Fructe uscate: cât de bune sunt pentru sănătate?

La prima vedere, fructele uscate sunt la fel ca cele proaspete, din care a fost scoasă apa, bacteriile şi enzimele rămânând fără elementul necesar în procesul de descompunere. Şi totuşi, sunt aceste fructe uscate la fel de benefice pentru sănătate?


Fructele deshidratate pot avea chiar o concentraţie mai mare de substanțe nutritive. De exemplu, un studiu desfăşurat de Jurnalul Colegiului American de Nutriţie a dezvăluit că antioxidanţii din merişoare, struguri şi prune sunt chiar şi de două ori mai puternici decât în fructele proaspete. De asemenea, caisele conţin după deshidratare, de 4-5 ori mai multe minerale şi oligo-elemente, dar şi de 4 ori mai multe calorii.

Ce să urmărim când cumpărăm fructe uscate?

  1. Ca şi în cazul fructelor proaspete, este bine sa ţinem cont, în primul rând, de modul în care au fost crescute şi să încercăm să alegem, pe cât posibil, produse organice. Este, de asemenea, util să le alegem pe acelea care provin dintr-o ţară fără reputaţie de mare poluator sau cu legislaţie care permite tratarea agresivă a fructelor şi legumelor.
  2. Urmăriţi cu atenţie etichetele produselor pe care le cumpăraţi. Unele dintre fructele uscate conţin îndulcitori adăugaţi sau sunt procesate în ulei. Pe pachet ar trebui să se afle un singur ingredient: fructul.
  3. Încercaţi să aflaţi dacă au fost tratate în prealabil cu dioxid de sulf, un conservant artificial care oferă fructului şi un aspect plăcut. Fructele fără dioxid de sulf vor avea o culoare mai închisă decât cele proaspete. Dioxidul de sulf sau E 220, cunoscut pentru efectul potenţial toxic, încetineşte asimilarea vitaminei B1 şi poate produce „astmul de sulfit”. Există şi posibilitatea de a fixa culoarea prin folosirea de tehnici organice, prin tratarea fructelor înainte de uscare cu un amestec de suc de lămâie şi apă. Totuşi, nici din acest proces nu va rezulta un produs care să arate perfect, cu o culoare deschisă, aurie.

Ce calităţi nutritive au fructele uscate?

Indiferent de tipul lor, fructele sunt surse importate de antioxidanţi, fibre şi fier pe care le păstrează şi după uscare. Totuşi, ele pierd din calităţile nutriţionale în timpul procesului de deshidartare.
Pentru o uscare optimă, temperatura nu trebuie să depăşească 40-50 de grade Celsius. Cu cât temperatura de uscare este mai crescută, cu atât scade valoarea nutrițională a fructului. De exemplu, conţinutul de vitamine C, B, E şi A se păstrează într-o cantitate mult mai mică decât înainte de uscare. De asemenea, conţinutul de calciu sau potasiu descreşte.
Să ţinem cont, totuşi, că fructele încep să-şi piardă din valorile nutriţionale imediat după ce sunt culese, iar uscarea nu este singurul proces care privează alimentele de substanţele nutritive. Mai mult, alte tipuri de conservare care supun fructele la temperaturi mai mari de 40-50 de grade diminuează conţinutul de vitamine şi minerale.

Cum şi cât să consumăm?

Fructele uscate au un conţinut mai mare de calorii, de aceea este bine ajustăm cantitățile după principiul: un fruct proaspăt întreg echivalează cu un sfert de fruct uscat. Deşi fructele uscate sunt dulci în mod natural, unele dintre ele conţin zahăr adăugat (de exemplu: ananas, banană sau merişoare). Printre fructele uscate care se găsesc în magazine în formă naturală sunt (verificaţi întotdeauna eticheta): măr, caisă, mango, smochine, papaya, afine, stafide, coacăze, prune, pere, roşii.
Înainte de a fi consumate, fructele uscate se rehidrateaza timp de 30-40 de minute. Se aşează într-o cantitate dublă de apă faţă de cea a fructului într-un vas acoperit cu tifon sau cu un prosop subțire, care permite aerisirea. Se spală şi pot fi consumate ca atare, în deserturi sau gustări.

Surse:
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/sunt-sanatoase-fructele-uscatei_9531
http://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/healthy-dried-fruit
http://healthyeating.sfgate.com/dried-fruit-nutritious-fresh-fruit-7614.html
http://www.controleuri.ro/euri-detalii/e220-dioxid-de-sulf-1023.html
Sursă foto: https://flic.kr/p/ccSdr1