Ulei de măsline și din sâmburi de struguri pentru sănătatea copiilor

Surse de vitamine și de acizi grași esențiali, uleiurile vegetale ne aduc energia necesară unei bune funcționări a organismului. Ne-am obișnuit să le consumăm în salate sau în mâncăruri gătite, fără a ține cont de faptul că ele ne protejează arterele și inima, având un rol esențial în menținerea sănătății, încă de la o vârstă fragedă.

Astăzi vă vom vorbi despre uleiul de măsline și cel din sâmburi de struguri urmând ca în curând să ne preocupăm și de alte feluri de ulei intens folosite în alimentație și cu proprietăți deosebite.

Când pot introduce aceste uleiuri în alimentația copilului meu ?

Uleiurile vegetale pot fi incluse în alimentația diversificată a bebelușilor după vârsta de 6-7 luni, începând cu o cantitate de 2-3 g la 100 g de supă. Vom putea mări progresiv cantitatea de ulei utilizată, pe măsură ce ne asigurăm că acesta este bine tolerat de cei mici. Este totodată bine să consultați medicul pediatru atât în ceea ce privește momentul introducerii uleiului în alimentație cât și cu privire la tipul de ulei recomandat.

Ce beneficii prezintă uleiul de măsline și uleiul din sâmburi de struguri ?

În antichitate, grecii și romanii considerau, pe bună dreptate, că uleiul de măsline era un “aur lichid”, datorită numeroaselor sale utilizări, atât pe plan intern cât și extern. Consumat în mod frecvent, acest ulei reduce riscul bolilor de inimă, reechilibrează nivelul colesterolului și scade tensiunea persoanelor hipertensive.
Spre deosebire de alte uleiuri vegetale, cel de măsline este mult mai indicat pentru prepararea mâncărurilor prăjite. Fiind una dintre cele mai stabile grăsimi la temperaturi înalte, îl puteți folosi cu încredere de mai multe ori, deoarece rezistă la temperaturi mari. Structura sa nu se modifică în urma procesului de încălzire, motiv pentru care el își păstrează valorile nutritive mai bine decât alte uleiuri.

Uleiul de măsline este un adevărat produs de înfrumusețare, ascuns în bucătărie:
– dintre toate uleiurile vegetale, este cel care conține cea mai mare cantitate de vitamina E
– reface hidratarea și elasticitatea pielii
– pentru efectul său terapeutic, este utilizat în alergii, eczeme și alte probleme ale pielii
– regenerează părul afectat de utilizarea prea multor cosmetice cu componente chimice și întărește unghiile casante
– contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului
– consumul frecvent are efecte antiinflamatorii

Uleiul din sâmburi de struguri reprezintă unul dintre cele mai puternice uleiuri cu rol antioxidant.
– are o concentrație importantă de minerale precum cupru, seleniu, zinc
– acționează ca un catalizator în ceea ce privește acțiunea vitaminei C în organism
– intervine pentru a menține elasticitatea vaselor de sânge
– contribuie la scăderea nivelului de colesterol
– previne hipertensiunea arterială
– contribuie la protecția sistemului circulator
– mărește capacitatea de rezistență a sistemului imunitar
– îmbunătățește memoria, împiedicând apariția afecțiunilor degenerative ale creierului

Multe persoane consideră că uleiul din sâmburi de struguri este un produs naturist miraculos. Mai mult de atât, gustul său plăcut îl transformă într-un ingredient nelipsit din salatele delicioase și sănătoase. El poate fi de asemenea utilizat și pentru prăjit. Totuși, este de preferat să evităm acest lucru, deoarece prin supraîncălzire, acest ulei își poate pierde o bună parte din proprietățile sale terapeutice.

Cum aleg uleiul de măsline și pe cel din sâmburi de struguri ?

Pentru a asigura celor mici o sănătate de fier, este recomandat să vă procurați uleiuri vegetale bio sau extravirgine, pentru ca acestea să își păstreze toate calitățile nutriționale. Această ultimă denumire certifică faptul că uleiul nu a fost supus unui proces de rafinare chimică. Doar uleiurile “bio”, obținute din plante netratate, pot evita procesul de rafinare chimică, primind denumirea de “ulei virgin”.

Recoltate la sfârșitul lunii noiembrie, măslinele au fost presate direct, fără fierbere prealabilă (este prima “presare la rece”). Ulterior, zeama lor a fost decantată și purificată cu ajutorul filtrelor. Uleiul astfel obținut este limpede, păstrând totuși o culoare castaniu-aurie și o aromă puternică de măsline. Culoarea uleiului de măsline nu ne permite întotdeauna să apreciem corect calitatea acestuia. Nuanța unui ulei de măsline bun poate varia de la verde până la galben auriu.

Uleiul din sâmburi de struguri este obținut prin presarea la rece a acestora, după ce strugurii au fost folosiți în diverse procese de vinificație. El este ușor transparent, având o nuanță galben-verzuie, fără un miros aparte. În schimb, gustul său este unul dulceag și plăcut, ceea ce îl recomandă pentru asezonarea salatelor simplu sau alături de uleiul de măsline.

Surse (ro):
http://www.formula-as.ro/2008/815/terapii-alternative-58/uleiurile-vegetale-9469
http://www.infoterapii.ro/modules/news/article.php?storyid=204
http://www.medicina-naturista.ro/stil-de-viata/beneficiile-pentru-sanatate-ale-uleiului-din-seminte-de-struguri.html
http://www.sfatulmedicului.ro/Remedii-naturiste/uleiul-de-masline-beneficii-si-utilizare_8053
Sursă foto: http://flic.kr/p/89Z2Pm