Vanilia, o sursă de vitamine și minerale pentru cei mici

Considerată pe bună dreptate ca unul dintre cele mai scumpe condimente din lume la ora actuală, vanilia este fructul unei orhidee cățărătoare originară din America Centrală. Utilizată în Antichitate de triburile aztece pentru aromatizarea ciocolatei, aceasta ne-a dovedit în timp că beneficiile ei nu se limitează la aroma dulce și la gustul delicat, apreciat în egală măsură de mari și mici.

Ce substanțe nutritive conține vanilia?

Extractul de vanilie conține cantități mici ale vitaminelor din complexul B-urilor, precum niacina (vitamina B3), acidul pantotenic (vitamina B5), tiamina (vitmina B1), riboflavina (B2) și vitamina B6. Rolul acestora este unul  important pe mai multe planuri:  în sintetizarea enzimelor, în funcționarea sistemului nervos și în reglarea metabolismului.

Acest condiment conține ușoare urme de calciu, magneziu, potasiu, mangan, fier și zinc. Potasiul este o componentă importantă a celulelor și a fluidelor corporale, care determină ritmul bătăilor inimii și presiunea sângelui. Fierul este esențial pentru înmulțirea celulelor roșii și intensifică producerea enzimelor antioxidante.

 Când pot introduce vanilia în alimentația copilului meu ?

Începând cu vârsta de 6 luni, puteți introduce vanilia în alimentația diversificată a bebelușilor, după ce v-ați consultat cu medicul pediatru și urmărind regula celor 4 zile . Ea va da un plus de savoare piureurilor de fructe, iar pe măsură ce copilul crește, aroma ei va putea fi apreciată în diverse preparate, de la celebra înghețată de vanilie până la  budincă sau checuri cu vanilie și cacao.

Care sunt beneficiile vaniliei pentru organism ?

Vanilia era folosită odinioară de indieni, atât ca o mirodenie, cât și ca un medicament, aceștia atribuindu-i un rol în stimularea inimii. Asemenea pudrei de cacao, ea este cunoscută pentru că înlătură cu succes oboseala fizică și intelectuală, frica și stările depresive. Recunoscută ca un stimulent al sistemului nervos, vanilia este totodată și un bun remediu împotriva insomniilor : contribuie la relaxarea sistemului nervos și la scăderea presiunii sângelui. În afara parfumului ei plăcut și delicat, vanilia are și proprietăți antispasmodice, antiseptice și digestive. Puțină lume știe, de exemplu, că vanilia stimulează apetitul sau că asigură o digestie ușoară.

Proprietățile ei calmante o recomandă de asemenea pentru tratarea febrei și a convulsiilor bebelușilor, cât și ca remediu în problemele de hiperactivitate ale celor mici. Astfel, câteva bucăți dintr-un baton de vanilie, tăiate foarte mărunt și amestecate cu o cană de lapte cald, vor reduce febra și vor calma infecțiile copiilor.

Cum alegem și cum păstrăm vanilia?

În comerț găsim mai multe tipuri de vanilie, însă nu toate sunt la fel de sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea produselor industriale conțin de fapt vanilină sintetică. Component de bază al vaniliei adevărate, vanilina este un preparat artificial, pe care îl găsim sub forma unei pulbere cristaline sau a unei soluții. Trebuie să facem distincția între zahărul vanilat, obținut din amestecul zahărului farin cu batoane de vanilie naturale și cel vanilinat, rezultat din amestecul zahărului cu vanilina sintetică, de calitate inferioară.

Cât despre esența de vanilie, aceasta se obține printr-un proces industrial de macerare a păstăilor în alcool. Datorită aromei sale destul de intense, câteva picături sunt suficiente pentru prepararea deserturilor atât de îndrăgite de noi toți.

Pentru sănătatea copiilor noștri, ar fi de preferat să utilizăm păstăile de vanilie. Le putem recunoaște pe cele de calitate după faptul că au o culoare maro închis spre negru și după semințele mici, negre și lipicioase din interiorul lor. Batoanele de vanilie lungi și înguste trebuie să fie încrețite, ușor umede și cerate, dar mai ales parfumate. Ele pot fi păstrate într-un recipient etanș, la întuneric, chiar mai bine de doi ani.

Păstăile de vanilie întregi care au fost infuzate într-un sirop sau o cremă pot fi spălate și reutilizate la prepararea prăjiturilor, torturilor, a checurilor sau a băuturilor pe bază de fructe. Cele tăiate pot fi așezate peste fructele care vor fi gătite la cuptor.

Surse (ro) :
Enciclopedia aromelor- ediție specială a revistei Femeia, iulie-septembrie 2011
http://condimenteweb.ro/condimente/vanilie-c158
http://www.gradinamea.ro/Condimentele_3904_544_1.html

Surse (en) :
http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/health-benefits-of-vanilla-8935.html
http://www.livestrong.com/article/414154-vanilla-extract-benefits/
http://www.nutrition-and-you.com/vanilla-beans.html

 Sursă foto : http://flic.kr/p/5RRZPs