6 lucruri interesante despre varza de Bruxelles

Sunt ele mici, însă vin la pachet cu un set de beneficii pentru care merită să se regăsească în mod regulat pe masă. Totuşi, atât copii cât şi mulţi adulţi se feresc de varza în miniatură datorită gustului şi mirosului neplăcut. Avem veşti bune! Aroma care ne ţine la distanţă de varza de Bruxelles este cauzată de un compus numit sinigin, care se regăsește în mai multe legume din familia cruciferelor, precum broccoli, dar şi în muştar. Această substanţă prezintă proprietăţi uimitoare de prevenţie a unor tipuri de cancer, precum cel de colon sau prostată. Atât calităţile sale cât şi gustul verzei de Bruxelles sunt îmbunătăţite printr-o gătire scurtă, la abur. Mai mult de atât, există câteva lucruri uimitoare pe care probabil nu le ştiai despre varza de Bruxelles.

Iată 5 lucruri interesante despre varza de Bruxelles:

1. Detoxifică organismul

Studii au arătat că varza de Bruxelles contribuie la detoxifierea organismului, prin urmare are efecte pozitive în prevenirea cancerului şi a altor afecţiuni. Consumul regulat întăreşte sistemul natural de apărare al corpului şi previne degradarea ADN-ului. Dintre voluntarii participanţi la studiu, în cazul celor care au mâncat o porţie de  varză de Bruxeles zilnic, timp de 5 saptamani, degradarea ADN-ului a avut o scădere de 28%. Alte studii au arăt că efectul este mai puternic în cazul bărbaţilor.

2. Cei mai mari fani

În Europa, cel mai mare producător de varză de Bruxelles este Marea Britanie, urmată de Olanda şi Belgia. Cei mai mari consumatori sunt…(Ați ghicit!) tot englezii, care consumă 3,5 kilograme de varză de Bruxelles pe an, de persoană.

3. Varză de Bruxelles din… Bruxelles

Originile verzei de Bruxelles sunt încă neclare. Se crede că se cultiva încă de pe vremea romanilor, iar varza de Bruxelles aşa cum o ştim acum ar fi fost cultivata pentru prima dată în cantităţi mari în Belgia, în împrejurimile oraşului Buxelles (de unde şi numele) în secolul al 16-lea, iar în SUA a ajuns abia după 1800. Tot la începutul secolului 19 a ajuns și în Anglia, unde a devenit între timp destul de populară.

4. Puternic efect antoxidant

Se poate spune că varza de Bruxelles este un fel de abecedar al vitaminelor, pentru că reprezintă o bună sursă de vitamina A, vitamine din complexul B (inclusiv acid folic) şi vitamina C, iar lista continuă. Vitamine, minerale şi flavonoizi cu puternice efecte antioxidante se regăsesc în varza de Bruxelles, având un efect antioxidant mai mare şi decât broccoli.

5. Cu cât mai mici, cu atât mă bune

Cele mai mici verze sunt şi mai gustoase, iar pentru o aromă cât mai plăcută secretul stă în timpul cât mai scurt de gătire. Pregătită la abur, între 4 şi 6 minute, varza de Bruxelles este în punctul maxim din punct de vedere al gustului.

6. O legumă nu foarte iubită

Un sondaj realizat în 2008 în SUA a arăt ca varza de Bruxelles este în topul listei celor mai displăcute legume. Deşi au cel mai mare consum din Europa, chiar şi în Anglia rezultatul sondajului a fost acelaşi. Probabil mamele lor sunt mai convingătoare atunci când îşi îndeamnă copiii să-şi mănânce legumele 🙂

Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21535814
http://www.brussels-sprouts.com/BSINFO.htm
http://www.fondation-louisbonduelle.org/france/en/know-your-vegetables/nutritional-assets-of-vegetables/brussels-sprouts-130.html#axzz3k672kHlp
http://foodfacts.mercola.com/brussels-sprouts.html#_edn1
http://www.foodrepublic.com/2013/02/19/11-things-you-probably-did-not-know-about-brussels-sprouts/
Sursa foto: https://flic.kr/p/5LejZ