1. MICUL DEJUN: fulgi de ovăz cu lapte și iaurt
O zi bună se cunoaște de dimineață. Un mic dejun sănătos ce asigură energie pentru prima parte a zilei este acel start de care copiii au nevoie.
Rețeta prezentată astăzi asigură și o digestie bună prin aportul de fibre din fulgii de ovăz și prin pudra de roșcove, ambele opunându-se balonării. Înmuierea cerealelor este un pas important care ajută la o digerare a lor mai bună, la eliberarea enzimelor, și absorbția de nutrienți.
Pudra de roșcove induce bazicitate, fiind un aliment alcalin. Înlocuiește pudra de cacao în mâncarea bebelușilor dar și a celor cu probleme de aciditate. Semințele chia, prin conținutul de fibre solubile, reglează cantitatea de zahăr din sânge.
2. PRIMA GUSTARE: budincă de avocado
O spumă dulce, gata cu câteva apăsări pe butonul mixerului. Avocado conține grăsimi sănătoase și multe alte substanțe necesare unui bebeluș aflat la început de diversificare.
3. PRÂNZ: supă cremă de cartof dulce; pește cu morcov, mazăre și cartof dulce
Supa cremă din meniul de astăzi oferă o combinație interesantă de gusturi între cartof dulce și siropul de arțar.
Cartoful dulce este recomandat ca prim aliment în diversificare, putând fi tolerat chiar și de cei alergici la cartoful comun. Dacă omitem sosul de iaurt+arțar, rețeta va fi potrivită și pentru bebeluși.
*Coacerea cartofului dulce în coajă este preferată fierberii deoarece mulți dintre nutrienți sunt concentrați în apropierea cojii.
Pentru file alegeți un pește alb, crescut în libertate. Copiii mai mici ar putea prefera, ca în rețetă, varianta pasată. Pentru cei peste 1 an încercați bucățele rupte, atent dezosate și legumele tăiate bucăți (finger food).
4. A DOUA GUSTARE: măr la cuptor
Alegeți un măr dulce-acrișor, zemos, nu făinos. Optați pentru coacerea lui într-un vas mic, termorezistent. Veți puncta pentru prezentare. De asemeni va colecta și sucul caramelizat.
Mărul se poate pasa împreună cu iaurt pentru cei mai mici. În acest caz, puteți folosi următoarea rețetă.
5. CINĂ: rădăcinoase la cuptor cu sos
Aspectul mâncării este foarte important și pentru cei mici. Abundența de culori din farfurie poate stârni curiozitatea copiilor care încearcă pentru prima oară această mâncare. Semințele își vor pune și ele amprenta printr-o aromă deosebită, dar nu puternică. Rădăcinoasele sunt legume aflate acum în sezon, la îndemână și la prețuri accesibile.
*Pont: puteți să coaceți odată: cartofii dulci, mărul și rădăcinoasele. Astfel economisiți timp și energie. Mărul și rădăcinoasele se pot reîncălzi înainte de servire. Cele din urmă se pot servi și reci.
Iată și rezumatul și lista rețetelor pe care le puteți tipări. Așa veți fi complet pregătiți pentru meniul de mâine.
Mic dejun: fulgi de ovăz cu lapte și iaurt
Prima gustare: budincă de avocado
Prânz: supă cremă de crtof dulce ; pește cu morcov, mazăre și cartof dulce
A doua gustare: măr la cuptor
Cină: rădăcinoase la cuptor cu sos
– ¼ cană fulgi de ovăz
– 1 lg semințe de chia
– alune de pădure sau alte nuci (opțional)
– 1 avocado bine copt
– 2 banane bine coapte
– 1 măr
– 1 prună
– 2 cartofi dulci + 1 Lg cartofi dulci fierți
– 1 ceapă mică
– 1 cățel usturoi
– 1 morcov mic + 1 Lg morcovi fierți
– 1 țelină mică
– 1 sfeclă medie spre mare
– 1 păstârnac
– 1 pătrunjel rădăcină
– 2 morcovi
– 1 Lg mazăre fiartă
– 2 căni supă de bază
– 1 file pește
– ¼ cană + 2 Lg lapte de vacă sau lapte de cocos
– 1 ¼ cană iaurt (de preferat grecesc)
– 150 ml iaurt grecesc (gros) sau brânză quark
– 1 Lg + 1 lg unt
– 1 Lg semințe fenicul
– 1 Lg semințe chimen
– 1 lg praf curcuma
– 1 lg muștar
– 3 Lg sirop de arțar sau miere + 1 lg miere
– 1 Lg pudră de roșcove
– 3 Lg cacao
– 1 Lg ulei de măsline sau ulei de cocos lichid
– sare, piper
– scorțișoară
– un mănunchi de arpagic verde sau 1 lg arpagic uscat sau o legătură de ceapă verde (doar frunzele)
– 1 mână de pătrunjel proaspăt tocat
Sursă foto: http://flic.kr/p/23wnqu