Echipament de bucătărie și ustensile recomandate

Print Friendly, PDF & Email

ustensile și echipament Diferența între o experiență plăcută în bucătărie, însoțită de rezultate delicioase și o experiență chinuitoare, frustrantă, o face alegerea înțeleaptă a echipamentului și a ustensilelor de bucătărie.

În majoritatea supermarketurilor sau în magazinele de profil avem acum de unde alege o multitudine de ustensile de bucătărie. Dar ce le este de folos mamelor sau ce le poate ajuta să salveze timp, bani și să creeze o masă bună, sănătoasă pentru cei mici dar și pentru întreaga familie?

Am realizat acest articol pentru a vă ajuta să selectați din marea de opțiuni pe acelea care să vă avantajeze și să lucreze pentru voi. Alegerea poate fi costisitoare, dar e o investiție care vă poate ține mulți ani.

Echipament și ustensile de bucătărie

1. Pentru curățenie:
– prosoape de bucătărie din material absorbant
– prosoape de hârtie pentru o curățare rapidă

2. Pentru pregătiri:
– tel (la realizat omlete, bătut albuș de ouă)
– tocător: din lemn sau plastic (alegeți din polipropilenă din motive sanitare)
– tifon dens (pentru a prepara brânză și pentru a împacheta plante aromatice)
– sită (preferabil cea care are niște urechiușe pentru susținere)
– sită pentru fierberea la aburi (poate fi vândută separat, cea care se deschide ca o floare; sau oale care vin cu sită încorporată, cu mâner, folosită la scoaterea mai simplă a pastelor sau pentru legume fierte la abur)
– mojar și pistil din marmură (pentru semințe, plante aromatice, pesto)
– boluri din sticlă, plastic, inox, ceramică; recomandat ar fi să aveți și un bol cu fundul de cauciuc pentru a nu aluneca, cu mâner pe o parte pentru a-l putea ține cu mâna în timp ce amestecați și pe cealaltă parte formă de pâlnie pentru a facilita curgerea lichidelor
– răzatoare (combinată sau gen pilă pentru citrice, brânzeturi semi-dure sau tari)
– foarfecă

3. Pentru preparare:
– linguri din lemn și spatule din silicon, pentru a amesteca în mâncarea aflată pe foc sau creme
– spatule din inox, lemn sau din plastic rezistent pt vasele care se pot zgâria; marginea trebuie să fie subțire pentru a intra ușor sub suprafața mâncării și mânerul din lemn sau dintr-un material care nu se încălzește ușor; cu ele putem întoarce carnea, omletele, clătitele
– clești de întors mâncarea în tigaie sau de amestecat în salată, în paste
– lingură perforată (de scos bucăți de mâncare din lichide sau pentru a spuma mâncarea)

3.1. Cuțite de diverse mărimi, pentru diverse scopuri. Recomand 3 de bază:
– cu lama mică pentru curățat coaja legumelor, fructelor, tăiat capetele
– pentru pâine, cu caneluri
– cu lama mai groasă și mai lungă (sau cuțitul bucătarului) pentru a tăia rădăcinoase, ceapă, verdețurile; acest cuțit are precizie și stabilitate

3.2. Tigăi:
– tigaie-grătar (cu caneluri)
– tigaie mică și adâncă pentru sos
– tigaie de prăjit din material neaderent și care necesită puțin ulei sau deloc
*Pentru detalii referitoare la tipul de vase în care gătim pentru copii și materialele din care ar trebui să fie fabricate, citiți articolul În ce vase gătim pentru bebeluși și copii.

3.3. La copt:
– hârtie de copt
– făcăleț pentru aluaturi

Vase de copt:
– ceramică (pentru prăjituri și tarte)
– tăvi non-aderente pentru diverse aluaturi (cozonac, pâine)
– tavă rotundă pentru pizza

– grilaj de răcit (pe care scoatem cozonaci, pâine, tarte, checuri)
– pensule (pentru întins ou, ulei)
– ustensile pentru copii (forme de biscuiți, făcăleț, cuter); mărimi potrivite pentru copii, culori atractive
– mănuși de protecție din material termorezistent (cu mai multe straturi) sau din silicon

4. Pentru siguranță:
– șervet termic; cu ele puteți apuca vasele care stau pe foc în timp ce amestecați sau le puteți lua de pe foc pe cele care nu au mâner sau al cărui mâner s-a încălzit foarte tare; unele au și buzunar în care puteți băga degetele pentru o susținere mai bună
– suport pentru cratițe din silicon, inox sau lemn pe care scoatem tigăile când le luăm de pe foc pentru a nu intra în contact direct cu suprafața mesei

5. Pentru servire:
– farfurii de diverse mărimi și forme
– polonic

6. Pentru depozitare:
– borcane închise ermetic (pentru produsele ce merg în cămară)
– caserole (pentru frigider)
– cleme de sigilare (pentru produse în pungi)

7. Pentru fructe:
– storcător manual de citrice
– presă manuală pentru piure
– linguriță pentru pepene (de făcut “bombonele”)

8. Pentru legume:
– curățător pentru legume și cartofi sau fructe

9. Electrice:
– robot de bucătărie: pentru hummus, supe creme, sosuri. Avantajul este că odată ce apăsați pe buton, face treaba singur.
– mixer vertical; avantaj: putem lucra direct în oală, când lichidul este încă fierbinte
– blender pentru smoothie, sucuri din diverse legume și fructe
– aparat de făcut lapte vegetal (nu este un aparat fără de care nu puteți face lapte vegetal, dar cu siguranță va face munca mai plăcută și mai ușoară); îl puteți folosi pentru a prepara lapte din soia, din cereale, semințe, nuci
– râșniță de cafea (bună și pentru semințe, tot soiul de nuci, condimente)
– fierbător de apă (pentru a încălzi rapid apă pentru ceai, pentru supe)

10. Pentru precizie:
– cronometru
– vase de măsură (pentru lichide sau ingrediente sub formă de praf)
– linguri de măsură (sunt în seturi, legate una de cealaltă pentru a nu se pierde și a se depozita una în cealaltă); cu precizie puteți măsura chiar și ¼ de linguriță (drojdie, praf de copt)
– cântar electronic; folositor în special pentru a măsura unități mici, pe care un cântar analog nu le-ar putea măsura. Unele cântare vă oferă și măsura în oz (uncie), în cazul în care folosiți cărți de bucate din alte țări; vă scutește de calculul matematic de transformare.

Tips-uri pentru prepararea în siguranță a mâncării într-o casă cu copii sau în prezența copiilor

– tigăile care sunt pe foc se țin cu cozile pe laterală, nu perpendicular cu suprafața aragazului.
– nu lăsați pe fața de masă căni sau oale cu lichid și mai ales lichide fierbinți. Atenție la cafea! Copiii sunt curioși să vadă ce e mai sus de câmpul lor vizual și vor trage de fața de masă pentru a ajunge la obiectul respectiv.
– fiți un exemplu bun pentru copii; folosiți mereu echipament de siguranță și explicați-le de mici care este rolul acestui echipament; vor înțelege de timpuriu și vor copia exemplul vostru.
– cuțitele, foarfecele și orice vas care se poate sparge nu le depozitați la îndemâna copiilor, mai ales dacă aceștia sunt foarte mici.
– implicați copiii în procesul de pregătire a mâncării și aveți și pentru ei ustensile potrivite vârstei și îndemânării lor. Astfel nu vor fi tentați să folosească ustensile periculoase pentru ei.

Sursă foto: http://flic.kr/p/7WNBpt

Author: Andreea

Sunt pasionată de gătitul sănătos și cu ingrediente naturale. Învăț să creez acele combinații care să contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor și să le ofere plăcerea gustului.

Share This Post On