Sunt un fan declarat al năutului, pe care l-am cunoscut destul de târziu, căci în copilărie am evitat cam tot ce se trăgea din familia leguminoaselor. Habar nu aveam ce pierdeam. Plin de proteine, fibre, antioxidanți și cu un ușor gust de nucă, năutul se potrivește de minune într-o multime de preparate, de la cele tradiționale asiatice (hummus, falafel, harira, etc) până la supe, salate sau tocănițe. Îndiferent de rețetă (mai puțin pentru falafel, care se pregătește cu năut rehidratat) năutul se fierbe separat, pentru că necesită un timp îndelungat pentru a fi gata. În funcție de prearat, poate fi gătit mai mult sau mai puțin, însă și cu o oală sub presiune durează aproximativ o oră fierberea sa. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți preferă să cumpere năut prefiert, la conservă, și pe bună dreptate, mai ales dacă rețeta cere doar 200-300 de grame de năut. Efortul pare să fie inutil atunci când avem de pregătit cantități mici, însă există o soluție pentru a folosi năut din sursă cunoscută, care nu stă în conserve metalice, cu sare adăugată sau conservanți.
Aceasta este metoda mea de a hidrata, găti și conserva năutul. Este neașteptat de ușor și puteți folosi, astfel, porții mici oricând aveți nevoie.
Pasul 1 – Hidratarea
Există mai multe metode de hidratare, mai mult sau mai puțin rapide. Cum e greu să te grăbești cu pregătirea năututui, îmi planific acest lucru din timp și folosesc o hidratare lungă, de cel puțin 24 de ore.
Se foloseste cel puțin 1 kg de năut, ținând cont că volumul boabelor se dublează la hidratare și va fi nevoie de un vas mare pentru acest pas, dar și pentru fierbere.
Metoda lungă
Năutul se pune cu atenție într-un vas încăpător, urmărind să eliminați impurtățile sau boabele cu defecte. Se spală în 2-3 ape și se acoperă cu apă din belșug, cel puțin un lat de palmă de apă în plus. Se lasă să stea la temperatura camerei pentru 12-48 de ore, schimbând apa de două ori pe zi.
Metoda scurtă
Năutul se alege și se clătește ca la prima metodă, apoi se pune într-o oală, acoperit cu apă. Se așază pe aragaz și se fierbe pentru 5 minute. Se stinge focul și se lasă să stea în apa fierbinte timp de o oră.
Pasul 2 – Fierberea
Folosind un vas generos, se acoperă năutul cu apă. Puteți pune apa din ochi sau să măsurați 3 căni de apă la 1 cană de năut. Se aduce apa la punctul de fierbere și se gătește la foc mic timp de 1 oră sau mai mult, în funcție de timpul de hidratare, prospețimea năutului sau vasul folosit – o oală sub presiune face treaba mult mai rapid.
Momentul în care este gata năutul depinde și de gustul fiecăruia sau de preparatul pentru care îl folosiți. Pentru hummus se poate fierbe mai bine, iar pentru ciorbe (ex. minestrone) se pot folosi boabe fierte bine, dar care-și păstrează fermitatea. Sarea este opțională. Eu prefer să o adaug în preparatul final, însă puteți pune 1/2 linguriță la 1 kilogram de năut.
Pasul 3 – Conservarea
Năutul poate fi păstrat la frigider pentru câteva zile sau se poate congela ori sigila în borcane pentru perioade mai lungi.
Metoda 1 – Congelarea
Se scurge lichidul în care au fiert boabele, se lasă la răcit și se ambalează în pungi pentru congelator în porții mici, pentru a fi folosite individual (100-200g). Pentru a nu se lipi unele de celelalte se pot tampona bine cu un prosop de hârtie și se așază în pungă într-un singur strat (asta dacă vă permite timpul și spațiul din congelator). Se păstrează la astfel timp de 1 an.
Metoda 2 – Conservarea la borcan
De data aceasta lichidul de păstrează și se toarnă împreună cu năutul în borcane de dimensiunea dorită. Este indicat să faceți acest pas cât timp lichidul este cald, dar nu fierbinte. Borcanele folosite se sterilizează înainte de folosire conform medodei de aici și nu se ating cu mâna pe interior.
Odată umplute borcanele se completează cu lichid, astfel încât să acopere năutul, se pun capacele și se strâng bine, apoi se așază într-o cratiță încăpătoare tapetată cu prosoape de bucătărie. Se completează cu apă, se acoperă borcanele cu un prosop și se fierb pentru 5 minute. Borcanele rămân în vas până când se răcește apa și se pun cu capacul în jos pentru câteva ore pentru a observa daca vreunul curge, adică nu este bine sigilat.
Se pastrează într-un loc răcoros, ferit de lumină pentru 6 luni.
Mai rămâne să vă doresc spor la treabă și poftă bună, indiferent ce alegeți să gătiți cu năut. Sigur va fi delicios!
Foto: diversificare.ro