9 lucruri interesante despre castravete

Una dintre cele mai răcoritoare legume, castravetele, este un aliment cu puţine calorii, multiple calităţi nutriţionale şi lucruri suprinzatoare, pe care le veți afla imediat.

Iata câteva lucruri pe care probabil nu le știai despre castravete:

1. Rudă cu pepenele

Castravetele face parte din familia cucurbitacee, alături de pepene, dovlecel şi dovleac.

2. Diverse culori

Castraveţii pot avea diferite mărimi, frme, chiar şi culori. Nu sunt doar verzi, ci şi albi, galbeni sau portocalii.

3. Hidratare și mai mult de atât

Castravetele conţine mai mult de 95% apă. O jumătate de cană cu felii de castravete are doar 8 calorii şi asigură 10% din necesarul zilnic de vitamina K, importantă pentru sănătatea oaselor. Substanţele nutritive pe care le conţine sunt depozitate  cu precădere în coaja lui, acolo unde găsim și cea mai mare parte a vitaminei C, A și a vitaminelor B1, B2, B3, B5, B6.

4. Relaxare pentru piele și ochi

Feliile de castravete se aşează pe ochi pentru a reduce umflăturile datorită conţinutului de apă şi de acid cafeic, de aceea sunt atât de populari în tratamentele faciale.

5. Reîmprospătează respiraţia

Probleme cu respiraţia urât mirositoare? Castravetele rezolvă problema! Se ia o felie de castravete şi se presează timp de 30 de secunde pe cerul gurii. Fitonutrienții din castravete elimină bacteriile care cauzează mirosul neplăcut.

6. Revigorant

După o zi epuizantă, castravetele (consumat cu coajă) oferă un plus de energie, asigurând necesarul de vitamine din complexul B şi electroliţi necesari refacerea organismului.

8. Ajutor în diete pentru slăbit

Castraveţii conţin fibre solubile şi insolubile, care dau o senzaţie de săţietate, reglează tranzitul intestinal şi ajută la scăderea nivelului de colesterol tip LDL. Capacitatea lor diuretica ajută la păstrarea unui greutăţi optime şi la reglarea tensiunii arteriale.

9. Puţină istorie

Castravetele este originar din sudul Asiei, unde a fost folosit în alimentație în urmă cu peste 10.000 de ani. În Egiptul Antic erau populari pentru băutura racorioare care se obţinea prin fermentarea castraveţilor, iar în Imperiul Roman, împăratul Tiberius îi aprecia atât de tare încât avea sclavi care aveau grijă să întoarcă castraveţii periodic pentru se bucura cât mai mult de lumina soarelui.

Surse:
http://www.webmd.com/food-recipes/9-healthy-facts-about-cucumbers
http://www.thetowndish.com/2013/07/15/10-facts-you-didnt-know-about-cucumbers/

Sursa foto:
https://flic.kr/p/8eJCR4