Semințe de chia, un miracol al naturii

Deşi par o descoperire recentă, seminţele de chia (Salvia hispanica) au o istorie îndelungată. Sunt originare din America de Sud şi au fost cultivate încă din anii 3500 î.e.n. Aztecii le  considerau o componentă esenţială nu numai în alimentaţie, dar şi în ritualurile religioase. Erau sursa lor nepreţuită de energie.

Importanţa lor se remarcă şi prin faptul că erau folosite ca metodă de schimb sau ca tribut. Când spaniolii au invadat America de Sud, asocierea seminţelor de chia cu ritualurile aztece a dus la interzicerea lor.

Cu toate acestea, planta a continuat să crească în sălbăticie sau să fie cultivată în secret de către localnici. Aşa a ajuns să supravieţuiască şi să fie redeoperită în zilele noastre.

Ce substanțe nutritive conţin seminţele de chia?

Seminţele de chia  sunt unele dintre alimentele cele mai puternice funcţionale  şi pline de substanțe nutritive din lume. O sursă excelentă de fibre, antioxidanţi, vitamine, minerale şi acizi grași esențiali.

În seminţele de chia se găseşte o cantitate de aproximativ 32% acizi graşi, dintre care 60% îl reprezintă acidul esenţial alfalinoleic (ALA), care este un omega-3. Acesta are un rol important în creşterea şi dezvoltarea normală a organismului şi mai ales în funcţionarea sănătoasă a creierului (îmbunătăţirea memoriei, atenţiei, randamentului mental). Omega-3 reduce riscurile apariţiei bolilor cardiovasculare, a anumitor forme de cancer sau a artritei. Are, de asemenea, un puternic efect anti-inflamator şi ajută la fluidizarea sângelui prin ameliorarea nivelului de colesterol şi trigliceride. O sursă foarte cunoscută de omega-3 este somonul, însă chia este de 8 ori mai bogată în omega-3 decât acesta şi în acelaşi timp are colesterolul zero.

Acidul esenţial omega-6 este şi el prezent în seminţele de chia, raportul omega-3 / omega-6 fiind unul ideal (3:1).

Chia este şi o excelentă sursă de fibre (30%), peste o treime din necesarul zilnic putând fi asigurat cu numai 2 linguri de chia (~25g). Fibrele solubile din seminţele de chia pot absorbi de 12 ori greutatea lor în apă, creând astfel un gel care încetineşte transformarea carbohidraţilor în zahăr şi asimilarea lor de către organism. Acest lucru duce la o stabilizare a nivelului de glucoză din sânge şi la asigurarea unui nivel ridicat de energie.

Chia are o cantitate de proteine (21%) mai mare decât a majorităţii cerealelor (grâu – 13,7%, porumb – 9,4%, orez – 6,5%, ovăz – 16,9%, orz – 12,5%) şi chiar decât a inului (18%), cu care este adesea comparată. Spre deosebire de acestea, chia prezintă un raport echilibrat de aminoacizi esenţiali, ceea ce o face o sursă completă de proteine.

Chia depăşeşte cu 30% chiar şi afinele prin procentul de antioxidanți pe care îi conţine. Aceştia încetinesc procesul de îmbătrânire al organismului, prin neutralizarea radicalilor liberi produşi de către celule.

Alături de vitaminele B1, B2 și B3, mineralele se regăsesc și ele în componenţa seminţelor de chia: calciu (de 5 ori mai mult decât în laptele integral), magneziu (de 15 ori mai mult decât în broccoli), fier (de 3 ori mai mult decât în spanac), fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan.

Când pot introduce seminţele de chia în alimentaţia copilului meu?

Nu se recomandă servirea seminţelor de chia  împreună cu primele alimente solide oferite bebeluşilor. Aceste seminţe ajută la eliminarea scaunelor. Pentru a evita orice disconfort, este bine să fie introduse după ce bebeluşul a făcut deja cunoştinţă cu o gamă variată de legume şi fructe, cel mai bine după vârsta de 1 an. Dar, ca pentru orice aliment nou introdus în alimentaţia bebeluşului, vă sfătuim să vă consultaţi cu medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum putem  pregăti seminţele de chia?

Întrucât au un gust neutru, pot fi combinate cu (aproape) orice, fără să schimbe gustul preparatului. 

  • Amestecaţi  o linguriţă de seminţe de chia cu un sfert de cană de apă. Veţi  obţine un mix care seamănă la consistență cu oul, pe care îl veţi putea adăuga în compoziţia prăjiturilor.
  • Adăugaţi  seminţele de chia în iaurt, brânză, smoothie, supe, pâine.
  • Amestecaţi-le cu făină, lapte şi ouă pentru a pregăti clătite.
  • Adăugaţi-le pe post de dressing la salate.

Se consumă 1 linguriţă la adulţi şi 1/2 linguriţă la copii,  cel mult de 3 ori pe săptămână, susţin nutriţioniştii. Pentru bebeluşi, seminţele de chia ar trebui servite măcinate și hidratate pentru cel puțin 20 de minute într-o cantitate suficientă de apă (de 10 ori cantitatea semințelor), pentru a evita riscul înecării.

Aţi consumat vreodată seminţe de chia? Aţi încerca să le includeţi în alimentaţie acum că ştiţi beneficiile lor?

Surse (en):
http://greenlitebites.com
http://www.drweil.com/
http://www.wisegeek.com/

Surse (ro):
http://www.danutritie.ro/
http://www.crudsisanatos.ro/

Sursă foto: http://flic.kr/p/cfQSYu