?

Cel mai vechi preparat din boabe de cacao este cacaua caldă. O băutură revigorantă, căreia i se pot adăuga diferite mirodenii.
Cacaua este ingredientul principal pentru ciocolată, preparat care păstrează mult din proprietăţile boabelor de cacao, dar care trebuie consumat cu precauţie din cauza conţinutului ridicat de zaharuri şi alte substanţe folosite în procesul industrial.
De asemenea, cacaua se foloseşte în diferite reţete de prăjituri, pentru aroma sa deosebită.

Surse (ro):
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cacao
http://rawz.ro/cacao-pudra-organica-cruda-250g/
http://www.bursaagricola.ro/Info-Cacaua_boabe_si_cacaua_pudra-53-24121-1.html

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Cacao_bean
http://babyparenting.about.com/od/startingsolids/f/chocolate.htm

Sursă foto: http://flic.kr/p/8poKJX