Procesul de creştere necesită „combustibil” în mod regulat. Pentru copiii mici, evitarea micului dejun nu este nicidecum o problemă. Ei ştiu să ceară ceea ce li se cuvine imediat ce se trezesc, însă pe măsură ce cresc, mulţi dintre ei încep să sară peste prima masă a zilei, iar asta poate începe chiar din perioada grădiniţei şi se accentuează pe măsură ce înaintează în vârstă.
Dimineaţa, corpul primeşte un semnal care anunţă că perioada de repaus s-a terminat, ca atare, va avea nevoie de resurse noi după 8-10 ore de somn. Când copiii sar peste micul dejun, corpul resimte lipsa mâncării şi răspunde în concordanţă cu senzaţia de înfometare, adică îşi va reduce rata metabolică, împiedicând utilizarea caloriilor şi pregătindu-se astfel să traverseze o perioadă de „criză” a resurselor. Aşadar, prima masă a zilei este esenţială pentru a „trezi” metabolismul, a preveni economisirea inutilă a resurselor şi tendinţa de mânca prea mult, mai târziu.
De regulă copiii şi adolescenţii care iau micul dejun au mai multă energie pe parcursul zilei, au performante crescute la şcoală şi chiar mănâncă mai sănătos, în general. Studii au arătat că acei copii care sar peste micul dejun, întârzie sau lipsesc de la şcoală mult mai des decât cei care mănâncă dimineaţa în mod regulat. În plus, indiferent de vârstă, şansele de a deveni iritat, agitat şi obosit cresc la aceia care sar peste prima masă a zilei.
De ce este important micul dejun?
O minte ageră
Copiii care mănâncă dimineaţa au prezentat în diferite studii o performanţă academică ridicată, o mai mare putere de concentrare şi hiperactivitate scăzută. Micul dejun le oferă copiilor energia necesară activităţilor zilnice, care de regulă sunt mai solicitante decât ale unui adult. Se pot concentra la lecţii, la joacă, la activităţile de memorare şi de identificare a soluţiilor.
Greutate corporală optimă
Un studiu apărut în 2011 în Internaţional journal of obesity, realizat printre copii de clasa a 4-a, a arătat că micul dejun are o importanţă semnificativă în menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase. Cei care săreau peste micul dejun aveau mai mari şanse de a deveni supraponderali sau obezi. În plus, micul dejun reduce riscul ca cel mic să se îndrepte spre gustări bogate în calorii pe parcursul dimineţii.
Aport de substanţe nutritive esenţiale
Un mic dejun echilibrat îmbunătăţeşte aportul de fibre, minerale şi vitamine, mai ales fier, calciu şi vitamina C. De altfel, masa de dimineaţă poate conţine între o pătrime şi o treime din necesarul de energie şi substanţe nutritive ale unei zile.
Ce înseamnă un mic dejun ideal pentru copii?
Este crucial pentru copii să ia micul dejun zilnic, însă ceea ce mănâncă este la fel se important. Optaţi pentru o combinaţie echilibrată de carbohidraţi, proteine şi grăsimi, dar fără zahăr adăugat. Cereale integrale, sau produse din cereale integrale, fructe, lactate, nuci şi seminţe, sau ouă sunt câteva categorii de alimente ideale pentru micul dejun al copiilor. Îţi dăm şi câteva idei perfecte pentru un mic dejun rapid în articolul: 5 idei de reţete pentru micul dejun
Puterea exemplului
Fie ca o fac în mod conştient sau nu, copiii adoră să imite, iar membrii familiei sau cei care îi îngrijesc sunt primele lor exemple. Nu numai că vor dori să mănânce şi ei când îşi văd prinţii la masă, dar, cel mai probabil, vor dezvolta obiceiuri sănătoase care se vor menţine şi la vârsta adultă. Copiii pot fi încurajaţi să mănânce la micul dejun şi prin alte modalităţi, precum implicarea în procesul de pregătire şi aşezare a mesei, împrospătarea frecventă a coşului cu fructe la care să aibă acces cu uşurinţă sau chiar stabilirea împreună a unui plan săptămânal al meselor.
Surse:
http://www.webmd.com/food-recipes/most-important-meal
http://mrepidemiology.com/2011/07/29/breakfast-skipping-and-change-in-body-mass-index-in-young-children/
http://kidshealth.org/parent/nutrition_center/healthy_eating/breakfast.html#
Sursa foto: https://flic.kr/p/ocZZ9F