Salată de câmp, salata mielului sau fetică

Salata de câmp cunoaşte mai multe denumiri, atât în limba română cât şi în engleză sau franceză. Ar dura prea mult să le enumerăm, însă numitorul lor comun este salata mielului (lamb’s lettuce) sau fetică (fetticus), însă dacă până acum lucrurile sunt destul de clare, denumirea sa ştiinţifică este cea care provoacă ceva confuzie: Valerianella locusta. Deseori salata de câmp este etichetată în mod greşit, chiar de către producători sau importatori, drept valeriană (Valeriana officinalis). Diferenţele dintre cele două nu sunt puţine şi nici lipsite de importanță.

Valeriana este o plantă medicinală despre care unele studii au arătat că ar trata anumite dereglări ale somnului, insomniile, dar este asociată și cu anxietatea, stresul sau depresia, deşi nu există suficiente date pentru a-i demonstra eficiența. Valeriana nu se foloseşte ca ingredient culinar în salate sau alte preparate.

Pe de altă parte, salata se câmp este un ingredient popular în restaurantele franceze şi nu numai.

Ce substanțe nutritive conține și ce beneficii aduce salata de câmp organismului ?

Deşi nu este o plantă foarte des folosită, aceasta creşte în popularitate mai ales printre cei care au o dietă bogată în plante cu frunze verzi. Salata de câmp este una dintre cele mai hrănitoare tipuri de salată, iar, în plus, are cu un gust plăcut, delicat, de nucă.

Probabil veţi fi uimiţi să aflaţi că doar o cană de salată de câmp acoperă 80% din necesarul zilnic de acid folic, care ajută la prevenirea unor defecte de naştere și contribuie la menţinerea unei inimi sănătoase. De asemenea, reprezintă o bună sursă de vitamina B6, care este implicată în metabolismul proteinelor, carbohidraţilor şi al grăsimilor, în dezvoltarea cognitva şi în susţinerea funcţiei imune.

Dacă salata iceberg este destul de săracă în vitamina C, salata de câmp ar putea concura chiar şi cu lămâia, dacă am compara aceleaşi cantităţi din ambele alimente. Aşadar, câteva frunze de salată într-un smoothie verde ar face minuni în prevenţia răcelilor de sezon.

Vitamina A, pe care o găsim de regulă în legumele şi fructele portocalii, se află şi în plantele cu frunze verzi, iar salata de câmp nu face excepţie, ci acoperă aproape 20% din necesarul zilnic. Pe lângă protecţia pe care o asigură ochilor, vitamina A este esenţială şi pentru întreţinerea membranelor mucoase și acţionează ca un antioxidant, protejând întreg organismul împotriva acţiunii radicalilor liberi.

Alături de spanac, salata de câmp este una dintre plantele cu frunze verzi cu cel mai mare conţinut de fier (este bine de ştiut că fierul din plante este asimilat mai greu decât cel de origine animală). În plus, salata de câmp mai este şi o bună sursă de cupru şi potasiu, amândouă elemente benefice pentru inimă. Potasiul menţine un nivel optim al tensiunii, iar cuprul reglează nivelul colesterolului din sânge.

Când se poate introduce salata de câmp în alimentația copilului?

Salata de câmp poate fi introdusă în alimentația bebelușului oricând după vârsta de 10 luni. Recomandarea noastră este să discutați în prealabil cu medicul pediatru și să respectați regula celor 4 zile pentru a vă asigura că alimentul nou introdus este bine tolerat de copii.

Cum se păstrează şi cum se prepară salata de câmp?

Salata de câmp se poate păstra la frigider pentru 1-2 zile, într-o pungă de plastic închisă, dar perforată. Este indicat să fie spălată doar înainte de a fi consumată. Frunzele fragede îşi pierd destul de repede prospeţimea, aşadar este bine să fie consumate cât mai proaspete.

Atunci când alegeţi salata, aceasta ar trebui să aibă o culoare intensă și să fie crocantă. Salată de câmp se consumă ideal în formă proaspătă, ca salată asezonată după gust, însă poate fi inclusă şi în sandvișuri, sucuri verzi sau se poate găti similar spanacului.

Frunzele se spală bine, cu multă apă pentru a îndepărta pământul care se poate ascunde în bucheţelele de salată de câmp, dar, mai important, pesticidele care sunt utilizate în mod frecvent în culturile de salată, în general. Dacă aveţi posibiliatea, este de preferat să alegeţi produse organice.

Surse:

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-870-valerian.aspx?activeingredientid=870&activeingredientname=valerian

http://www.healwithfood.org/health-benefits/mache-lettuce-nutrition.php

http://www.livestrong.com/article/37145-mache-nutrition-information/

Sursa foto:

https://flic.kr/p/9xhZXm