Astăzi vă propunem un meniu potrivit pentru copii peste 1 an.
1. MICUL DEJUN: english muffins cu pateu de soia și grisine de legume
Tuturor copiilor le place gustul pâinii. Brioșele englezești sunt un fel de pâinițe coapte pe foc, gata în câteva minute. Rețeta noastră conține 50% făină integrală, o combinație care oferă gust bun, substanțe nutritive și un aspect plăcut. Pentru a le servi, defaceți-le pe laterală cu o furculiță, prăjiți-le sau nu în toaster și ungeți-le cu pateu de soia făcut în casă. Mie îmi place să adaug în pateu și câteva linguri de pastă de susan (tahini).
Tăiați bețișoare din țelină apio, morcovi, ardei, gogoșari și folosiți-le în loc de lingurițe pentru a lua din bolul cu pateul decorat cu mirodenii după imaginație.
2. PRIMA GUSTARE: un fruct+ amestec de nuci și semințe
Fructul poate fi făcut piure sau tăiat bucățele, în funcție de vârstă și preferințe.
Poate fi măr, banană sau pară. Mie îmi place să fac un mousse de banană, doar bătând banana cu un mixer. Piureul se poatei îndulci și îmbogăți cu un praf de scorțișoară și un amestec de nuci și semințe măcinate (in, cânepă).
3. PRÂNZ: supă cremă de legume și cuș-cuș cu parmezan
Supa din meniul de astăzi conține legumele pe care le avem cel mai probabil în frigider în orice moment. Se pot face mici variațiuni pe temă. Broccoli, conopidă, cartof dulce sunt câteva din legumele care îmi vin în minte ca substituent al unui ingredient sau pentru a fi adăugate la listă.
Gata în 5 minute, felul doi de astăzi este sățios, ușor și pe placul copiilor, mai ales dacă sunt iubitori de parmezan. Nu numai pastele, dar și cuș-cuș-ul merge de minune cu pesto.
4. A DOUA GUSTARE: piure de castane
Tonic natural, castanele sunt bune pentru copii anemici. Fiind hipocalorice, castanele constituie gustarea perfectă între mese. Pentru piure castanele sunt fierte în coajă, de aceea, deși procesate termic, își păstrează majoritatea vitaminelor și mineralelor.
Serviți piureul în pahare de sticlă (pentru un aspect mai deosebit), decorat cu o lingură de smântână, iaurt grecesc, frișcă de casă sau smântână de cocos.
5. CINĂ: mei cu avocado și iaurt
Meiul este o cereală fără gluten, potrivită pentru masa de seară.
Opțiuni pentru a îmbogăți gustul mâncării: 1 lg pudră de roșcove și/sau 1 Lg de piure de prune. În perioada asta veți găsi cel mai probabil doar prune deshidratate. Căutați-le pe cele neafumate și fără sâmburi. Rehidratați-le și transformați-le în piure.
Pe parcursul zilei oferiți copiilor pentru hidratare și reîncărcarea bateriilor lapte de mei îndulcit cu miere.
Iată și rezumatul și lista rețetelor pe care le puteți tipări. Așa veți fi complet pregătiți pentru meniul de mâine.
Mic dejun: english muffins cu pateu de soia și grisine de legume
Prima gustare: un fruct+ amestec de nuci și semințe
Prânz: supă cremă de legume și cuș-cuș cu parmezan
A doua gustare: piure de castane
Cină: mei cu avocado și iaurt
Pe parcursul zilei: lapte de mei
Iată și Lista de ingrediente, numai bună de printat și luat la piață: – 1 cană făină albă de grâu – 1 cană de soia uscată – fruct (măr, pară, banană) – 500gr castane – 2 Lg parmezan ras – 1 1/2 lg drojdie uscată (sau 13 g proaspătă)
– 1 cană făină integrală de grâu
– mălai (aprox 1/2 cană)
– 150 g cuș-cuș
– 4 Lg mei decorticat
– amestec de nuci (românești, caju, migdale, alune de pădure)
– semințe (in, cânepă)
– 1/2 avocado
– 1 morcov
– 1 cartof
– 1 felie ţelină
– 1/2 dovlecel
– 1 ceapă mică
-1 ardei gras (capia sau gogoşar)
– 1 cățel usturoi
– 1/2 Lg sos pesto
– 2 Lg + 20 g unt
– 1 cană de lapte bătut
– 100 ml iaurt
– 2 Lg miere de albine
– ulei de măsline
-1 lg de zahăr brun sau îndulcitor natural lichid (sirop de agave, sirop de malț, etc)
– sucul de la 1/2 lămâie
– ½ linguriță pudră de vanilie sau scorțișoară
– mirodenii după gust (boia de ardei dulce, cimbru, busuioc, chimen)
Sursă foto: http://flic.kr/p/dVyV13