8 lucruri interesante despre semințele de chia

Semințele de chia sunt printre alimentele cele mai bogate din punct de vedere nutritiv din lume. Excelentă sursă de fibre, antioxidanţi, vitamine, minerale şi acizi grași esențiali, chia își merită din plin denumirea de super-aliment. Sunt multe de spus despre beneficiile pe care le aduce organismului, unele chiar impresionante. Iată câteva lucruri pe care probabil nu le știai despre semințele de chia:

8 lucruri interesante despre semințele de chia

Proteine de calitate

Pare greu de crezut, însă micile seminţe reprezintă o foarte bună sursă de proteine.  Seminţele de chia conţin 15% proteine, mai mult decât majoritatea alimentelor de origine vegetală. Mai mult, acestea sunt uşor de asimilat şi digerat, reprezentând o sursă care cuprine toţi cei 19 aminoacizi esenţiali.

Putere anioxidantă, viaţă lungă

Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, seminţele de chia au un termen de valabilitate îndelungat pentru că aceştia protejează în mod natural împotriva deteriorării. Aşadar, păstrate într-un loc uscat acestea pot rezista până la 4-5 ani.

Aliment organic în mod natural

Uleiurile din compoziţia seminţelor de chia conţin o substanță care acţionează ca un pesticid natural, îndepărtând cu uşurinţă insectele dăunătoare. De aceea, planta nu este tratată cu pesticide, fiind unul dintre alimentele neafectate de stropiri pline de substanțe chimice dăunătoare.

Digestie uşoară

Seminţele de chia absorb lichidul în raport de 1 la 12, iar textura lor ajunge să fie similară unui gel. Această proprietate a lor ajută organismul să menţină un echilibru hidroelectrolitic, contribuind astfel şi la o mai bună digestie a alimentelor.

Putere

Cuvântul chia, în limba mayașă semnifica putere. Nu-i de mirare ca seminţele binefăcătoare erau alimente de bază în culturile mayaşă şi aztecă, încă din anii 3500 înainte erei noastre. Mai mult, făceau parte din alimentaţia luptătorilor pentru că le ofereau forţă şi rezistenţă.

Importanța hidratării semințelor

Seminţele de chia absorb mult lichid într-o perioadă scurtă de timp, de aceea este esenţial ca acestea să se consume întotdeauna după o hidratare prealabilă, într-o cantitate suficientă de lichid, pentru cel puţin 20 de minute. Doar 10 grame de semințe pot absorbi cu uşurinţă 120ml de apă. Consumul seminţelor uscate, urmat de lichide poate provoca blocaje și dificultăţi de înghiţire.

Sursă de omega-3

După seminţele de în, chia se afla pe locul doi în ce priveşte conţinutul de Omega-3 obţinut din surse vegetale.

Super aliment redescoperit

După cucerirea spaniolă, recoltele de chia au dispărut pentru a face loc alimentelor populare din peninsula Iberică ș pentru a rupe orice legatura cu tradițiile aztece. După sute de ani, seminţele de chia sunt redescoperite şi apreciate pentru valoarea lor nutriţională.

Mai multe informații despre chia puteți citi in articolul: Semințe de chia, un miracol al naturii

Surse:

http://foodfacts.mercola.com/chia-seeds.html

http://www.healthdiaries.com/eatthis/15-facts-about-chia-seeds.html

http://authoritynutrition.com/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds/

http://www.webmd.com/diet/20141021/use-chia-seeds-with-caution-researcher-warns

http://www.healthy-eating-guidelines.net/chia-seeds.html

Foto:

https://flic.kr/p/m3dNxs