Dovlecel pentru o privire ageră

Dovlecelul își are strămoșii în America, semințe ale unor varietăți fiind conservate în peșteri din Mexic încă de acum 10.000 de ani. Diverse soiuri de dovlecei, printre care și zucchini, au fost însă create în Italia cu mult timp după ce au fost aduși din America.
Dovlecelul face parte din familia Curcubitaceae, înrudindu-se cu dovleacul, pepenele și castravetele. Dovleceii sunt de diferite forme, culori, mărimi și arome, dar toate soiurile prezintă anumite caracteristici comune. Indiferent de soi, aceștia se consumă în întregime (inclusiv coaja și semințele). La anumite soiuri sunt comestibile chiar și florile. Dovlecelul are o formă asemănătoare castravetelui și poate fi verde, verde pal sau galben, cu dungi sau cu pete.

Ce nutrienți conține dovlecelul?

Dovlecelul conține cantități importante de acid folic, potasiu, mangan și vitamina A. Este o sursă bună de vitamina B1, B3, B5 și B6, precum și de fibre dietetice, vitamina C, fier, magneziu, cupru, fosfor și zinc.
Dovlecelul este o sursă primară de alfa și beta-caroten și se numără printre primele trei alimente cu conținut mare de luteină și zeaxantină, după cum arată studiile recente. Calitățile sale antioxidante îl recomandă astfel în prevenirea bolilor de ochi.
Prezența complexului de vitamine B în cantități mari asigură o bună metabolizare a zahărului, la aceasta contribuind și alți nutrienți precum zinc, magneziu și omega-3. Dovlecelul poate fi o bună sursă vegetală naturală pentru protecția împotriva inflamațiilor datorită prezenței acizilor grași omega-3 din semințe, precum și a antioxidanților (luteină, zeaxantină și beta-caroten) și a polizaharidelor.
Fiind un aliment bogat în antioxidanți și nutrienți anti-inflamatori, beneficiile sale împotriva cancerului nu pot fi neglijate. Și semințele au proprietăți antimicrobiene, cele uscate fiind încă folosite în anumite zone ale lumii pentru tratarea bolilor cauzate de paraziți intestinali.

Pe de altă parte, dovlecelul este unul dintre alimentele care conțin cantități măsurabile de oxalați care, în concentrații prea mari, se pot cristaliza și pot cauza probleme de sănătate. Din acest motiv, persoanele cu probleme de rinichi sau vezică ar trebui să evite consumarea acestui aliment.

Când pot introduce dovlecelul în alimentația copilului meu?

Datorită gustului plăcut și calităților sale nutritive, dovlecelul poate fi introdus în alimentația copilului încă de la 6 luni. Nu este însă recomandat bebelușilor mai mici de 6 luni, fiind mai greu de digerat și putând cauza probleme digestive. Este bine așadar să consultați medicul pediatru înainte de a lua această hotărâre. Totodată, ca orice aliment nou, se recomandă să urmăriți regula celor 4 zile pentru a vedea eventualele reacții alergice sau probleme digestive.

Având un conținut ridicat de apă (în jur de 95%), dovlecelul poate fi oferit copilului în combinație cu alte alimente pentru a diminua din consistența sa lichidă. Printre alimentele potrivite se numără cartoful dulce, cartoful, pătrunjelul, morcovul, lintea, mazărea sau carnea de pui.

Cum alegem dovlecelul?

Alegeți dovleceii care au coaja netedă și fără pete. Evitați dovleceii care au coaja tare, pentru că asta înseamnă că sunt bătrâni, au semințele tari și textura ațoasă. În ceea ce privește dimensiunea, vă recomandăm să cumpărați dovlecei de mărime medie, evitându-i astfel pe cei mari care sunt prea fibroși și pe cei mici care pot fi lipsiți de gust. Dacă dovlecelul are încă floare, atunci veți fi siguri că a fost recoltat la timp și este proaspăt.
Fiind un aliment ce poate fi consumat cu tot cu coajă, este bine să cumpărați dovlecei din surse sigure pentru a vă asigura că nu sunt contaminați cu pesticide.
Dovleceii se păstrează nespălați la frigider, unde vor rezista până la 7 zile. Dovleceii congelați pot fi păstrați până la 12 luni.

Cum se prepară?

Proprietățile nutritive ale dovlecelului sunt concentrate în coajă așa că este bine pe cât posibil să-l oferiți bebelușului întreg, dar totodată urmărind reacția acestuia având în vedere că sistemul digestiv nu este suficient de pregătit pentru a digera coaja.
Este bine să oferiți dovlecelul crud sau pregătit la abur, prin aceste două metode asigurându-vă că astfel păstrați maximum de vitamine și nutrienți. După cum arată studiile, dovlecelul, chiar și congelat, păstrează un nivel bun al activității antioxidante după gătirea la abur.
Puteți să oferiți bebelușilor bucăți de dovlecel, crude sau ușor fierte pentru a fi mai ușor de mestecat, împreună cu sosuri sau alte piureuri.

Fapt divers

Florile de dovlecel sunt o delicatesă și pot fi consumate fie umplute, fie pane.

Surse (en):
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=62
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/summersquashbabyfoodrecipes.htm
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/zucchini-baby-food-recipes.html
http://www.ehow.com/list_7517488_warnings-zucchini.html

Sursă foto:http://flic.kr/p/95iv8q