pâine de casă 1 an

Pâine de casă (de la 1 an)

Masă

Cină

Dietă

Vegane

Fel de mâncare

Pâine

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

30

Timp de gătire

60

Dificultate

ușor

Porţii

10 porții

Pentru copiii pofticioşi, vă oferim o reţetă de pâine de casă. Este o pâine albă, care ar trebui consumată cu moderație. Poftă bună!

Pentru copiii și părinții dornici de gustul si mirosul pâinii coapte în cuptor, iată o reţetă de pâine de casă, pufoasă și delicioasă.

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Pentru început se cerne făina. Indiferent că este ambalată în pungi de hârtie, din magazin sau de la ţărani din piaţă, ea trebuie cernută. 
  2. Făina  se pune într-un lighean încăpător în care se va frământa aluatul. 
  3. Se face loc cu mâna în mijlocul făinii şi se toarnă apa călduţă, nu fierbinte. 
  4. Se adaugă drojdia şi se amestecă puţin cu mâna până se dizolvă drojdia complet.
  5. Se trage cu mâna puţină făină peste drojdia astfel dizolvată şi se amestecă. 
  6. Se va obţine o compoziţie moale, ca smântâna, în mijlocul făinii de grâu.
  7. Acum se acoperă ligheanul cu un prosop curat şi se lasă la  dospit timp de 15-20 de minute, la temperatura camerei.
  8. Apoi se adaugă sarea peste compoziţia cu drojdie şi o jumătate din cantitatea de ulei.
  9. Se frământă aluatul cu o parte cât mai mare din făină.
  10. Pentru a putea folosi toată cantitatea de făină se va adăuga pe parcurs încă puţină apă călduţă, dacă este necesar.
  11. Când aluatul începe să fie mai viguros, se adaugă restul de ulei şi se frământă bine. 
  12. Uleiul are rolul de a face aluatul mai maleabil la frământat şi pâinea mai gustoasă. 
  13. Se frământă cât mai bine aluatul, până când nu se mai lipeşte de mână.
  14. Se acoperă cu un prosop şi se lasă să dospească într-un vas acoperit cu un prosop pentru 20-40 de minute, la temperatura camerei.
  15. După ce a crescut aluatul, se formează pâini şi se aşază în tăvi unse cu ulei. 
  16. Puteţi face pâine împletită, rotundă, chifle pentru burgeri sau colaci, după cum vă place. Mie, din 2 kg de făină îmi ies 4-5 pâini dacă folosesc tăvile de cozonac.
  17. Se încălzeşte cuptorul şi se pun tăvile cu aluat înăuntru. 
  18. Apoi focul se stinge şi pâinile se mai lasă la dospit timp de 5-10 minute. 
  19. Această etapă nu este obligatorie, însă, cu ajutorul acestui pas veţi obţine un rezultat mai bun, pâinile vor fi mai mari şi miezul lor mai pufos. 
  20. Pentru a se rumeni mai bine, se poate unge fiecare pâine înaintea coacerii, cu ulei.
  21. Se încinge cuptorul bine. Pâinea se coace la început la temperatură mare, pentru 10 minute. Asta va face ca pâinea să se mai înalţe.
  22. După aceea, se va da focul la putere medie. 
  23. În total, timpul de coacere va fi de 45 de minute sau o oră, până când se va rumeni pâinea. 
  24. Când pâinea s-a copt, ea se scoate din cuptor şi se acoperă imediat cu unul sau două prosoape. Acest lucru va face coaja pâinii să se înmoaie.
  25. Atenţionări: Pâinea nu se mănâncă niciodată fierbinte sau caldă, ci după ce s-a răcit complet. Ideal este ca pâinea de casă să fie consumată a doua zi după coacere.   Recomandarea noastră este ca pâinea albă să fie consumată cu moderație. Pentru un aport mai mare de substanțe hrănitoare este de preferat painea cu făină integrală, cu maia, care asigură o dospire lungă.
Pentru început se cerne făina. Indiferent că este ambalată în pungi de hârtie, din magazin sau de la ţărani din piaţă, ea trebuie cernută. Fâina  se pune într-un lighean încăpător în care se va frământa aluatul. Se face loc cu mâna în mijlocul făinii şi se toarnă apa călduţă, nu fierbinte. Se adaugă drojdia şi se amestecă puţin cu mâna până se dizolvă drojdia complet. Se trage cu mâna puţină făină peste drojdia astfel dizolvată şi se amestecă. Se va obţine o compoziţie moale, ca smântâna, în mijlocul făinii de grâu. Acum se acoperă ligheanul cu un prosop curat şi se lasă la  dospit timp de 15-20 de minute, la temperatura camerei.

Apoi se adaugă sarea peste compoziţia cu drojdie şi o jumătate din cantitatea de ulei. Se frământă aluatul cu o parte cât mai mare din făină. Pentru a putea folosi toată cantitatea de făină se va adăuga pe parcurs încă puţină apă călduţă, dacă este necesar. Când aluatul începe să se fie mai viguros se adaugă restul de ulei şi se frământă bine. Uleiul are rolul de a face aluatul mai maleabil la frământat şi pâinea mai gustoasă. Se frământă cât mai bine aluatul, până când nu se mai lipeşte de mână.

Se acoperă cu un prosop şi se lasă sa dospească într-un vas acoperit cu un prosop pentru 20-40 de minute, la temperatura camerei. După ce a crescut aluatul se formează pâini şi se aşează în tăvi unse cu ulei. Puteţi face pâine împletită, rotundă, chifle pentru burgeri sau colaci, după cum vă place. Mie, din 2 kg de făină îmi ies 4-5 pâini dacă folosesc tăvile de cozonac.

Se încălzeşte cuptorul şi se pun tăvile cu aluat înăuntru. Apoi focul se stinge şi pâinile se mai lasă la dospit timp de 5-10 minute. Această etapă nu este obligatorie, însă cu ajutorul acestui pas veţi obţine un rezultat mai bun, pâinile vor fi mai mari şi miezul lor va fi mai pufos. Pentru a se rumeni mai bine, se poate unge fiecare pâine înaintea coacerii, cu ulei.

Se încinge cuptorul bine. Pâinea se coace la început la temperatură mare, pentru 10 minute. Asta va face ca pâinea să se mai înalţe. După aceea se va da focul la putere medie. În total, timpul de coacere va fi de 45 de minute sau o oră, până când se va rumeni pâinea. Când pâinea s-a copt, ea se scoate din cuptor şi se acoperă imediat cu unul sau două prosoape. Acest lucru va face coaja pâinii să se înmoaie.

Atenţionări: Pâinea nu se mănâncă niciodată fierbinte sau caldă, ci după ce s-a răcit complet. Ideal este ca pâinea de casă să fie consumată a doua zi după coacere.

Recomandarea noastră este ca pâinea albă se fie consumată cu moderație. Pentru un aport mai mare de substanțe hrănitoare este de preferat painea cu făină integrală, cu maia, care asigură o dospire lungă.

Sursa foto: https://flic.kr/p/dMx53t

Comentarii