Ridichile – un concentrat de vitamine pentru copii

Originare din Asia, ridichile (Raphanus Sativum) au fost cultivate din cele mai vechi timpuri de către chinezi și japonezi. Mai târziu, ele au ajuns în Grecia Antică, cucerind Europa și lumea întreagă cu gustul lor ușor picant și suculent.

Există varietăți de ridichi pentru fiecare perioadă a anului. De asemenea, unele soiuri de ridichi sunt anuale și ajung până la 10 cm înălțime, iar altele sunt bienale, atingând chiar și o înălțime de 1,8 m.  Majoritatea ridichilor din meniul de primăvară se consumă crude, dar câteva tipuri ce pot atinge o greutate de până la 27 de kilograme, trebuie gătite în prealabil.

Ce nutrienți conțin ridichile?

– ridichile roșii și negre conțin o mare cantitate de vitamina C
– reprezintă o sursă foarte bună de calciu, magneziu și potasiu
– ridichile previn cariile dentare și stimulează pofta de mâncare a copiilor, datorită unor substanțe denumite terpene și lignine
– deși sărace în calorii, ridichile sunt bogate în fibre, având un rol important în procesul de reglare a colesterolului din sânge
conținutul mare de vitamine din grupul B recomandă consumul de ridichi în special persoanelor vegetariene, din a căror dietă ar trebui să fie nelipsite în sezonul de primăvară
– ele acționează ca detoxifiant și contribuie la creșterea imunității celor mici, datorită elementelor precum fierul, fosforul, cuprul, zincul si fluorul.

Beneficiile ridichilor ne ajută organismul pe mai multe planuri: ameliorează digestia, stimulează activitatea biliară și intervin în combaterea depresiei, în special datorită vitaminelor din grupul B. În plus, ele contribuie la tonifierea organismului la ieșirea din iarnă și sunt eficiente în combaterea afecțiunilor respiratorii, a insuficienței hepatice, a paraziților intestinali și a alergiilor. Sucul de ridichi este recomandat în tratamentul afecțiunilor urinare, iar febra și tusea bebelușilor pot fi ameliorate cu ajutorul siropului de ridiche neagră.

Când pot introduce ridichile în alimentația copilului meu?

Puteți introduce ridichile în alimentația bebelușului oricând după vârsta de 1 an. Totuși, recomandarea noastră este să discutați în prealabil cu medicul pediatru și să respectați regula celor 4 sau 7 zile, pentru a vă asigura că ridichile sunt bine tolerate de micuți.

Cum alegem ridichile?

Deși există mai multe tipuri de ridichi, printre care și cele albe sau negre, se pare că ridichile roșii rămân preferatele noastre.

Lungi și ascuțite, ridichile albe sunt mai moi decât cele roșii. Ridichile negre ajung la dimensiuni mai mari decât cele obișnuite, aproape cât un măr, având coaja groasă și neagră, iar miezul alb.

Cei mici pot ronțăi ridichile toată primăvara, fără nici un fel de limite. Aveți grijă însă ca frunzele acestora să nu fie veștede atunci când le cumpărați. Deși există obiceiul de a înlătura frunzele atunci când mâncăm ridichi, noi vă spunem că le puteți folosi la prepararea salatelor de primăvară, pentru un plus de vitamine. Acestea se spală și se pot utiliza împreună cu salată verde sau frunze de spanac.

Surse (ro):
http://www.jurnalul.ro/jurnalul-national/vitamine-din-ridichi-121440.htm
http://www.dietetik.ro/despre-ridichi/6297.html
http://www.medicina-naturista.ro/alimentatie/ridichea-neagra-si-efectele-sale-benefice.html

Sursă foto : http://flic.kr/p/566N7E