Cireașa – cel mai energizant fruct roșu

Fructul meu preferat. Le iubesc. Sunt gustoase, dar și foarte frumoase.
Cireașa face parte din familia prunus și este înrudită cu piersica, pruna și caisa. Prima atestare istorică datează din anul 72 î.Chr. când un legionar roman a adus un cireș la Roma după ce fusese în regiunea Anatoliei de nord-est.

Este unul dintre fructele care se pot folosi în întregime. Fructul se mănâncă. Din cozi se face ceai cu efect diuretic și antiinflamator. Sâmburii sunt folosiți pentru a produce perne anticolici.

Ce substanțe nutritive conțin cireșele?

Cireașa crudă, fără sâmburi, conține vitamina A, C și K, folați, magneziu, potasiu, fosfor, calciu și fibre. Conținutul său de pigmenți antocianici, un antioxidant puternic, face ca absorbția vitaminei C să fie mult mai bună. Are un conținut mediu de 15% glucide, ceea ce o transformă în cel mai energizant fruct roșu.
Studiile conduse pe animale au evidențiat un efect antiinflamator al cireșelor și o eficiență crescută în prevenirea artritei reumatoide.

Când pot introduce cireșele în alimentația copilului?

Cireșele pot fi introduse în alimentația copilului începând cu vârsta de 8 luni. Totuși este bine ca acest lucru să se facă abia după o discuție cu medicul pediatru care vede copilul și după o informare temeinică asupra subiectului.
Coaja cireșei este mai greu de digerat și de aceea la început este bine să pasați fructele.

Cum alegem cireșele?

Cireșele sunt pe cât de frumoase pe atât de sensibile. De la cules și până la consum ele pot rezista, în stare bună, maximum 3 zile. Trebuie însă ținute la loc răcoros și consumate cât mai repede.
Culoarea mai închisă este un indiciu că cireașa este mai coaptă și mai dulce.

Orice intervenție asupra cireșei aduce schimbări la nivel celular, de aceea dacă vreți să le conservați alegeți o variantă în care ele rămân întregi.

Din păcate cireșele sunt unul dintre alimentele cele mai afectate de pesticide. Acest lucru se întâmplă în principal din cauza faptului că sunt alimentul preferat al unei specii de fluturi care își depun larvele în ele. 
Ideal ar fi să cumpărăm cireșe din culturi ecologice sau dacă nu, să evităm acel carton cu “Cireșe fără viermi”. Deși incredibil, se pare că celelalte sunt mai sănătoase.

Cum se prepară?

Cireșele se consumă preponderent crude. Ele se înglobează în tarte, se fac compot și pot fi gătite la aburi sau uscate sub formă de fructe confiate. Își păstrează însă cel mai bine gustul, culoare și valoare nutrițională când sunt crude.

Ca un fapt divers, cireșele se cultivă peste tot în lume. În Australia, de exemplu, sezonul cireșelor începe în jurul Crăciunului.

Sursă (ro): http://dieta.ele.ro/Cireasa-cel-mai-dulce-fruct-rosu_–a661.html
Surse (en): http://www.choosecherries.com/Uploads/Documents/8589912484333120808.pdf
http://www.choosecherries.com/Uploads/Documents/8589912484333120808.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Cherry

Sursă foto: http://flic.kr/p/8oygMu