Anason, remediu pentru tulburările digestive

Anasonul (Pimpinella anisum) este o plantă erbacee anuală utilizată în mâncăruri, dar mai ales în scopuri terapeutice.

Descoperită de vechii egipteni, planta le era bine-cunoscută și vechilor greci, fiind amintită de către Pliniu cel Bătrân în scrierile sale, iar apoi cultivată și de romani în zona Toscanei. Aceștia o foloseau adesea în preparatele oferite la finalul meselor copioase pentru a susține digestia. În Evul Mediu zvonurile despre efectele binefăcătoare ale anasonului pentru sănătate ajung și la popoarele Europei Centrale. În trecut planta era folosită ca mijloc de plată a taxelor sau a diverselor bunuri.

Anasonul crește cel mai bine pe soluri uscate, sub lumina directă a soarelui și are nevoie de veri calde pentru a se dezvolta. Planta poate atinge înălțimi de 60 – 80 de cm și prezintă inflorescențe în care pedunculii fiecărei flori (de culoare albă) pornesc din același punct și cresc uniform. Fructul plantei îl constituie semințele cu parfumul lor aparte a cărui dulceață amintește de cea a feniculului.

Ce substanțe nutritive conține anasonul și ce beneficii aduce?

Parfumul semințelor de anason se datorează anetolului, un ulei esențial pe care-l conține și feniculul. Alți compuși asemănători ce se regăsesc în aceste semințe sunt: estradiol, alcool de anason, acetofenon, pinen și limonen, compuși cu proprietăți antimicobriene, carminative, antiseptice, antispasmodice, digestive, expectorante și tonice.

Semințele de anason sunt o sursă excelentă de vitamine din complexul B, esențiale pentru creșterea și dezvoltarea organismului, dar și pentru o seamă de procese metabolice. Conținutul ridicat de vitaminele A și C susține rolul acestei plante în combaterea răcelilor și menținerea sănătății sistemului imunitar.

Anasonul este totodată și o sursă bună de minerale ca fier, calciu, cupru și magneziu. În India aceste semințe sunt mestecate după masă pentru reîmprospătarea respirației.

Când pot introduce anasonul în alimentația copilului?

Semințele de anason pot fi introduse în alimentația copilului începând cu vârsta de 6 luni, însă cu precauție ca mirodenie și în cantități mici. Ceaiul ce conține semințe de anason este un remediu apreciat pentru calmarea crampelor la bebeluși. Atunci când îl cumpărați din magazin este bine să citiți cu atenție eticheta – ambalajul trebuie să specifice anason / semințe de anason și nu anason stelat, nerecomandat copiilor din cauza toxicității sale.

Recomandarea noastră este să consultați medicul pediatru înainte de a oferi acest aliment copilului. Totodată, ca orice aliment nou, este bine să urmăriți regula celor 4 zile pentru a vedea eventualele reacții alergice.

Cum aleg și cum prepar anasonul?

Semințele de anason se pot cumpăra de la magazinele de condimente sau din supermarket (de cele mai multe ori sub formă de pudră). Este bine să le consumați în 3-4 luni deoarece semințele își pierd foarte ușor aroma (uleiurile volatile se evaporă).

Semințele proaspete au cel mai adesea culoarea măslinelor verzi și un parfum puternic. Semințele se păstrează în ambalaje vidate, depozitate într-un loc răcoros, lipsit de umezeală, dar și de lumina soarelui.

Culinar, semințele de anason sunt folosite ca mirodenie pentru supe, sosuri, pâine, biscuiți și preparatele dulci (în special în Asia). Semințele, după ce se râșnesc, se adaugă la final preparatelor pentru a nu-și pierde aroma.

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Anise http://www.nutrition-and-you.com/anise-seed.html https://www.botanical.com/botanical/mgmh/a/anise040.html#med

Sursa foto: http://flic.kr/p/fvxYJ9