Pâine de secară cu maia 8 luni

Pâine de secară cu maia

Masă

Cină

Fel de mâncare

Pâine

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

60

Timp de gătire

45

Dificultate

ușor

Porţii

6 porții

Gustoasă și elastică, această pâine de secară cu maia rămâne fragedă chiar și la câteva zile după coacere, în timp ce mirosul îți va aminti de copilărie…

Gustoasă și elastică, această pâine de secară cu maia rămâne fragedă chiar și la câteva zile după coacere.

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Pentru început, se pregătește maiaua. Aceasta are nevoie să stea la crescut 36 de ore, așa că ține cont de acest lucru când plănuiești să coci pâinea cu secară.
  2. Pentru maia, se amestecă 80 g făină de secară și 85 ml apă călduță cu câteva semințe de chimen într-un vas adânc, până se obține o pastă fină.
  3. Se acoperă vasul cu un prosop umed și se așază aproape de o sursă de căldură pentru 36 de ore.Prosopul trebuie păstrat umed pe parcursul celor 36 de ore. Poți face acest lucru folosind un pulverizator/spray cu apă curată.
  4. După 24 de ore, se amestecă pasta și se mai lasă la dospit încă 12 ore, acoperind din nou vasul cu prosopul umed.
  5. După ce a fost amestecată, maiaua va începe să crească mai mult, iar prosopul nu trebuie ridicat deloc de pe vas.
  6. Odată pregătită maiaua în acest fel, se trece la prepararea aluatului.
  7. Într-o cană se amestecă drojdia cu puțină apă călduță. Apoi se amestecă cu maiaua și cu cei 320 ml de apă călduță.
  8. Separat, se amestecă cele 3 tipuri de făină cu sarea, pentru a forma un amestec uniform.
  9. Pentru frământat se folosește un lighean înalt și încăpător. În mijlocul amestecului de făină și sare se toarnă amestecul de drojdie și maia.
  10. Se aduce făina spre mijloc amestecând și apoi frământând până se încorporează în totalitate.
  11. Se răstoarnă aluatul pe o planșetă și se frământă timp de 10 minute. Aluatul va deveni fraged și elastic.
  12. Se unge un vas înalt cu unt sau ulei și se pune înăuntru aluatul. Se lasă la dospit lângă o sursă de căldură, timp de o oră și jumătate sau până când își dublează volumul..
  13. Se răstoarnă apoi pe planșetă și se aplatizează cu mâna. Se frământă ușor ca să capete o formă rotundă.
  14. Se lasă din nou la dospit timp de 2-3 ore într-un vas tapetat cu făină.
  15. După ce timpul a expirat, aluatul se răstoarnă direct într-o formă rotundă de copt.
  16. Cuptorul trebuie să fie încins în prealabil, ca pentru toate rețetele de pâine, la 250 de grade Celsius. Se coace timp de 30-45 de minute și se reduce temperatura la 230 de grade după primele 15 minute.
  17. Se scoate din cuptor când este gata și se lasă la răcit pe un grătar.
Sursă foto: https://flic.kr/p/89Av2G