Dovleacul – fruct sau legumă?

Print Friendly, PDF & Email

Despre dovleac aș fi spus că e fruct, că doar îl folosim în prăjituri, e dulce și e și foarte bun!

O parte dintre sursele verificate îl cataloghează ca legumă, altele ca fruct. Eu am hotărât să-l categorisesc ca “legumă”, având în vedere faptul că se folosește pregătit termic în piureuri, supe și alte preparate mai complexe.

Dovleacul face parte din familia numeroasă Curcubitaceae care cuprinde multe soiuri de dovleac – cu nume, forme și culori diferite, de la alb, galben, portocaliu, până la verde.

În România am găsit și folosit pentru gătit doar două tipuri de dovleac – pe cel portocaliu, rotund, puțin turtit, popular în America pentru sărbătoarea de Halloween, și pe cel în formă de pară, portocaliu, bej sau galben.

Când pot introduce dovleacul în alimentația copilului meu?

Nefiind un aliment alergen, dovleacul poate fi oferit copilului la 6 luni, iar dacă medicul recomandă începerea diversificării la 4 luni, dovleacul poate fi introdus în alimentația bebelușului chiar de la 4 luni.

Ce nutrienţi conţine dovleacul?

După cum arată culoarea portocalie, dovleacul este bogat în beta-caroten. Prin digestie corpul uman transformă beta-carotenul în vitamina A.

100 de grame de dovleac asigură aproximativ 70% din doza zilnica necesară de vitamina A.

Dacă un bebeluș devine fan dovleac sau alt fruct/legumă bogate în beta-caroten, și ajunge să și mănânce prea mult din ele, ne putem trezi la masă cu un copil cu nasul portocaliu. Nu vă alarmați! Va reveni la culoarea lui inițială, însă va trebui să echilibrați cantitatea de beta-caroten oferită copilului în așa fel încât surpriza să nu reapară.

Vitamina C, acidul folic, niacina și vitamina K sunt vitaminele pe care le găsim în dovleac.

Dovleacul conține minerale, ca sodiu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, dar și proteine și mici cantități de grăsime.

Cum aleg dovleacul pe care vreau să-l prepar?

Dacă vreau să folosesc dovleacul rotund, aleg unul cât mai mic, imatur. “Dovleacul de zahăr”, cum i se mai spune, oferă un gust aromat mâncării în care se adaugă și este excelent pentru supă.

Dacă aleg dovleacul în formă de pară, mă orientez către unul matur și greu, pentru că de regulă cei maturi sunt mai aromați, iar miezul este mai umed. Coaja trebuie să aibă cât mai puține pete, fără puncte verzi și să fie atât de tare încât unghia să nu o poată pătrunde, lucru care arată că dovleacul e matur.

Dovleacul se poate găti prin fierbere pe foc, la aburi, sau prin coacere la cuptor. Se poate consuma si crud, in salate.

Pe timpul iernii dovleacul poate fi depozitat pentru 3-4 luni în spații bine ventilate, la temperatură scăzută. Odată tăiat, trebuie consumat în maxim 2 zile, timp în care se poate păstra la frigider. Dacă nu se consumă integral în interval de 2 zile, dovleacul se poate păstra și în congelator.

Sursă (ro): http://www.sanatateatv.ro/articole/alimentatie/proprietatile-curative-ale-dovleacului/

Surse (en):

http://www.wholesomebabyfood.com/pumpkin-babyfood-recipes.htm

http://www.homemade-baby-food-recipes.com/butternut-squash-baby-food.html

Sursă foto: http://www.squidoo.com/free-pumpkin-photos-and-images

Author: Anca

Sunt mama a doi băieței și învăț în fiecare zi să fiu o mamă mai bună și mai pricepută în ale bucătăriei pentru copii.

Share This Post On
 • Noi suntem fani dovleac.Cred ca a fost unul din primele alimente oferite puiului meu si l-a primit cu mare placere si il mananca si acum la fel.Momentan l-am folosit doar copt si nu l-am combinat cu altceva daaaaaar urmeaza si combinatiile:)

  • Noi l-am combinat cu multe fructe, însă cel mai îi plăcea domnișoarei împreună cu măr copt. Ieri de exemplu l-am combinat cu pară și a fost halit instant.

 • Mihaela

  Dovleacul in forma de para tot 40 de min. la cuptor?

  • Mihaela, dovleacul cam atât stă la cuptor – în jur de 40 de minute sau chiar mai mult. Ai găsit deja de cumpărat?

 • Pingback: Diversificare.ro()

 • Gabriela

  Cum se pastreaza dovleacul la congelator, crud sau copt? si daca se pastreaza crud, cum se mai poate gati dupa ce e dezghetat? multumesc

 • GABRIELA, îți recomand să fierbi sau să coci dovleacul înainte de a-l congela, și să-l porționezi în funcție de necesități.
  Deși nu am încercat să congelez dovleacul crud, teoretic e o variantă. Dat prin răzătoare și apoi congelat.

 • Gabriela, dacă îl dai prin răzătoare așa cum spune Anca, stă foarte bine congelat și apoi poți să-l folosești în plăcinte, după ce l-ai “călit”, ca pe mere. Se dezgheață foarte bine și nu își pierde culoarea frumoasă.
  Dacă îl congelezi piure, porționat, îl poți folosi apoi la supă cremă http://diversificare.ro/retete/2012/01/supa-crema-de-dovleac-de-la-1-an/ și pâine cu dovleac http://diversificare.ro/retete/2011/11/paine-cu-dovleac-de-la-1-an/
  sau alte minunății dulci.

 • Dovleacul nu este fruct este o leguma fructifera deoarece are sinburi