Măsline pentru copii sănătoși, plini de energie

Simbol al prieteniei și al păcii din cele mai vechi timpuri, măslinul (Olea europea) este unul din arborii cunoscuți pentru puterile sale vindecătoare. De mii de ani, acest pom al vieții ne oferă fructele sale, care se numără printre cele mai sănătoase alimente din lume. Egiptenii susțin că zeița Isis a fost cea care le-a arătat bărbaților cum să cultive măslinii. În mitologia greacă, acest copac este considerat a fi un cadou oferit orașului Atena de către zeița cu același nume, ca o promisiune pentru vremuri de glorie și de prosperitate.
Arbore binecuvântat cu o viață lungă de sute de ani, măslinul ne oferă spre exploatare nu doar fructele, ci și lemnul și frunzele sale.

Ce substanțe nutritive conțin măslinele?

Măslinele proaspăt culese conțin o substanță numită oleuropeină. În ciuda gustului său amar, aceasta are virtuți terapeutice considerabile. Diverse tehnici sunt utilizate cu scopul de a îndepărta gustul amar al măslinelor : expunerea lor la aer, fermentarea, înmuierea în ulei. În urma acestor procedee sunt obținute diferitele tipuri de măsline pe care le putem găsi într-o mare varietate de culori. 

Măslinele sunt bogate în grăsimi mononesaturate și au proprietăți antiinflamatorii și reduc nivelul colesterolului din sânge. Copiii le pot consuma cu încredere întrucât sunt o bună sursă de vitamina A, care contribuie la creșterea oaselor și la menținerea unei danturi sănătoase a celor mici, și de vitamina E, un cunoscut antioxidant. Aceasta intervine în procesul de încetinire al îmbătrânirii și contribuie la eliminarea apei din organism.

Măslinele conțin, de asemenea, câteva minerale esențiale în dezvoltarea bebelușilor: fier, fosfor, calciu, cupru, potasiu și zinc. Anumite studii susțin că măslinele ar avea chiar și un rol anticancerigen, fiind utile în special în prevenirea cancerului de colon. Uleiul de măsline extras prin presare, în lipsa unui proces de rafinare, este o bună sursă de acizi graşi mononesaturaţi, cu rol important în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. 

Când pot introduce măslinele în alimentația copilului?

Dacă uleiul de măsline poate fi folosit în mâncarea bebelușilor după vârsta de 6 luni, se recomandă să așteptați pragul vârstei de un an, pentru ca micuții să poată mânca măsline. Este bine să vă consultați și cu medicul pediatru și să respectați regula celor 4 zile pentru a urmări eventualele reacții alergice. 

 E indicat să utilizați uleiul cu moderație, 1/4 sau 1/2 lingurită pentru 2-4 porții de mâncare.  Îl puteți folosi cu încredere pentru a înlocui celelalte uleiuri de gătit mai puțin sănătoase, margarina și alte derivate de acest tip. De asemenea, îl puteți adăuga peste legumele la grătar, în piureul de legume sau în piureul de cartofi pregătit pentru cei mici.

Cum alegem măslinele?

De regulă, măslinele sunt culese în luna septembrie, însă le putem găsi în magazine pe tot parcursul anului. Cele verzi sunt cele culese înainte de a se coace complet și apoi murate. Le recunoaștem și după gustul lor ușor acrișor, fiind cel mai puțin amare dintre toate tipurile de măsline.

Spre deosebire de acestea, măslinele negre sunt lăsate să se coacă până la maturizare, având o culoare brun închisă, cu nuanțe roșiatice. Acele măsline de un negru intens sunt obținute în mod artificial, printr-un proces de oxidare la aer. Din păcate, adăugarea coloranților sintetici în această etapă, face ca măslinele negre să nu fie cea mai bună alegere atunci când doriți să le introduceți în alimentația diversificată a bebelușului.

Obținute din cele două sortimente de mai sus, măslinele roșii sunt supuse unui tip de fermentare în urma căreia coaja lor capătă o nuanță roșiatică destul de intensă.

Indiferent de culoare, măslinele pot fi consumate și neprelucrate termic. Dacă adulții le pot servi în salate sau ca aperitiv, pentru cei mici este indicat să preparăm un pate tartinabil, pentru a evita ca ei să înghită sâmburii.

Atunci când cumpărăm măsline, e recomandat să le alegem în funcție de cum dorim să le folosim. În cazul celor ambalate la cutie, e important să citim cu atenție eticheta. Măslinele vrac trebuie spălate și chiar fierte timp de cinci minute, dacă dorim să eliminăm excesul de sare. Le putem păstra apoi la frigider în borcane, cu câteva bucăţele de lămâie și ulei, cât să le acopere. Indiferent de sortimentul ales, recomandarea noastră este să evitați măslinele prea sărate atunci când pregătiți masa pentru cei mici.

Surse (ro):

http://www.formula-as.ro/2011/954/medicina-naturii-44/maslinele-13334
http://www.adevarul.ro/life/sanatate/alimentatie/Ce_trebuie_sa_stii_despre_masline_0_442156381.htmlsline
http://www.jurnalul.ro/trup-minte-suflet/maslinele-tin-la-tineretea-ta-289671.htm

Surse (en) :

http://www.livestrong.com/article/370210-what-vitamins-minerals-do-olives-have/

Sursă foto : http://flic.kr/p/q3Y3U