magiun de prune 6 luni

Magiun de prune

de Bianca
Masă

Desert

Dietă

Fără gluten

Fel de mâncare

Desert

Ingredient principal

Fructe

Timp de preparare

60

Timp de gătire

480

Dificultate

ușor

Porţii

10 porții

Vă prezentăm astăzi o rețetă delicioasă de magiun, fără zahăr, numai bun pentru zilele de iarnă: magiun de prune!

Vă prezentăm astăzi o rețetă delicioasă de magiun, fără zahăr, numai bun pentru zilele de iarnă: magiun de prune!

Nu există foarte  multe rețete despre care mai putem spune lucrul acesta. Celebrul specialist în nutriție Gheorghe Mencinicopschi afirmă  că preparatele culinare cele mai bune pentru sănătatea noastră sunt cele care conțin cât mai puține ingrediente. Ei bine, magiunul acesta are doar unul singur: prune. Nu conține nici un strop de zahăr adăugat, doar zaharuri 100% naturale.

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Trebuie menționat că nu orice soi prune este bun pentru a obține un magiun reușit. Alegeți soiul de prune "bistrițe" adică cele lunguiețe, de culoare mov prăfuit, nu foarte mari, care se desprind foarte ușor de pe sâmbure.
  2. Spălați cu atenție fructele, îndepărtați codițele și sâmburii. Aruncați-le pe cele alterate.
  3. Pentru că magiunul de prune este o pastă de fructe, este bine să măcinăm prunele cu ajutorul mașinii de tocat sau al blenderului. Eu am folosit mixerul vertical și am fost foarte mulțumită de rezultat.
  4. Punem apoi prunele zdrobite într-o cratiță încăpătoare și dați la cuptor pentru 7-8 ore la 160 de grade. Bunicile noastre obișnuiau să fiarbă magiunul într-un ceaun, la foc mic, de lemne, amestecând încontinuu. Dar pentru că mămicile din ziua de azi nu au foarte mult timp la dispoziție pentru gătit, putem fierbe compoziția și la cuptor având grijă să amestecăm din oră în oră pentru primele 4 ore și apoi din 30 în 30 de minute. 
  5. La final magiunul trebuie să fie vâscos, ca o mămăligă, de culoare vișiniu închis iar când se răcește lingura trebuie să stea dreaptă în el.
  6. Se pune magiunul în borcane foarte curate, sterilizate și se păstrează într-un loc uscat, răcoros. 
  7. Din 10 kg de prune au ieșit aproximativ 5 borcane de 800 g adică în jur de 4 kg de produs finit.

Copiii îl iubesc pentru că are un gust dulce acrișor delicios, iar noi mămicile pentru că știm cât este de sănătos pentru puii noștri.

Sursă foto: Diversificare.ro