5 lucruri interesante despre prune

Atât proapsete cât şi uscate, prunele sunt fructe populare în toată lumea, şi pe bună dreptate. Mai mult decât o sursă excelentă de vitamina C și fibre, prunele conţin fitonutrienți cu calități antioxidante deosebite, care protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi și aduc o mulțime de beneficii pentru organism.

Descoperiți câteva lucruri interesante, pe care probabil nu le ştiaţi despre prune:

Mii de varietăţi

Deşi există mii de varietăţi de prune, având culori, forme, mărimi şi arome diverse, două dintre ele sunt folosite în scop comercial: prunul european şi cel japonez. Ciudat este ca prunul japonez îşi are originile, de fapt, în China și a început să fie cultivat în Japonia relativ recent, abia acum 300 de ani.

Puţină istorie

Originile prunelor sunt neclare, mai ales pentru că au o istorie lungă, fiind un fruct antic. Se spune că erau cultivate în livezile romane de acum mai bine de 2000 de ani, iar Alexandru cel Mare le-a răspandit prin zona mării Mediterane.

Vestitor al primăverii în Japonia

Piersicile, nectarinele, caisele, migdalele şi cireşele, fac parte din genul Prunus, fiind înrudite cu prunele. Florile intens mirositoare ale prunului şi ale cireşului sunt simbolul primăverii în Japonia, şi fac subiectul unor festivaluri ce le sunt dedicate pe parcursul lunii februarie, în fiecare an. Tot în Japonia, există o specialitate de prune murate (umeboshi) despre care se crede că ar combate oboseala şi erau folosite în acest scop de către samurai.

Popularitate

Pruna este al doilea cel mai popular fruct din lume, după măr.

Fructul norocos

În China se crede că prunele sunt aducătoare de noroc. Ca primă floare care înfloreşte la începutul primăverii este simbolul renaşterii, purităţii şi al perseverentei.

Citiţi mai multe despre calităţile nutriţionale ale prunelor, precum şi despre modul în care pot fi pregătite şi introduse în alimentaţia bebeluşilor în articolul: Prune, o sursă importantă de antioxidanți și fibre.

Surse:
http://www.care2.com/greenliving/plum-crazy-8-health-benefits-and-fascinating-facts.html
http://www.freshforkids.com.au/fruit_pages/plum/plum.html
http://schools.fwps.org/wildwood/files/2012/12/NovFactSheets1.pdf
https://www.britishmuseum.org/pdf/Chinese_symbols_1109.pdf

Sursa foto:
https://flic.kr/p/2imAqo