Alimentația potrivită pentru evitarea arsurilor solare

Este perioada concediilor și a soarelui puternic de vară. Este, de asemenea, perioada în care apar arsurile cauzate de razele soarelui. Uneori, aceastea apar în ciuda utilizării unei loțiuni de protecție UV, însă nu doar cremele sunt responsabile pentru eventuale arsuri, ci și dieta joacă un rol important. Studiile arată că unele alimente introduse în dietă furnizează corpului substanțe care îl protejează de efectele nocive ale soarelui.

Cum ne influențează sănătatea expunerea prelungită la soare?

Expunerea la soare este recomandată atât timp cât se face la ore rezonabile, respectiv dimineața și seara, când radiațiile solare nu sunt foarte puternice. Razele solare sunt importante în special pentru copii, deoarece favorizează sinteza vitaminei D în organism, vitamină ce combate rahitismul și ajută la fixarea calciului și a fosforului. Tot soarele ajută și la combaterea stărilor depresive.

Expunerea în exces la soare poate avea numeroase efecte negative: pe lângă arsuri, mai mult sau mai puțin grave, dar cu siguranță dureroase și incomode, mai există și riscul de insolație, reacții alergice sau chiar declanșarea unor probleme ale vederii precum scăderea acuității vizuale și leziuni ale retinei.

Prin expuneri excesive și repetate la radiațiile solare, crește riscul apariției cancerului de piele și a îmbătrânirii premature, prin apariția ridurilor. De asemenea, se pot produce modificări în structura pielii ce favorizează apariția petelor maronii sau agravarea unor boli de piele deja existente, iar în ceea ce privește ochii, expunerea repetată la soare poate duce la apariția cataractei.

Ce alimente ne protejează pielea de arsurile solare?

–          Roșiile conțin licopen ce protejează pielea de radiațiile UV.
–          Strugurii roșii conțin quercitrină, un flavonoid ce ajută la protejarea pielii și reduce inflamațiile cauzate de arsuri.
–          Ceaiul verde ajută la hidratare, însă antioxidanții pe care îi conține apără pielea de factorii externi.
–          Grăsimile sănătoase (mononesaturate și polinesaturate) care se găsesc în: pește, avocado, ulei de măsline, ulei de porumb, ulei de arahide, nuci, alune, fistic.
–          Alimente bogate în vitamina C: căpșuni, citrice
–          Legume cu frunze verzi: spanac, varză creață
–          Acizi grași Omega-3: pește precum somon, hering, anșoa, sardine, alge etc. Omega-3 are un puternic efect antiinflamator. Alte surse de alimente bogate în omega-3 sunt semințele de in, nucile, avocado, semințe de dovleac, ulei din semințe de susan, rapiță, ulei de cocos.

 

Surse(ro):
http://www.sfatulmedicului.ro/Ingrijirea-pielii/arsurile-solare_1384#Efecte_negative_ale_expunerii_la_soare
http://www.desprecopii.com/info-id-14599.htm
Surse(en):
http://wellnessmama.com/4621/eat-your-sunscreen/
http://wellnessmama.com/2619/avoid-sunburn-tan-better/
Sursa foto: https://flic.kr/p/8eAKVc