5 alimente pentru ochi sănătoşi

Beneficile unei alimentaţii echilibrate sunt inestimabile, atât pentru adulţi, dar cu atât mai mult pentru copi, de la menţinerea unei greutăţi sănătoase, până la întreţinerea sănătăţii ochilor pe termen lung. Menţinerea sănătăţii ochilor porneşte chiar din farfurie, căci alimentele bogate în omega-3, luteină, beta-caroten, zinc, vitamina C şi vitamina E ajută la menţinerea unei vederi sănătoase şi previn unele afecţiuni ale ochilor asociate cu îmbătrânirea.

  1. Morcovi şi alte alimente portocalii

Morcovii, precum şi alte fructe sau legume portocalii, sunt recunoscuţi ca fiind o sursă importantă de beta-caroten, element esenţial pentru sanatatea ochilor. Însă beta-carotenul, responsabil pentru sănătatea retienei, lucrează în echipă cu multe alte elemente pentru a menţine o vedere bună, pe termen lung.

  1. Spanac și alte legume cu frunze verzi

Razele solare, poluarea şi fumul de ţigară au efecte nocive pentru ochi, iar antioxidanţii pe care îi găsim în fructe şi legume, în general, protejează ochii împotriva factorilor externi dăunători. Doi dintre antioxidanţii benefici ochilor, luteina şi zeaxantina, se găsesc în frunzele verzi ale legumelor. Se crede că aceştia pătrund în cristalin şi în reţină şi absorb razele dăunătoare. O porţie de spanac pe săptămână, kale, broccoli sau frunze de sfeclă, chiar şi kiwi sau struguri verzi ajută la scăderera riscului de apariţie a afecţiunilor ochilor la bătrâneţe. Până atunci, ele menţin privirea ageră a celor mici.

  1. Somon și alte alimente bogate în omega-3

DHA (acidul docosahexaenoic, unul dintre acizii graşi omega-3)  se regăseşte în retină, nivelul scăzut de DHA fiind legat de sindromul ochilor uscaţi. Mai mult de atât, acizii graşi omega-3 sunt responsabili și pentru buna funcţionare a inimii, a creierului, şi nu numai. Este indicat să includem în alimentaţia copiilor cel puţin două porţii de pește bogat în omega-3 în fiecare săptămână. Somonul, sardinele, heringul, macroul şi tonul sunt cele mai bogate surse de omega-3.

  1. Nuci, seminţe și cereale integrale

Pe lângă faptul că sunt nişte gustări delicioase, nucile şi seminţele sunt bune surse de vitamina E şi zinc, elemente importante pentru menţinerea sănătăţii ochilor. Zincul este benefic pentru ochi datorită nivelului crescut al acestui mineral ce se regăseşte în retină (macula) şi pentru că, alături de vitamina A, înlesneşte crearea melaninei, un element protector al ochiului. Printre alimentele cu cel mai mare conţinut de vitamina E se numără: cerealele integrale, seminţele de floarea soarelui, migdalele, alunele de pădure şi arahidele.

  1. Coacăze şi alte fructe de pădure

S-a demonstrat că vitamina C, pe care o găsim din plin în fructele de pădure și citrice, împreună cu vitamina A (beta-caroten), vitamina E şi zinc au un efect de scădere a riscului de apariţie a afecţiunilor ochilor odată cu îmbătrânirea. Mai mult decât conţinutul ridicat de vitamina C, coacăzele au un nivel ridicat de antocianina, un puternic antioxidant cu beneficii diverse.

Surse:
http://www.eyefoods.com/Eye-Foods.html
http://www.webmd.com/eye-health/good-eyesight
http://www.health.com/health/gallery/0,,20680738,00.html
http://www.allaboutvision.com/nutrition/foods.htm
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/05/foods-eyesight-improvement.aspx

Sursa foto:
https://flic.kr/p/bRVYBk