Uleiuri de susan și de floarea-soarelui în alimentația copiilor

Astăzi vom continua seria uleiurilor vegetale, prezentând două sortimente de ulei ale căror beneficii ne ajută să ne păstrăm sănătatea atât din interior, cât și din exterior: uleiul de susan și uleiul de floarea soarelui.

Având culoarea chihlimbarului și o aromă ușoară de alune, uleiul de susan era considerat de Herodot ca fiind singurul ulei folosit de babilonieni, datorită proprietăţilor sale deosebite, care îl recomandă nu doar pentru gătit, ci și pentru a fi utilizat în multiple ritualuri de înfrumusețare.

Uleiul extras din “fiica soarelui” vine de pe meleaguri îndepărtate. Cultivată de către azteci, floarea-soarelui a fost adusă în Europa de conchistadorii spanioli, ca plantă ornamentală. Două secole mai târziu, a început extracția uleiului din semințele de floarea-soarelui, a cărui nuanță aurie și savoare seduc deopotrivă copiii și părinții.

Când pot introduce aceste uleiuri în alimentația copilului meu ?

Uleiurile vegetale pot fi incluse în alimentația diversificată a bebelușilor după vârsta de 6-7 luni, începând cu o cantitate de 2-3 g la 100 g de supă. Cantitatea de ulei utilizată poate fi mărită progresiv, pe măsură ce ne asigurăm că acesta este bine tolerat de cei mici. Este totodată indicat să consultați medicul pediatru, atât în ceea ce privește momentul introducerii uleiului în alimentație cât și cu privire la tipul de ulei recomandat.

Ce beneficii prezintă uleiul de susan și uleiul de floarea-soarelui ?

Presat la rece şi nerafinat, uleiul din seminţe de susan  este o sursă excelentă de antioxidanţi şi de acizi graşi mono-nesaturaţi şi poli-nesaturaţi, esenţiali funcţiilor metabolice ale organismului uman. Printe proprietățile și beneficiile sale se numără:

– conține cantități considerabile de vitamina A, vitamine B, precum și importantele vitamine E şi T

– este foarte bogat în magneziu, cupru, fier, fosfor și calciu

– semințele și uleiul de susan au efect antioxidant, atât pe dinăuntru – consumat în pâinici, lapte, prăjituri, pastă de tahini, halva, etc.- cât și pe dinafară: gomaj sau scrub cu făină de susan, masaj cu ulei de susan, mască cu tahini și miere, etc.
– consumul de ulei de susan reduce nivelul colesterolului şi are acţiune hipotensivă
– ajută la reglarea tranzitului intestinal, are proprietăţi antifungice şi antibacteriene contribuind la curăţarea ficatului, a rinichilor şi a aparatului urinar
– reduce riscul afecţiunilor coronariene, a apariţiei celulelor canceroase şi a bolii Alzheimer
– consumat în mod frecvent, uleiul de susan poate reduce anxietatea, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, poate preveni arterioscleroza, diabetul precum şi dezechilibrele nervilor şi a oaselor
– este utilizat în tratamentul și prevenirea parodontozei, a aftelor bucale și a gingivitei
– este un ulei care poate fi folosit şi extern pentru masaj, datorită proprietăţilor sale excelente de hidratare a pielii, deoarece conţine substanţe care încetinesc îmbătrânirea celulelor
– utilizat frecvent pentru protecţie solară, previne efectele nocive ale expunerii îndelungate sau improprii la soare, având un efect revigorant pentru pielea uscată.

Uleiul de floarea-soarelui este foarte bogat în Omega-6, un acid gras esențial, pe care organismul nostru nu-l poate fabrica singur și care ne regularizează metabolismul. Menționăm dintre proprietățile și beneficiile sale:

– aproape la fel de bogat în vitamina E (anti-îmbătrânire) ca uleiul de măsline, uleiul de floarea-soarelui previne, de asemenea, excesul de colesterol
– acest tip de ulei conţine lecitină și tocoferoli
– el este o combinaţie de grăsimi mononesaturate şi polinesaturate, cu niveluri scăzute de grasimi saturate
– fiind foarte fluid, pătrunde bine în piele și este adesea utilizat ca ulei pentru masaj

 Cum aleg uleiul de susan și uleiul de floarea soarelui ?

Uleiul de susan este cel mai rezistent ulei la oxidare și cel mai fluid. El are un punct de fierbere foarte ridicat (200 C) și un punct scăzut de inghețare (-7 C). Datorită faptului că nu se întărește la temperaturi scăzute, este recomandat să fie păstrat în frigider.

Nici uleiul de floarea-soarelui nu se întărește la frig, motiv pentru care îl putem conserva la frigider chiar mai mult de un an. Uleiul obținut la prima presare la rece este mai fragil, având o durată de viață mai scurtă. După un an, există riscul ca acesta să oxideze. Este de preferat să consumăm ulei de floarea-soarelui presat la rece. Extras din semințele de floarea-soarelui fără procedee termice, el își păstrează nealterate proprietățile terapeutice. Se distinge de uleiul clasic de floarea-soarelui (rafinat) prin aroma mult mai puternică și prin gustul ușor amărui (un gust puternic amar indică faptul că este alterat).

Surse (ro):

http://www.ofertecluj.ro/Uleiuri-presate-la-rece/Ulei-de-susan–cID93–pID440.html
http://www.formula-as.ro/2008/815/terapii-alternative-58/uleiurile-vegetale-9469
http://www.formula-as.ro/2004/635/forma-maxima-19/floarea-soarelui-floarea-vietii-5379
http://www.medicina-naturista.ro/alimentatie/uleiul-de-floarea-soarelui.html

Sursa foto: http://flic.kr/p/7DG8WZ