Dovlecelul este unul dintre primele trei alimente cu conținut mare de luteină și zeaxantină, și reprezintă o sursă primară de alfa și beta-caroten, toate cu calitățile antioxidante și beneficiile pe care le aduce pentru sănătatea ochilor. Vitamine din complexul B se găsesc și ele în cantități mari, inclusiv acid folic (vitamina B9), care are un rol important în diviziunea celulară, motiv pentru care este esențial pentru femeile însărcinațe și pentru copii. Să vedem care sunt cele mai apreciate rețete cu dovlecel.
Poate fi o alegere bună pentru masa de seară, fiind o mâncare consistentă, dar care nu îngreunează digestia și implicit somnul copilului. Cel mic își primește astfel substane hrănitoare importante precum: fier, acid folic, vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B3, B5,B6), magneziu, potasiu, fosfor, fibre și proteine.
Chiftele cu dovlecel şi vânătă sunt un “finger food” delicios și hrănitor, ce poate fi folosit atâat ca gustare cât și ca parte dintr-o masă principală: fie la micul dejun împreună cu o felie de pâine cu brânză, fie la prânz atături de o supă cremă sau seara împreună cu o salată sau un sos cremos cu caju. Indiferent ce alegeți, este un mod subtil de a introduce dovlecelul în meniul copiilor pretențioși.
O combinație surprinzătoare, dar foarte reușită pentru niște brioșe hrănitaore și savuroase cu dovlecel și măr. Rețeta este inedită, dar apreciată de cei mici și de părinți.
Pentru iubitorii de hummus și nu numai, avem o rețetă în variantă raw, cu dovlecel. Este delicioasă, colorată și potrivită petru un mic dejun „fresh”.
Un preparat desoperit din întâmplare, din dorința de a pregăti ceva bun și hrănitor cu… ce mai aveam prin frigider. Poate fi o gustare apreciată de copii și o modalitate usoară de a-i convinge sa mănânce mai multe legume.
Poftă bună să aveți!