Liofilizarea alimentelor, o altă metodă de conservare

Liofilizarea sau uscarea prin îngheţare este o modalitate de a usca alimentele, precum şi alte obiecte care au apă în compoziţia lor. Procesul de liofilizare presupune îngheţarea bruscă a alimentelor și extragerea vaporilor de apă cu ajutorul unui aparat cu funcţie de aspirare, obţinând astfel alimente deshidratate. Alimentele liofilizate îşi păstrează mare parte din valoarea nutriţională, având în acelaşi timp o perioadă mai lungă de valabilitate. Se găsesc, de regulă, în amestecuri de cereale şi fructe, de tip musli pentru micul dejun, sau ca atare, putând fi hidratate şi folosite după bunul plac.

Acest proces de deshidratare a fost dezvoltat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a putea transporta cu uşurinţă medicamentele ce necesitau păstrarea în anumite condiţii stricte, de exemplu, la temperaturi scăzute, ce nu puteau fi îndeplinite în mod eficient în timpul transportului. De atunci, această metodă de deshidratare a fost extinsă la tot felul de produse, printre care şi alimente. În prezent, această tehnică de conservare este esenţială pentru alimentaţia astronauţilor în timpul misiunilor în spaţiu, putând fi folosită şi în misiuni ale armatei sau în caz de situaţii de urgenţă.

Până acum totul sună foarte complicat și ușor nefiresc. Să vedem cât dacă este benefică liofilizarea pentru organismul uman.

Care este valoarea nutritivă a alimentelor liofilizate?

Liofilizarea (uscarea prin congelare) face ca alimentele să se deshidrateze, fără a-şi pierde calităţile nutritive, decât în mică măsură, și păstrându-şi foarte bine aroma. În materie de substanţe nutritive, vitaminele A, C și E sunt cele mai afectate, deşi chiar şi acestea suferă doar pierderi moderate.

Fibrele, antioxidanţii și fitonutrienții sunt printre cele care se menţin la niveluri neschimbate după liofilizare. Potrivit Institutului american pentru cercetare în oncologie, alimentele liofilizate reprezintă o modalitate de a completa aportul de fitonutrienti şi antioxidanţi din alimentele consumate proaspete. Acelaşi intitut susţine cercetările derulate de un profesor de la Universitatea de stat din Ohio, care arată cum fitonutrienții din fructele de pădure lioflizate pot proteja organismul împotriva cancerelor de colon şi esofag.

Când pot introduce alimente liofilizate în alimentația copilului?

Fructele sau alte alimente liofilizate pot fi introduse, la fel ca cele proaspete. În cazul oricărui alt aliment nou introdus în alimentația copilului, vă recomandăm să consultați medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum se folosesc alimentele liofilizate?

Fructele liofilizate se găsesc fie în amestecuri cu cereale (de regulă sunt fructe de pădure mărunţite), fie ca atare, ambalate individual. Acestea se hidratează timp de 5 minute, pentru a reveni la forma şi consistenţa unui fruct proaspăt. În cazul cerealelor cu fructe liofilizate, vă recomandăm să citiți cu atenție etichetele produselor, pentru a evita adaosul de zahăr sau alte ingrediente nedorite.

Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/Freeze-drying
http://www.livestrong.com/article/509074-advantages-disadvantages-of-freeze-dried-food/ http://www.livestrong.com/article/534805-does-freeze-drying-affect-nutrition/
http://preventcancer.aicr.org/site/News2?page=NewsArticle&id=9917&news_iv_ctrl=0&abbr=pr

Sursa foto:

https://flic.kr/p/ra7Bso