Polen, un super-aliment

Toată lumea știe că albinele sunt o minune a naturii. În ciuda dimensiunilor extrem de mici, aceste insecte, perfect organizate, produc super-alimente, adevărate comori pentru organismul uman. Pe lângă miere și propolis, polenul este un produs apicol extrem de valoros. El este produs de albinele lucrătoare, care la plecarea din stup își încarcă gușa cu nectar, pe care apoi îl amestecă cu polenul anumitor flori, iar grăunțele rezultate sunt purtate înapoi în stup în coșulețele de pe picioare. Nu e o muncă ușoară, mai ales că albinele culeg doar polenul potrivit pentru hrana lor.  Ele nu recoltează polen care nu este nutritiv, iar plantele nefolositoare albinelor rămân nepolenizate. Albinele folosesc polenul pentru hrana puietului.


Un amănunt foarte interesant despre polen, este acela că polenul nu poate fi sintetizat în laborator. Albinele hrănite cu polen produs de om au murit, deși toate substanțele cunoscute au fost folosite la fabricarea acestuia. Se pare că albinele folosesc substanțe încă necunoscute omului pentru producerea acestui aliment-minune.

Ce substanțe nutritive conţine polenul?

Polenul conține toate substanțele necesare vieții. Compoziția sa chimică diferă în funcție de anotimp și de zona geografică în care se află albinele. Polenul conține mai multe proteine decât orice altă sursă animală, mai mulți amino-acizi decât carnea de vită, ouăle și brânzeturile. Polenul este cea mai bogată sursă naturală de vitamine: A, cu numeroși carotenoizi, vitamina D, E, K, vitamine hidro-solubile: vitamina C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, PP, acid pantotenic,  biotină. Toate mineralele prezente în corpul omenesc sunt prezente și în polen: fier, calciu, zinc, magneziu, seleniu, fosfor etc.

Când pot introduce polen în alimentaţia copilului meu?

Ca orice produs apicol, polenul este recomandat după vârsta de 1 an.  La introducerea oricărui aliment nou în dieta bebelușului, cereți sfatul medicului pediatru și respectați regula celor 4 zile.
Trebuie reținut faptul că polenul recoltat de albine (numit și entomofil) este diferit de polenul purtat de vânt (anemofil), care cauzează foarte frecvent alergii.

Ce beneficii aduce polenul organismului?

Pentru că tocmai am vorbit de alergii, polenul poate fi un bun tratament pentru acestea, dar și pentru tulburările circulatorii (flebite, varice, fragilitate a vaselor capilare, arteroscleroză), tulburările aparatului digestiv, anemie, anorexie. Polenul este vermifug, antiseptic, depurativ și diuretic. Este un excelent tonic general, vitaminizant și energizant. Are efecte benefice în afecțiuni ale ficatului și ale plămânilor, în afecțiuni oculare, înlătură palpitațiile, stările de amețeală, înlătură nervozitatea, surmenajul fizic și mental.

Cum aleg şi cum păstrez polenul?

Polenul crud este polenul cel mai de calitate, care păstrează nealterate anumite substanțe ca lactobacilii, bifidobacilii și drojdiile (acestea se pierd prin uscarea la căldură). Imediat după recoltare, polenul crud se păstrează în congelator. După decongelare, poate fi păstrat până la 10 zile fără a-și pierde proprietățile.
Polenul uscat trebuie păstrat la temperatura camerei, ferit de umezeală. Polenul umezit este toxic.

Cum se prepară?

Cantitatea zilnică recomandată de polen este de 15 grame (aproximativ 3 lingurițe obișnuite) pentru un adult, iar pentru copii, 1-2 lingurițe, pe stomacul gol. Pentru o mai bună absorbție a substanțelor nutritive se recomandă dizolvarea polenului (mai ales dacă este uscat) în apă , iaurt, chefir, borș, sucuri proaspete de fructe, cu 20-30 minute înainte de a fi consumat. Se poate adăuga și miere, pentru gust.

Surse (ro):
http://www.formula-as.ro/2010/928/medicina-naturii-44/un-miracol-numit-polen-12689
http://www.bodyalchemist.ro/content/cura-cu-polen.htm
http://mierea-de-albine.blogspot.ro/p/polenul.html

(en)
http://en.wikipedia.org/wiki/Bee_pollen
http://www.mercola.com/article/diet/bee_pollen.htm

Sursa foto:http://flic.kr/p/cv5MjC