Uscarea este una dintre cele mai vechi metode de păstrare a alimentelor. Prin uscare, fructele și legumele pot fi păstrate mai mult timp, fără a-și pierde gustul și calitățile nutritive și pot fi depozitate mai ușor, pentru că volumul lor se reduce.
Ce alimente putem usca?
– fructe: mere, pere, prune, cireșe, vișine, afine, caise, corcodușe, măceșe, gutui,
– legume: morcov, țelină, ceapă, ardei, fasole păstăi, mazăre, conopidă, spanac,
– plantele aromatice,
– plantele medicinale,
– carne.
Pregătirea alimentelor pentru uscare
Fructele trebuie să fie coapte , dar nu răscoapte, pentru că se alterează. Se spală și se curăță de sâmburi. Prunele, caisele, perele se taie în jumătăți. Merele se usucă mai bine tăiate inele, iar cireșele, vișinile, măceșele, afinele se pun la uscat ca atare.
Legumele se spală, se curăță și se taie ca pentru gătit. E bine ca legumele să fie tăiate toate de aceeași grosime, pentru că bucățile mai mari rămân umede înăuntru, pe când cele mai mici se usucă prea tare. De asemenea, e bine ca legumele să fie opărite sau aburite înainte de uscare, pentru a-și păstra mai bine gustul și culoarea.
Opărirea se fac prin scufundarea legumelor în apă fiartă timp de câteva secunde.
Aburirea (este de preferat opăririi, pentru că se păstrează mai bine calitățile nutritive ale legumelor) se poate face în felul următor: se pune apă fierbinte într-o oală cam până la înălțimea de 5 cm. Deasupra se atârnă legumele puse într-un săculeț de pânză așa încât să nu atingă apa, se acoperă vasul și se pune pe foc până când legumele sunt pe jumătate moi.
Procedeul de uscare
Uscarea se poate face natural sau artificial. Pe timpul verii, fructele se pot usca la soare, așezate pe niște grătare de lemn sau plastic (metalul schimbă gustul alimentelor) înalte de 15-20 cm, pentru ca aerul să poată circula. Aceste grătare se expun la soare pe timpul zilei, în locuri fără vânt, fără praf, fără insecte, iar temperatura minimă trebuie să fie în jur de 20 grade Celsius. Pe timpul nopții, grătarele vor fi acoperite cu un tifon sau folie și vor fi puse la adăpost. Acest procedeu poate dura până la 10 zile, se recomandă întoarcerea fructelor la fiecare 24 de ore.
În cazul în care nu aveți un aparat de deshidratat, pe timpul iernii, puteți folosi caloriferul. Așezați fructele sau legumele pe care doriți să le uscați într-o tavă cu hârtie de copt, și întorceți-le la fiecare 24 de ore. Mai puteți folosi și cuptorul, încins la 90 de grade Celsius (nu mai mult): așezați alimentele pentru uscat pe grătarul cuptorului, acoperit cu foaie de copt, lăsați ușa întredeschisă, astfel încât să-i permiteți aburului să iasă. Întoarceți fructele/legumele la fiecare 30 minute; sunt gata când nu mai lasă zeamă. Legumele se usucă mai bine în cuptor decât la soare.
Păstrarea alimentelor uscate
În primul rând trebuie ferite de umezeală, pe care o absorb foarte repede. Se păstrează bine în vid sau în săculețe de pânză de culoare închisă, care le apără de lumină (deci de decolorare), în folie protectoare sau în cutii/borcane speciale.
Prepararea alimentelor uscate
Fructele uscate se pot consuma ca atare, rehidratate, sau în diverse preparate: prăjituri, ceai. Legumele uscate se folosesc la fel ca și cele crude, dar trebuie lăsate câteva ore în apă călduță pentru rehidratare. Prin râșnire putem transforma legumele uscate în făină, pe care o putem folosi în supe sau sosuri pentru condimentare.
Surse (ro):
Ecaterina Teișanu – ”Conserve de legume și fructe”
http://www.cevabun.ro/cum-uscam-fructele-si-legumele/
Sursă foto: http://flic.kr/p/9NMR2H