Este cineva pentru care vara nu înseamnă și pepeni? Pentru mine înseamnă că vara e în plin sezon, înseamnă căldură și soare și multă bucurie de viață.
Pepenele face parte din familia cucurbitaceelor și este originar din Africa de Nord. Cele mai vechi însemnări care consemnează pepenele roșu provin din Egipt și sunt sub forma de hieroglife pe pereții unor peșteri. În Egipt era considerat un fruct nobil și în multe dintre sarcofagele descoperite s-au găsit pepeni. Pe atunci, în timpul perioadelor de secetă, constituia o sursă foarte bună de apă. Pepenele roșu conține apă în proporție de 92%.
Cel mai mare producător de pepene roșu din lume este Rusia unde se produce chiar și o băutură alcoolică din el. Există peste 1200 de specii de pepene roșu de la unii foarte mici, până la pepeni de câteva kilograme.
Ce substanțe nutritive conține pepenele roșu?
Pepenele roșu este o sursă excelentă de vitamina C, este bogat în vitamina A și potasiu. Îl deosebește de alte fructe conținutul foarte mare de licopen, un antioxidant puternic care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Și de asemenea combinația dintre vitamina C și beta caroten. O cană de pepene asigură necesarul de vitamina A pe o zi, pentru un copil.
Când pot introduce pepenele roșu în alimentația copilului?
Pepenele roșu poate fi introdus în alimentația copilului începând cu vârsta de 8 luni. Totuși este bine ca acest lucru să se facă abia după o discuție cu medicul pediatru care vede copilul și după o informare temeinică asupra subiectului.
La unii copii pepenele roșu dă reacții sub formă de eritem fesier din cauza acidității sale. E bine ca introducerea lui să se facă treptat, ținând cont de regula celor patru zile și observând orice posibilă reacție digestivă a celui mic.
Cum alegem pepenele roșu?
Ne uităm după un pepene cu coaja curată și sănătoasă, nici prea luciosă dar nici ternă. Pe o parte ea trebuie să fie puțin mai turtită și de o nuanță gălbui maronie. Acest lucru semnifică faptul că pepenele a fost lăsat suficient de mult la copt. Absența acestei zone înseamnă că pepenele a fost recoltat prematur și ca atare proprietățile sale nu sunt cele optime. Un alt semn că pepenele este copt este greutatea sa care trebuie să fie proporțională volumului.
Cum se prepară?
Pepenele roșu se consumă în stare crudă. Unele specii se pot conserva sub formă de murături. El se poate congela numai sub formă de bucăți cât mai mari și nu sub formă de piure întrucât își pierde astfel din calități.
De la cumpărare și până la consum pepenele trebuie depozitat într-un loc întunecos și răcoros. După tăiere se ține numai în frigider.
Lucruri interesante despre pepenele roșu
- În Vietnam se consumă semințele de pepene roșu în timpul sărbătorii Noului An Vietnamez
- În statul Oklahoma din SUA a fost declarat fruct oficial
- În Australia există un festival dedicat pepenelui roșu
- Există o insectă care din cauza formei și culorii este supranumită și “gândacul pepene”
Sursă (ro): http://www.medicina-naturista.ro/alimentatie/ce-nu-stiati-despre-pepenele-rosu.html
Sursă foto: http://flic.kr/p/7nHYRk