Meniul zilei

Acest meniu este recomandat copiilor peste 1 an.

1. MICUL DEJUN: piure de fructe (banană și un măr mic) cu lapte vegetal, fulgi de ovăz și semințe râșnite.

Pentru copiii care nu sunt încă obișnuiți cu bucățele de fructe puteți prepara un piure de fructe de sezon pe care să-l amestecați cu lapte vegetal, fulgi de ovăz și semințe râșnite.

Cel mai des folosesc semințele de susan în special pentru aportul important de calciu și alternativ semințe de in și de cânepă cunoscute pentru aportul de Omega. Este bine ca fulgii de ovăz să fie înmuiați în prealabil în apă fierbinte, dar pot fi folosiți și ca atare sau măcinați. Puteți folosi orice lapte vegetal doriți – nuci, migdale, susan, mei, orez, soia – dar este bine să-l alternați la 2-3 zile.

2. PRIMA GUSTARE: un fruct sau un smoothie de spanac cu fructe poate da energie suplimentară copilului atât de necesară pentru joaca de dimineață.

3.  PRÂNZ: Quinoa cu legume
Este bine să folosiți cât mai multe legume de sezon: morcov, păstârnac, țelină, ceapă. Puteți adăuga ciuperci, țelină apio. Dacă doriți, puteți înlocui parte din legume cu ciuperci asigurând astfel un plus de proteine, dar și minerale. Quinoa este o sursă bună de proteine, calciu și fier, în timp ce legumele variate asigură necesarul de fibre și vitamine.

4. A DOUA GUSTARE: Salată de crudități

Această salată poate fi pregătită în variate feluri. Puteți folosi legume și semințe și nuci diverse. Am folosit în diverse ocazii varză albă sau varză roșie în combinație cu sfeclă roșie și ridiche neagră, cu păstârnac, morcov, gulie și țelină apio etc. În loc de semințe de floarea soarelui, puteți opta pentru boabe de hrișcă fierte sau germinate, mei fiert, nuci sau migdale.

Dacă micuțul are probleme cu textura salatei de crudități, încercați să o mărunțiți bine în robotul de bucătărie. La noi funcționează bine așa.

5. CINĂ: mei cu avocado și iaurt

Este o cină ușoară, dar foarte hrănitoare. Iaurtul de capră și cel de soia se digeră mai ușor, fiind o alternativă mai sănătoasă la iaurtul din lapte de vacă.

Cu altă ocazie am folosit gălbenuș de ou în loc de iaurt, dar de regulă îi ofer copilului această variantă pentru masa de prânz pentru a nu îngreuna digestia pe timpul nopții.

Iată și rezumatul și lista rețetelor pe care le puteți printa. Așa veți fi complet pregătiți pentru meniul de mâine.

Mic dejun: piure de fructe cu lapte vegetal, fulgi de ovăz și semințe
Gustare: un fruct sau un smoothie de spanac cu fructe
PrânzQuinoa cu legume 
GustareSalată de crudități
Cina: Mei cu avocado și iaurt

Iată și Lista de ingrediente, numai bună de printat și luat la piață:
1 Lg = o lingură; 1 l-ță = o linguriță
– 2 Lg de fulgi de ovăz
– 2 Lg de quinoa
– 2 Lg mei decorticat
– 1 lg semințe de susan
– 1 lg semințe de in / cânepă
– 1 Lg semințe de floarea soarelui
– 50 ml lapte vegetal
– 100 ml iaurt
– ½ banană
– 1 măr
– 1 pară
– ½ avocado
– 2 morcovi
– 1 păstârnac
– ½ țelină
– 1 ceapă
– ¼ varză albă
– 1 sfeclă roșie mică
– ½ ridiche neagră
–  cimbru, usturoi, sare

 

Sursă foto: http://flic.kr/p/4SFBAh