Acrișoară și aromată, lămâia este aduce prospețime și savoare în tot felul de preparate, de la deserturi până la supe și salate. Beneficiile pe care le aduce organismului nu sunt puține, având în compoziție elemete esențiale precum flavonoidele, substanțe cu proprietăți antioxidante și anticancerigene. Însă toate astea nu reprezintă vreo noutate. Haideți să vedem care sunt lucrurile mai puțin cunoscute despre lămâie:
8 lucruri interesante despre lamaie
Aliment sau detergent natural?
Lămâia poate fi folosită cu succes în combinație cu apă și uleiuri esenţiale pentru a obţine un detergent universal pentru curatarea casei. Împreună cu puţină sare de bucătărie sau bicarbonat de sodiu curăţă cu eficienţă inoxul şi cuprul, iar o soluţie cu apă şi bicarbonat îndepărtează murdăria de pe fructe și legume.
Mai mult suc
De multe ori lămâile pe care le găsim în supremarket au coja tare, iar sucul este greu de stors. Înainte de a folosi lămâia este bine să stea pentru câteva ore la temperatura camarei și să o rostogoliţi pe masă, presând cu palma pentru a fi mai uşor de stors.
Coajă de lămâie pentru un plus de savoare
Coaja de lămâie, de citrice în general, este foarte aromată și versatilă. Se poate răzui sau curăța și se foloseşte într-o mulţime de preparate: sosuri, deserturi sau gemuri. Asiguraţi-vă că spălaţi bine lămâia înainte de a o folosi și alegeţi varianta organică atunci când îi folosiţi coajă.
Insecticid
Lămâia este un excelent insecticid natural datorită conţinutului de acid citric şi acid ascorbic, dar şi a unui compus secretat de coaja lămâii, numit azadiractina. Aşadar, dacă aveţi grădină sau ghivece cu flori, ştiţi ce aveţi de făcut cu coaja rămasă.
Lămâia şi navele britanice
Lămâia este un aliment important în prevenirea scorbutului datorită conţinutului său ridicat de vitamina C, dar asta nu este un secret. Uimitor este că şi în prezent marina britanică se asigură că navele sale au suficiente provizii de lămâie la bord pentru consumul zilnic al marinarilor.
Sursă de potasiu
Celebră pentru conţinutul de vitamina C, lămâia este mai puţin cunoscută pentru celelalte substanţe nutritive din compoziţia sa: flavonoide, substanțe cu proprietăți antioxidante și anticancerigene, vitamine din complexul B, calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu și zinc. Ştiaţi că lămâia este una dintre cel mai bune surse de potasiu, care are rol în reglarea tensiunii arteriale, ajută la buna funcţionare a rinichilor, a sistemului nervos, a sistemului muscular, reduce riscul apariţiei osteoporozei şi a pietrelor la rinichi.
Copac centenar
Lămâiul poate supravieţui mai mult de 100 de ani, deşi producţia de lămâi nu durează mai mult de 50 de ani.
Puţină istorie
Lămâiul îşi are originile în regiunea în care se afla acum India, în zona Asiei de sud-est. Legendele spun că Alexandru cel Mare și soldații săi au adus lămâile în Europa. Mai târziu, din bazinul mediteranei s-au răspândit în întreaga lume.
Surse:
http://www.sciencekids.co.nz/sciencefacts/food/lemons.html
http://www.softschools.com/facts/plants/lemon_facts/639/
http://www.cookinglight.com/cooking-101/essential-ingredients/lemons-benefits-facts/peeling-lemons
http://limoneira.com/agribusiness/lemons/lemon-facts/
http://www.freshforkids.com.au/fruit_pages/lemon/lemon.html
http://www.lemon-info.net/
Foto:
https://flic.kr/p/6ymCxK