Seminţele de dovleac sunt printre cele mai nutritive şi aromate seminţe și au fost utilizate pentru proprietățile lor nutriționale și medicinale încă din vremea Greciei Antice. Triburile din America de Nord au utilizat de asemenea intensiv aceste semințe, astăzi fiind în principal un ingredient de bază în bucătăria tradițională mexicană.
În funcție de soiul dovleacului din care provin, semințele diferă ca formă și mărime, dar proprietăţile terapeutice sunt asemănătoare: sunt energizante, vermifuge, afrodisiace, sedative, laxative şi antianemice.
Ce substanțe nutritive conțin semințele de dovleac și ce beneficii au?
Bogate în grăsimi (36-52%), vitamine (A, B, E, K), zaharuri, carotenoizi și o gamă mare de acizi, semințele de dovleac sunt foarte indicate în consumul zilnic mai ales pentru conținutul ridicat de zinc, magneziu, fier, fosfor, siliciu, calciu, potasiu.
O jumătate de cană de semințe de dovleac asigură aproximativ 92% din necesarul zilnic de magneziu, iar 25 g de semințe asigură aproximativ 20% din doza zilnică recomandată de fier.
În plus conțin o cantitate mare de triptofan, un aminoacid esențial care ajută în combaterea stresului și insomniilor.
Semințele de dovleac ajută în probleme de constipație și balonare, sunt diuretice, întăresc mușchiul cardiac și rinichii, ajută la creșterea părului și la eliminarea metalelor grele din organism.
Aceste semințe sunt cel mai cunoscut leac popular pentru eliminarea viermilor intestinali (mai ales limbrici). Nu sunt toxice și nu afectează organismele în creștere.
Când pot introduce semințele de dovleac în alimentația copilului meu?
Este recomandat ca semințele de dovleac să fie introduse în alimentația bebelușului după vârsta de 1 an, dar numai după consultarea medicului pediatru și cu respectarea regulii celor 4 zile.
Cum aleg și ofer copilului meu semințe de dovleac?
Până când bebelușul învață să mestece, pentru a preveni riscul înecării se pot oferi sub formă de pastă, râșnite (în smothie-uri sau piureuri) sau sub formă de lapte. Pentru efecte terapeutice vizibile este recomandat consumul de semințe neprăjite și nesărate și pe stomacul gol.
Cum se pot consuma:
- crude sunt cele mai sănătoase, dar și prăjite, de preferat în casă pentru a controla cantitatea de sare
- în combinație cu alte semințe și fructe uscate, constituie o gustare sănătoasă
- în salate de legume sau fructe
- în dulciuri de casă, gen biscuiți și prăjituri, precum și în pâine
- sub formă de lapte vegetal
Infuzia și decoctul din semințe pisate se folosesc, de asemenea, pentru îmbunătățirea digestiei și a lactației pentru mamele care alăptează.
Surse (ro)
http://adevarul.ro/sanatate/medicina/5-beneficii-terapeutice-Semințelor-dovleac-1_50bd46b17c42d5a663c9bbd5/index.html
http://www.naturist-terapii.ro/nutritie/Semințele/Semințele-de-dovleac/
http://www.exploremedicinetv.ro/tratamente/medicina-alternativa/proprietati-medicinale-Semințe-dovleac.html
http://lucrurileasacumlevadeu.blogspot.ae/2010/01/Semințe-de-dovleac.html
http://www.ziare.com/articole/Semințe+dovleac
http://www.andreearaicu.ro/sanatate/nutritie/regimul-vegetarian/cele-mai-sanatoase-moduri-de-a-consuma-Semințe-de-dovleac
Surse (en)
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=82
http://en.wikipedia.org/wiki/Pumpkin_seed
http://health.learninginfo.org/herbs/pumpkin-seeds.htm
http://benefitof.net/benefits-of-pumpkin-seeds/
http://www.ehow.com/about_5465542_health-benefits-pumpkin-seeds.html
Sursă foto: http://flic.kr/p/5nAfnJ