Există sute de carotenoizi în natură, însă doar 20 dintre ei se întâlnesc în organismul uman, fiind obţinuţi prin alimentaţie, deoarece corpul nostru nu îi sintetizează. Luteina şi zeaxantina sunt doi dintre ei, cunoscuţi pentru rolul lor antioxidant şi protecţia pe care o pot oferi impotriva radicalilor liberi împreună cu multe alte beneficii legate de acest aspect. Însă de ce sunt luteina şi zeaxantina considerate benefice pentru ochi, în mod deosbit? Pentru că sunt singurii carotenozi care se găsesc în concentraţie mare, în compoziţia maculei (zona centrală a retinei) şi a cristalinului.
Cum acţionează luteina şi zeaxantina?
Luteina şi zeaxantina au rolul de a filtra lumina albastră, cunoscută pentru efectele dăunătoare pe termen lung asupra cristalinului. Cantitatea de luteină şi zeaxantină din ochi poate fi măsurată; această analiză a devenit utilă recent în a previziona eventuale afecţiuni ale vederii. Modul în care aceşti doi pigmenţi ai maculei protejează ochiul are dublu efect, deoarece au capacitatea atât de a filtra razele puternice, precum cele ultra violete, şi interacţionează cu radicalii liberi, prevenind oxidarea, implicit alterarea sau distrugerea celulelor.
Numeroase studii au dovedit efectele preventive şi curative ale celor doi antioxidanţi în cazul unor afecţiuni ale vederii asociate cu îmbătrânirea, precum cataracta şi degenerearea maculei. Un studiu cu 5000 de participanţi, realizat în 2006, a arătat că nivelul ridicat de luteină şi zeaxantină, obţinut din legume şi fructe, a scăzut cu 30% riscul de a dezvolta cataractă.
Surse alimentare de luteină şi zeaxantină
O nutriţie diverificată şi bogată în plante este importantă pentru organism şi pentru o vedere ageră, în general, iar alimentaţia echilibrată formează copiilor obiceiuri sănătoase pe termen lung. Cele două elemente esenţiale (pigmenţi de culoare galbenă şi roşie) pentru sănătatea ochilor se regăsesc în deosebi în plante. Cele mai bune surse de luteină şi zeaxantină sunt plante cu frunze verzi, legume de culoare galbenă şi gălbenuşul de ou. Deşi sursele de luteina sunt mai variate, zeaxantina este mai greu de găsit. Gălbenuşul şi porumbul sunt alimentele în care se găsesc cei doi antioxidanţi în cantitate mare (85% din totalul de carotenoizi).
Cele mai bune surse de luteină sunt: porumb (60% din totalul de carotenoizi), gălbenuş de ou, spanac, varză kale, broccoli, praz, dovlecel, dovleac, kiwi, struguri.
Cele mai bune surse de zeaxantină sunt: piper portocaliu (37% din totalul de carotenoizi), gălbenuş de ou, porumb, portocale.
Surse:
http://www.webmd.com/eye-health/lutein-zeaxanthin-vision
http://www.ezeyes.info/clinical_studies.aspx
http://www.livestrong.com/article/423754-benefits-of-lutein-zeaxanthin/
http://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/diet-and-nutrition/lutein?sso=y
http://bjo.bmj.com/content/82/8/907.long
Sura foto: https://flic.kr/p/cwpVtA