Castravete, o legumă cu rol calmant

Originar din sudul Asiei, unde a fost folosit în alimentație cu peste 10.000 de ani în urmă, castravetele (Cucumis Sativus) a cucerit treptat întreaga lume. Culturile de castraveți din Grecia, Roma și Egipt stau mărturie a faptului că multe popoare apreciază gustul său înviorător. La noi, el este cultivat de peste 2.500 de ani, fiind folosit și în tratamente naturiste, datorită proprietăților sale curative.

Ce nutrienți conține castravetele?

Ingredient aproape nelipsit din salate în această perioadă, castravetele conține majoritatea vitaminelor necesare pentru buna creștere și dezvoltare a bebelușului.

Conține 96,5% apă ceea ce îl face să aibă proprietăți drenante. Totodată este foarte sărac în calorii, nu conține grăsimi, ci o cantitate foarte mică de substanțe proteice.

De asemenea, castravetele constituie o sursă importantă de potasiu, fier, siliciufosfor și magneziu, care sunt depozitate  cu precădere în coaja lui. Tot în coaja castravetelui este depozitată și cea mai mare parte a vitaminei C, a vitaminei A și a vitaminelor B1, B2, B3, B5, B6.

Sucul de castraveți este răcoritor, depurativ și diuretic. Este recomandat în stări subfebrile, intoxicații, dar și în reumatism sau gută. Pentru a obține un gust mai puțin amar, puteți prepara un amestec, adăugând sucuri de țelină, de măr sau de morcov.

Când pot introduce castravetele în alimentația copilului meu?

Castravetele este un aliment cu potențial alergen scăzut. Ușor acceptat de copii, el este recomandat și pentru atenuarea durerilor, atunci când bebelușului este în etapa erupției dentare. Ronțăind o bucată rece de castravete, durerea va fi atenuată. Dacă și medicul pediatru este de acord puteți introduce castravetele în alimentația celui mic începând cu vârsta de 8 luni-10 luni. E bine să urmăriți eventualele reacții, pentru că uneori, consumul de castravete poate crea bebelușilor și copiilor o senzație neplăcută de balonare.

E indicat să aveți grijă și la semințele de castravete. Anumite soiuri au semințe de dimensiuni mai mari și bebelușul s-ar putea îneca. Pentru a evita acest lucru, îndepărtați-le în prealabil, alături de coaja castravetelui, care e greu digerată de cei mici.

De multe ori, metoda de prezentare face minuni. Câteva bețișoare de castravete tăiate subțire și decojite, considerate și finger food,îi va amuza pe copii, iar pe bebeluși îi va ajuta să deprindă arta mâncatului cu mâna.

Cum alegem castraveții?

Din păcate, castraveții se află pe lista legumelor cu cel mai mare conținut de pesticide. Așadar, încercați să îi alegeți cu grijă și să evitați pe cât posibil consumul celor din import. Deși îi găsim în piețe pe tot parcursul anului, sezonul lor de glorie este cuprins între lunile aprilie și septembrie.

Cele două varietăți de castravete cunoscute la noi sunt castravetele de murături și cel de salată. Prima varietate și cea mai frecvent întâlnită este de dimensiuni relativ mici și are coaja aspră, de culoare verde deschis. Cea de-a doua, cunoscută și sub denumirea de “castravete bulgăresc” are o formă mai alungită și poate atinge sau chiar depăși 40 de cm lungime. Spre deosebire de “castravetele românesc”, coaja acestuia este netedă, de culoare verde închis. La noi, el este cultivat îndeosebi în sere, putând fi consumat și în sezonul rece.

E bine de știut faptul că, indiferent de tipul castraveților, conținutul lor de vitamine rămâne neschimbat.

Surse (ro):
http://www.formula-as.ro/2008/827/medicina-naturii-44/castravetii-si-dovleceii-9895
http://www.terapii-naturiste.com/retete/sucuri/sucuri_legume.htm

Surse (en):
http://blog.homemade-baby-food-recipes.com/can-babies-eat-cucumber/
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/cucumberbabyfoodrecipes.html

Sursă foto : http://flic.kr/p/8vrLMb