Cum să cureți eficient coaja de ou

Timpul este prețios, mai ales când avem un pui de om (sau doi, ori trei) pe lângă noi care ne solicită atenția non-stop. De aceea, în bucătărie, avem nevoie de eficiență maximă.

Fie că pregătești masa pentru cel mic, fie că ai invitați, când vine vorba de curățat coaja de ou în timp record, lucrurile se pot complica. Iată câteva trucuri pentru o curățare rapidă și corectă!

Înainte de fierbere

Atenție la termenul de valabilitate când cumpărați ouă sau, dacă le procurați de la țară, alegeți o sursă sigură cu păsări crescute așa cum făceau bunicii noștri. Eu, întotdeauna, verific cartonul de ouă cumpărat pentru a nu avea surprize când ajung cu ele acasă.

Dacă vreți să testați prospețimea oului, puneți-l într-un bol cu apă. Dacă este în termen, va rămâne la fund, iar dacă este vechi, se va ridica la suprafața apei.

Pentru copii, ouăle trebuie fierte destul de mult. Timpul recomandat este de minim 5 minute de la punctul de fierbere al apei.

La fiert

Oul se pune în apă rece pe foc, niciodată în apa deja încălzită, pentru că se va crăpa imediat coaja. Ambele parți ale oului – atât albușul, cât și gălbenușul, sunt bogate în proteine. Aceste proteine sunt constituite din lanțuri de aminoacizi care în mod normal vin în unități compactate. Expuse la căldură, ele se separă. În termini de gătit, asta înseamnă că ambele părți ale oului crud vor deveni solide. Acest proces este valabil și la pește, fructe de mare și carne.

Dacă ouăle sunt în termenul de valabilitate, dar nu mai vechi de două-trei zile de la producerea lor, coaja își pierde alcalinitatea. Pentru aceasta, puteți adăuga în apă, la fiert, o linguriță de bicarbonat de sodiu. Astfel, coaja va fi mai ușor de curățat la final.

După fierbere

Este recomandat să scoateți imediat ouăle și să le scufundați într-un vas cu apă rece. Puteți adăuga inclusiv câteva cuburi de gheață pentru a asigura socul termic necesar. Nu le lăsați foarte mult, ci atât cât să le puteți ține în mână fără probleme.

Spargeți-le la ambele capete de o suprafață dură și rulați-le ușor cu podul palmei, pe toate părțile pentru a obține un ou cu coaja fisurată.

Următorul pas implică una dintre cele două metode de curățare, în funcție de preferințe. Prima, presupune curățarea oului fisurat sub jetul de apă, iar cea de-a doua scufundarea lui într-un vas cu apă călduță.

Oricum ar fi, coaja se ve desprinde cu ușurință, lăsând albușul de ou intact.

Voi ce trucuri folosiți pentru a curăța coaja de ou?

Surse
http://thesecretyumiverse.wonderhowto.com/how-to/best-way-peel-hard-boiled-egg-0135013/
http://food-hacks.wonderhowto.com/how-to/make-amazing-hard-boiled-eggs-are-easy-peel-0154519/

Sursa foto: https://flic.kr/p/9KEa9h