Somon, sănătate la superlativ

Sănătatea și buna dezvoltare a copiilor este determinată în mare măsură de calitatea hranei, de aceea este important să introducem în alimentație o gamă cât mai variată de alimente. Pe lângă cereale, fructe și legume, care oferă copilului vitamine, minerale și oligoelemente, este necesar să îi oferim copilului și renumitele grăsimi sănătoase Omega-3 și Omega-6. De toate acestea are nevoie copilul pentru a-și dezvolta gândirea, iar cea mai bună sursă de acizi grași și grăsimi sănătoase este peștele, în special cel gras: somon, ton sau macrou.

Somonul, face parte din familia salmonidelor întocmai ca păstrăvul alpin. Deși în trecut somonul era o delicatesă ce se găsea destul de rar în meniuri, acum majoritatea persoanelor au conștientizat importanța acestui tip de pește pentru a-și menține sănătatea. Datorită cererii foarte mari pentru consum, în prezent se găsește atât  somon de acvacultură cât și somon sălbatic, însă cel din urmă este cel mai indicat copiilor.

Ce substanțe nutritive conține și ce beneficii aduce organismului?

Somonul  este bogat în vitamina B1, B2, B3, B6, B12, Vitamina A și vitamina D, însă ceea ce îl face foarte valoros este conținutul ridicat de Omega-3. Studiile arată că asupra bebelușilor efectele sunt semnificative, ajutând la dezvoltarea sistemului nervos. Consumul de somon ce îmbogățește alimentația cu Omega-3 sub formă de EPA și DHA (acizi grași), ajută puterea de concentrare, îmbunătățește vederea și stimulează inteligența.
De asemenea scade riscul apariției alergiilor la bebeluși și menține sănătatea pielii.
Femeile care consumă somon în timpul sarcinii (în cantități moderate) pot trece ușor peste momentul nașterii, fără a suferi de depresie, deoarece acizii grași sunt și antidepresivi, mai ales în combinație cu complexul de vitamine B.

Somonul este și o sursă excelentă de proteină completă, astfel îmbunătățește sistemul imunitar, reglează sistemul digestiv, îmbunătățește sănătatea oaselor și reduce riscul de cancer de colon. Somonul este bogat și în minerale precum sodiu, potasiu, calciu, oligoelemente precum iod, fosfor, fier, care ajută la buna funcționare a organismului. Altă substanță nutritivă, deloc de trecut cu vederea, este seleniul care previne inflamarea articulațiilor precum și anumite tipuri de cancer. În plus, datorită efectului său antioxidant, asigură sănătatea sistemului cardiovascular.

Când pot introduce somon în alimentația bebelușului?

Somonul poate fi introdus în alimentația bebelușului  de la 10 luni, dacă nu au fost antecedente de alergii la alte alimente. Deoarece are numeroase beneficii asupra organismului, se recomandă introducerea somonului în alimentația săptămânală. Totuși este indicat consumul moderat pentru copiii până la 1 an, adică de maxim două ori pe săptămână, din cauza conținutului de mercur.
Ca în cazul oricărui aliment nou introdus în alimentația copilului, este indicat să consultați medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer somon copilului?

Somonul sălbatic este superior din punct de vedere nutrițional somonului de acvacultură, însă ambele variante sunt indicate pentru consum. Atunci când alegeți somonul, acesta trebuie să aibă carnea de culoare roz, să fie fermă și cu miros marin proaspăt.

Somonul se găsește de cumpărat proaspăt sub formă de file, congelat, afumat, uscat sau în conserve. În ceea ce privește somonul proaspăt acesta se păstrează în pescării acoperit de gheață.

Somonul se păstrează la temperaturi scăzute, de preferat într-o pungă/ vas cu gheață pentru maxim două zile. O perioadă mai mare se poate păstra doar congelat.

Se poate consuma fiert, prăjit, copt la cuptor sau pe grătar cu lămâie și ulei de măsline.

 

Surse (en):
http://www.bbcgoodfood.com/glossary/salmon
http://www.livestrong.com/article/540837-how-to-cook-salmon-for-a-baby/
http://www.parenting.com/article/should-babies-eat-fish
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=104
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/introducingfishtobaby.htm
Sursa foto: https://flic.kr/p/8qtoTR