Meniu tomnatic pentru copii de 2-3 ani

Am gândit acest meniu cu ingrediente ușor de găsit acum, în luna noiembrie, și la un preț pentru toate buzunarele. Copiii de 2-3 ani se vor bucura de varietatea de gusturi autohtone. De asemeni veți găsi aici și ponturi pentru preparare și câteva variante de servire în funcție de gusturi.

1. MICUL DEJUN: biscuiți cu semințe
Serviți biscuiții cu pateu de sfeclă roșie și /sau pateu de semințe de floarea soarelui.

Biscuiții se pot prepara în prealabil și păstra în cutii sau borcane închise etanș. În acest caz înlocuiesc pâinea. Conțin făinuri integrale, deci fibre ce ajută digestia. Semințele de floarea soarelui și de dovleac aduc un aport de grăsimi bune iar cele de chimen un gust deosebit.

Pentru pateul de sfeclă puteți fierbe cartoful și sfecla de cu seară și păstra în frigider în coajă până în momentul preparării lui. Sfecla întărește organismul, conține fier și se găsește în această perioadă din abundență. Pateul de semințe se prepară rapid, dar nu uitați să lăsați roșiile uscate la înmuiat cam jumătate de oră în apă călduță înainte de a le folosi pentru rețeta aceasta.

Gusturile celor 2 pateuri, dulceag pe de o parte (cel de sfeclă) și ușor acru (cel de floarea soarelui) se completează foarte bine. Însă puteți opta și numai pentru unul.

2. PRIMA GUSTARE: smoothie de pere
Smoothie-ul este o soluție delicioasă pentru copiii care nu acceptă fructele ca atare. Combinația perelor cu laptele vegetal oferă energie dar nu îngreunează digestia copilului.

3. PRÂNZsupă de dovleac cu linte și chiftele de legume
Dovleacul este minunat numai în dulciuri, ci și în mâncăruri. Supa este dulceagă și plină de proteine vegetale datorită lintei.

Rădăcinoasele pot reprezenta legumele pe care să ne bazăm în timpul iernii. Sunt pline de gust, la îndemână. Dacă aveți o tigaie non-aderentă (de ceramică), chiftelele se pot prepara rapid prin prăjire fără sau cu foarte puțin ulei.

4. A DOUA GUSTARE: o felie de chec cu banane și nuci
O felie din acest chec în care îndulcitorul de bază este chiar banana reprezintă o gustare în același timp dulce și sănătoasă.

5. CINĂ: conopidă coaptă
Conopida e o legumă de sezon plină de antioxidanți ce întărește organismul înainte de iarnă. O puteți servi cu  ardei copți sub formă de pastă de ardei copți sau pesto de ardei copți, pe care cel mai probabil i-ați pregătiți de curând pentru iarnă.

Iată și rezumatul și lista rețetelor pe care le puteți printa. Așa veți fi complet pregătiți pentru meniul de mâine.
Mic dejun: biscuiți cu semințe serviți cu pateu de sfeclă roșie și/sau pateu de semințe de floarea soarelui
Gustare: smoothie de pere
Prânz: supă de dovleac cu linte; chiftele de legume
Gustare: o felie de chec cu banane și nuci
Cină: conopidă coaptă servită cu pastă de ardei copți sau pesto de ardei copți

Iată și Lista de ingrediente, numai bună de printat și luat la piață:

1 Lg = o lingură; 1 l-ță = o linguriță

– 1 cană de fulgi de ovăz
– 3 căni de făină integrală de grâu+ 1 Lg

– 3 (+ 1 Lg) de semințe de chimen
– 1 Lg semințe chimion
– 1 Lg de semințe in
– 2 căni+ 3 linguri semințe floarea soarelui
– 3/4 cană nuci
– 100 g migdale

– 4 banane medii, foarte coapte
– 1 pară
– 2 roșii uscate
– 1 dovleac (1 1/2 kg)
– 1 conopidă
– 100 g linte
– 1 dovlecel mediu 
– 1 ardei gras
– 1 gulie
– 4 cartofi
– ½ țelină mică
– 1 sfeclă mică
– 2 rădăcini de păstârnac
– 1 rădăcină pătrunjel
– 1 legătură de pătrunjel proaspăt
– 4 morcovi
– 1 ceapă
– ceapă verde
– 1 praz
– 4 căței usturoi
– 10 ardei sau gogoșari copți
– 1 avocado (opțional)
– o mână busuioc proaspăt

– 4 ouă
– 75 g de unt

– 1 Lg pastă de susan (tahini)
– 1 Lg pastă de tomate
– 1 lg curry dulce
– 1 lg coriandru praf
– cimbru sau cimbrișor
– zeamă de lămâie

– 3 linguri zahăr brun sau melasă
– ½ l-ță de scorțișoară
– ¼ l-ță de nucșoară
– 1 l-ță extract de vanilie
– 1 +1/4 lg de bicarbonat de sodiu
– ¼ cană de merișor (opțional)

– 1 lingură de parmezan (opțional)
– câțiva fulgi de chilli (opțional)
– sare, piper
– ulei de măsline

Sursă foto: http://flic.kr/p/5aJiyN