7 lucruri interesante despre kiwi

Originar din China, kiwi s-a numit la un moment-dat, acum 50 de ani, “agrișa chinezească”. Denumirea sa actuală, vine de la pasărea kiwi, un simbolul național al Noii Zeelande, cu un aspect similar fructului: are culoare maronie și este acoperită cu păr scurt. Aflați, mai departe, și alte lucruri interesante despre kiwi.

7 lucruri interesante despre kiwi

Cel mai hrănitor fruct

Un studiu realizat în 1997 a comparat 27 dintre cele mai populare fructe, iar rezultatele au plasat kiwi pe primul loc în topul celor mai hrănitoare fructe, depăşind merele, bananele și portocalele.

Vie de kiwi?

Ştiaţi că fructul de kiwi crește similar strugurilor, în ciorchine, iar plantația de kiwi seamănă izbitor cu o vie? Planta poate ajunge şi la 10 metri în lungime.

Un fruct popular

Mai mult de un milion de tone de kiwi sunt produse anual, la nivel mondial. Cei mai mari producători sunt: Italia, Noua Zeelandă şi Chile.

Bombă cu vitamina C

Kiwi conţine de două ori mai multă vitamina C decât portocala, dar este şi o bună sursă de vitamina E şi vitamina K.

Crud sau preparat?

În mod ideal kiwi se consumă crud, însă poate fi folosit și în diverse preparate gătite, deşi prin prepararea termică i se schimbă culoarea, gustul, și îşi pierde cea mai importantă calitate nutritivă. Vitamina C este distrusă atunci când este supusă la temperaturi mai mari de grade.

Inamicul jeleurilor

Kiwi conţine o proteină care contribuie la frăgezirea cărnii, fiind un bun ingredient pentru marinarea fripturii. Aceeaşi proteină previne solidificarea gelatinei, aşadar dacă pregătiți jeleuri pentru cei mici, ţineţi kiwi departe de el.

Un fruct cu viaţă lungă

Kiwi poate produce fructe timp de 30 de ani și trăieşte mai mult de  50 de ani.

Aflați mai multe despre proprietăţile acestui fruct şi despre cum poate fi introdus în alimentaţia copiilor din articolul: Kiwi – fructul de origine chineză, pasărea-simbol a Noii Zeelande

Surse:

http://topfoodfacts.com/kiwi-fruit/

http://www.softschools.com/facts/plants/kiwifruit_facts/598/

http://www.freshforkids.com.au/fruit_pages/kiwifruit/kiwifruit.html

Sursa foto: 

https://flic.kr/p/fhW589