Chec cu banane și nuci (de la 3 ani)

Ingrediente:
– 2 căni făină integrală
– 2 ouă
– 75 g de unt
– 4 banane medii, foarte coapte
– 3 linguri zahăr brun sau melasă
– ½ cană de nuci tăiate
– ¾ l-ță de bicarbonat de sodiu
– ½ l-ță de scorțișoară
– ¼ l-ță de nucșoară
– ½ l-ță de sare
– 1 l-ță extract de vanilie
– ¼ cană de merișor (opțional)

Mod de preparare:
Cuptorul se încălzește la 165 de grade Celsius.
Untul se amestecă bine cu zahărul, mirodeniile și gălbenușurile până rezultă o pastă. Separat se mărunțesc bananele cu o furculiță și se bat împreună cu albușurile. Într-un bol încăpător amestecăm făina cu bicarbonatul de sodiu (care nu se stinge). Adăugăm amestecul cu gălbenușuri, nucile tăiate după preferință și opțional merișorul. Acum încorporăm și bananele amestecând de jos în sus, nu foarte viguros.
Tapetăm o tavă de pâine cu unt și turnăm toată compoziția. Lăsăm să se odihnească 10 minute.
Acest chec se va coace în aproximativ 50 de minute. Testăm cu o scobitoare. Dacă iese uscată checul este gata.
Putem scoate checul din tavă după 10 minute, pe un grătar.

Aceeași compoziție se poate folosi și pentru brioșe. În acest caz se vor coace într-un timp mai scurt.

Sursă foto: http://flic.kr/p/8fVbyx

Update: Vă prezentăm materialul video cu prepararea rețetei din cadrul emisiunii Totul despre mame.

Author: Andreea

Sunt pasionată de gătitul sănătos și cu ingrediente naturale. Învăț să creez acele combinații care să contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor și să le ofere plăcerea gustului.

Share This Post On
  • Este absolut GENIAL! L-am făcut chiar azi şi a fost devorat! Mulţumim Andreea penru reţetă!

  • Cu mare plăcere! Când nepoțelul meu mi-a zis să îi dau “pâine din aia bună bună” m-am gândit că ar fi rețeta perfectă și pentru alți copii.

  • Raluca

    Ufff Suna foarte bine, dar e sambata si eu nu am faina integrala. Doar o faina alba BIO, oare sunt sanse sa iasa ceva bun?

    • Raluca, va ieși și cu făină albă. Va avea o consistență mai pufoasă chiar. Făina integrală face prăjiturile, checurile mai dense.

      • Raluca

        Multumesc mult, Andreea. Purcedem la treaba si va anuntam ce a iesit. Faceti o treaba excelenta cu site-ul, sunteti un ajutor nepretuit la casa omului cu bebelusi in ea! 😉

        • Spor la treabă! Mulțumim Raluca! 🙂

  • Raluca

    A iesit foarte bun si cu faina alba! Papa si bebe, papa si mami…:D

  • georgeta

    Dragelor, in primul rand tin sa va felicit din tot sufletul pentru acest site minunat, pe care ma bucur nespus ca l-am descoperit. Am aflat aici multe multe informatii utile despre hrana adecvata bebelusilor si retetele prezentate de voi, unele deja testate si aprobate de intreaga familie:-)), sunt o incantare!!! 🙂

    As avea doua intrebari referitoare la checul cu nuci:

    Prima intrebare: Cand spuneti o cana, despre ce cantitate este vorba, mai exact ?
    A doua intrebare: In reteta scrie 3 linguri de zahar brun sau melasa, in materialul video se vede insa un amestec de zahar brun cu melasa. Am observat bine? Se poate folosi un amestec din cele doua?

    Va multumesc pentru tot efortul depus in realizarea acestiu site si va doresc la cat mai multe retete gustoase si sanatoase!!!!!

    • Andreea Archip

      Bună Georgeta!
      Îți mulțumim pentru vorbele frumoase și că ești alături de noi!
      Folosim o cană obișnuită de 250 g, dar nu plină ochi. Zahărul pe care îl folosim pentru aceată rețetă (și care se vede și în video) este cel brun (foarte închis la culoare și umed). Acest tip de zahăr (muscovado) are un conținut mai mare de melasă, prezentă în mod natural, nefiind rafinat.
      Pentru mine este destul de dulce așa, dar dacă dorești să fie mai dulce, poți adăuga și melasă lichidă pe lângă zahăr.

      • georgeta

        Multumesc Andreea! 🙂
        L-am facut de doua ori, prima data a fost o mare dezamagire (cam necopt, din cauza cuptorului meu 🙂 )
        dar a doua oara a iesit foooarte bun. Am pus doar o banana, mi se pare ca trei sau patru banane dau un gust mai ciudat. Nu prea sunt fan banane in prajituri, crude e cu totul altceva.
        Referitor la zahar, iese destul de dulce dupa reteta ta, eram insa nedumerita de consistenta zaharului din materialul video!! Acum m-am lamurit. 🙂

        • Andreea Archip

          Georgeta, în această rețetă bananele îndulcesc dar și leagă compoziția, o face și mai umedă, e substituent pentru ouă. De aceea folosim doar 2 ouă. Dar dacă vouă v-a plăcut așa e foarte bine!

  • Maria Andreea David

    oare iese daca pun compozitia in forme de briose?

    • Andreea Archip

      Da, Maria, ies! Te sfătuiesc să folosești și hârtii speciale de copt pentru forme de brioșe.
      Să ai în vedere că se vor coace mai repede. Să spunem cam 35 de minute. Încearcă-le cu o scobitoare înainte de a le scoate din cuptor.

  • elena

    Buna ziua!am descoperit site ul de curand si am testat unele retete pe care fetita mea de un an si doua luni le a consumat cu placere. Fetita mea e alergica la prot laptelui de vaca si ma intrebam daca untul obisnuit poate fi inlocuit cu unul vegetal,daca ies retele si asa?

    • Bună ziua,
      Untul poate fi înlocuit cu unt vegetal sau cu ulei de cocos/ulei de palmier.

  • elena

    Am incercat reteta de biscuiti cu merisoare si nuci inlocuind untul cu cel vegetal,acum sunt in cuptor asteptam cu interes rezultatul.
    As dori sa gasesc mai multe retete fara lactate si albus specifice pt copii de un an cu multiple alergii alimentare.
    Multumesc!