Mei, un superaliment pentru super-bebeluși

Meiul este un aliment străvechi pe care omul mo­dern trebuie să-l includă din nou în alimentație. Se numără printre cele 12 superalimente naturale pentru întărirea sănătăţii, prezentate de dr Gillian McKeith în volumul “Living Food for Health”: germenii de mei, germenii de quinoa, lucerna, orzul verde, aloe vera, semințele de inpătrunjelul, algele marine (dulse, nori), ştevia, semințele de floarea-soarelui, algele sălbatice verzi-albastre.

Meiul, cunoscut mai degrabă ca fiind hrană pentru păsări, este așadar o cereală versatilă, bogată în substanțe nutritive, foarte potrivită pentru a fi oferită bebelușilor.

Ce substanțe nutritive conține meiul?

Meiul este bogat în complexul vitaminic B, magneziu, fier, potasiu, fosfor și este o sursă bună de fibre și proteine. Meiul nu conţine gluten, motiv pentru care poate fi consumat fără grijă de persoanele cu intoleranţă la gluten sau la alte cereale care provoacă alergii.

O ceașcă de 180gr de mei fiert conține:

Vitamina A – 5 IU
Vitamina C – 0 mg
Vitamina B1 – .18 mg
Vitamina B2 – .14 mg
Folat – 33 mcg
Potasiu – 108 mg
Fosfor- 174 mg
Magneziu – 77 mg
Mangan – 0.47 mg
Calciu – 5 mg
Sodiu – 3 mg
Fier – 1.09 mg

Care sunt beneficiile consumului de mei?

Meiul conţine substanţele nutritive care permit aparatului digestiv să-şi îndeplinească funcţiile în condiţii optime. Indigestia cronică, gazele, balonările, greaţa, ulceraţiile sto­macale şi hiperaciditatea sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul consumului de mei. Datorită conținutului mare de magneziu este recomandat persoanelor care suferă de probleme cardiace; magneziul ajută la reducerea presiunii arteriale și a infarcturilor, alină atacurile severe de astm și migrenele.

Cantitatea mare de magneziu şi siliciu conferă meiului proprietatea de a proteja ţesuturile pentru a avea piele, buze, păr şi unghii sănătoase, în timp ce niacinul din mei (vitamina B3) ajută la reducerea colesterolului. Conține și acid folic, necesar în producerea de noi celule, ca urmare esențial pentru gravide și pentru copiii mici tocmai pentru ca în cazul lor celulele noi se produc într-un ritm mai alert. Este totodată bogat în fier și, alături de fasole și soia, este recomandat în regimul vegetarienilor.

Printre alte beneficii enumerăm:
– oferă un plus de energie
– con­ţine compuşi antifungici și antimicotici, capabili să oprească extinderea ciupercilor și micozelor
– proprietățile diuretice sunt de ajutor la tonifierea rinchilor
– este foarte benefic dacă este inclus în alimentația zilnică în cazurile de greață din primele luni de sarcină
– este folositor în cazurile de diaree (prăjit înainte de a fi gătit), indigestie, stări de vomă
– îndepărtează mirosul neplacut al gurii datorită proprietăților bactericide (respirația urât mirositoare este semnul unei digestii slabe şi al înmulţirii bacteriilor)

Meiul este așadar o cereală foarte versatilă, putând fi combinat atât cu fructe, cât și legume. Dacă nu aveți idee cum se gătește, cea mai simplă soluție este să înlocuiți orezul din rețete cu mei.

Când pot introduce meiul în alimentația copilului meu?

Meiul se poate introduce în alimentația bebelușilor în jurul vârstei de 6-8 luni. Oricum, ca în cazul oricărui aliment nou, este bine să aveți o discuție cu medicul pediatru și să respectați regula celor 4 zile.

Cum se alege și păstrează meiul?

Când achiziționați mei, fie vrac sau ambalat, asigurați-vă că nu are urme ale depozitării într-un loc umed (pentru varianta ambalat, asigurați-vă că ambalajul este etanș). Atât în varianta de cereală integrală, cât și în cea de făină, se păstrează pe parcursul mai multor luni (până la 1 an), în locuri răcoroase și uscate. Dacă, de exemplu, este foarte cald în locuință (pe timpul temperaturilor extreme de vara), atunci se poate depozita în frigider (indicat mai ales pentru făină).

Cum se gătește meiul?

Meiul poate fi o alternativă pentru orez sau cartofi piure. Înainte de preparare, meiul integral se spală bine în cateva ape până la îndepărtarea completă a impurităților. Mai apoi se poate hidrata pentru câteva ore (sau peste noapte), și se poate găti ca și orezul. Se fierbe la foc mic pentru aproximativ 20-30 de minute. Meiul fiert se poate adăuga la supe, salate și tocane.

Pentru a obține budincă sau piure de mei, asemănătoare ca și textură cu mămăliga, se folosește meiul “pulbere” sau făina de mei obținută prin râșnirea meiului și apă, în proporția 1/4 cană faină de mei și 1-2 căni de apă (mai mult sau mai puţin aşa cum credeţi de cuviinţă). Secretul este sa amestecați în continuu, pentru a evita formarea cocoloașelor. Făina de mei se poate de asemenea adăuga la prepararea pâinii de casă sau a deserturilor, alături de făina albă.

Pentru a da un gust mai bun meiului, similar cu cel al susanului prăjit sau al nucilor, acesta se prăjește în tigaie înainte de a-l găti. Când are o culoare aurie se adaugă în apa /supa fierbinte și se continuă fierberea ca mai sus.

Meiul se poate adăuga de asemenea în piureuri de fructe şi legume sau în amestecuri cu alte cereale.

Surse (en):
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/milletbabyfoodrecipes.htm
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=53
http://findarticles.com/p/articles/mi_m0ISW/is_267/ai_n15677772/
http://en.wikipedia.org/wiki/Gillian_McKeith

Sursă foto: http://flic.kr/p/8brreJ