Xylitolul a fost descoperit aproape simultan în Germania și Franța la sfârșitul secolului al XIX-lea. Lipsa de zahăr din timpul celui de-al doilea război mondial a dus la creșterea interesului pentru acest îndulcitor, dar procesul de obținere costisitor a făcut ca abia în anii ‘60 xylitolul să înceapă să se răspândească.
Xylitolul este un zahăr alcool ce se găsește în fibrele multor fructe, legume, ciuperci, cereale sau scoarța unor copaci. Se regăsește chiar și în corpul uman, în fiecare zi prin metabolism producându-se 5-10 g de xylitol.
Are un gust și aspect similar zahărului dar spre deosebire de zahăr lasă în gură o senzație răcoritoroare. Xylitolul din comerț se extrage din coceni de porumb sau scoarță de copac. Cocenii de porumb sunt sursa preferată pentru extragerea xylitolului reprezentând o sursă sustenabilă și prietenoasă față de mediu.
Ce proprietăți are xylitolul?
Xylitolul reprezintă în principal o sursă alternativă de zahăr în cazul diabeticilor. Are indice glicemic scăzut (7) comparativ cu cel al zahărului (care este de aproximativ 70-80) sau al glucozei (care este de 100). Are un conținut caloric cu 40% mai scăzut decât zahărul.
Reduce numărul bateriilor din gură prin scăderea acidității, fiind utilizat în industria gumei de mestecat și a produselor de igienă orală. Xylitolul ajută la reducerea tartrului și scade frecvența cariilor dentare, ajutând la remineralizarea smalțului dentar.
Are efect antibacterian, fiind utilizat în industria farmaceutică ca ingredient în sprayuri nazale. Prevenind atașarea bacteriilor pe căile respiratorii și ajutând corpul să le îndepărteze, xylitolul reduce riscul apariției infecțiilor și ajută la îndepărtarea poluanților din aer ce pot provoca astm și alergii. De asemenea prin oprirea multiplicării bacteriilor în tubul care leagă urechea de nas scade riscul de otite.
Când pot introduce xylitolul în alimentația copilului meu?
Este recomandat ca xylitolul să fie introdus în alimentația bebelușilor după consultarea cu medicul pediatru, dar nu mai devreme de 1 an și cu respectarea regulii celor 4 zile.
Dezavantajul principal este că poate cauza tulburări gastro-intestinale (gaze și diaree) dacă este consumat în cantități mari. Datorită faptului că nu se absoarbe total în intestin ajunge în colon unde fermentează. De aceea este recomandat să se înceapă cu cantități mici și să se crească treptat.
Cum aleg și ofer copilului meu xylitolul?
Se recomandă utilizarea produselor ce conțin Xylitol obținut natural prin fermentație (nu prin sinteză) și care să nu provină din organisme modificate genetic.
Xylitolul rezistă la temperaturi ridicate și poate fi folosit la prepararea băuturilor calde și prăjiturilor, cu excepția celor ce necesită drojdie. Este îndulcitorul ideal pentru fructe și cereale.
Xylitolul nu se cristalizează, deci nu poate fi folosit ca zahărul solid. Drojdia nu-l poate descompune, deci nu poate fi folosit pentru prepararea pâinii sau a produselor de panificaţie.
Surse (ro):
http://ro.wikipedia.org/wiki/Xylitol
http://www.slabsaugras.ro/xylitolul-și-efectele-sale-benefice-pentru-sanatate-art-4510.html
http://www.xylitol.ro/
http://www.impenetrabil.ro/2013/08/cei-patru-îndulcitori-naturali-cu-care.html
Surse (en):
http://lesliekenton.com/health/xylitol-good-or-bad/
http://www.xylitol.org/about-xylitol
Sursă foto: http://flic.kr/p/fSxkog